През декември 2020, само дни преди Коледа, ЕК одобри за

...
През декември 2020, само дни преди Коледа, ЕК одобри за
Коментари Харесай

ЕС и ваксинациите: коя страна е първенец и защо България е последна?

През декември 2020, единствено дни преди Коледа, Европейска комисия утвърди за прилагане първата ваксина против ковид - тази на BioNTech/Pfizer. На 27 декември в множеството страни от Европейски Съюз започнаха и всеобщите имунизации с този препарат. Впоследствие бяха утвърдени и имунизациите на AstraZeneca, Moderna и Johnson & Johnson. Как протекоха имунизациите в тези първи шест месеца до момента? В кои страни има триумфи и къде са прекомерно мудни?

Германия

Първа в Германия беше имунизирана една 101-годишна жена, обитаваща старешки дом в Саксония-Анхалт. Кампанията по имунизирането де факто стартира няколко дни преди 27 декември, само че след това стартира да върви прекомерно мудно - основно заради дефицит на ваксина. Организацията също се оказа не изключително добра - доста от искащите да се имунизират се оплакваха от големия безпорядък при раздаването на часовете за имунизация, от дългото очакване пред имунизационните центрове или от блокираните телефонни горещи линии. Чуха се и редица обвинявания против Еврокомисията: да вземем за пример, че не е поръчала задоволително количество ваксини, още когато препаратите са били във етапа на тестването - нещо, което Съединени американски щати бяха създали. Кампанията потръгна бързо чак напролет на 2021. А от 1 юни отпадна предпочитаният ред при искащите да се имунизират. По данни на института " Роберт Кох " сега близо половината от пълнолетното население на Германия е имунизирано с най-малко една доза.

Франция

" Прекалено мудни и бюрократични сме. Трябва да действаме по-бързо ", сподели самокритично президентът на Франция Еманюел Макрон в края на март. И там акцията потръгна след известни първични компликации. Подобно на Германия, и във Франция месеци наред имаше предпочитан ред за имунизиране, съгласно който с преимущество се имунизираха най-възрастните и хората с тежки и хронични болести. На 1 юни тази година Франция обаче отстрани предпочитания ред и разгласи, че могат да се имунизират всички, които желаят, без значение от възрастта си. От 15 юни в страната към този момент ваксинират и деца над 12 години. Желаещите да се имунизират са многочислени, организацията там е добра. До момента са инжектирани близо 50 милиона дози, една четвърт от французите са напълно имунизирани.

Италия

Кадрите от Бергамо от пролетта на 2020 обиколиха света и провокираха същински потрес: дълги опашки от чакащи хора пред лечебните заведения, претрупани интензивни отделения и личен състав, цели халета с ковчези на хора, умряли от COVID-19. Провинцията в Северна Италия беше най-силно наранена от пандемията в цяла Европа. От 60-те милиона поданици на Италия в това време има 17 милиона души, които са напълно имунизирани. Напоследък обаче готовността на хората да се имунизират като че ли спада, по тази причина министър председателят Марио Драги насочи зов към съгражданите си: " Най-лошото, което можете да извършите, е да не се ваксинирате или да си останете единствено с първата доза ваксина ". Скептицизмът на популацията в Италия беше главно подхранен от известията за рискови странични феномени, провокирани от имунизацията на AstraZeneca. Затова множеството италианци в това време получават втора инжекция с различен препарат.

Малта

Малка страна, огромен триумф. Най-малката страна в Европейски Съюз е в същото време европейски първенец по имунизиране. Още в края на май здравният министър разгласи, че Малта е постигнала досегашната си цел - да имунизира 70% от популацията против COVID-19. Тя е и първата страна в Европа, която може да се похвали с сходен триумф. Как го реализира? Правителството на Малта в точния момент стартира да поръчва спомагателни количества ваксина, които оставаха неизползвани от други европейски страни. Към това се добави и положителната организация и късите транспортни пътища в една страна с население от единствено 440 000 души. Тези триумфи разрешиха на Малта да отстрани рестриктивните мерки по-рано, в сравнение с други страни. В началото на лятото Малта желае да се профилира като сигурна туристическа дестинация.

Англия

След като Англия напусна Европейски Съюз през януари 2020, страната върви по собствен път и в акцията по имунизирането. Още на 8 декември - т.е. три седмици преди старта на акцията в Европейски Съюз, на Острова започнаха да имунизират - най-вече с английския препарат на AstraZeneca. Оттогава насам Европа е принудена да признае, че британците реализираха огромен триумф в това отношение. Една от аргументите за това е, че Англия към този момент не е обвързана с процедурите на одобрение на имунизациите и с разпределянето им от страна на Еврокомисията. Половината английско население към този момент е изцяло имунизирано, а близо 80% са получили най-малко първата доза. Бързо разпространяващата се Делта разновидност в този момент в допълнение усили готовността на британците да се имунизират. От 18 юни насам имат право да се имунизират към този момент всички, които са навършили 18 години. Само в първите два дни след анулацията на предпочитания ред, бяха регистрирани над 1 милион записвания за имунизации.

България

Последна в класацията на европейските страни по прогрес на имунизациите е България. Бившият здравен министър Костадин Ангелов се имунизира пръв пред телевизионните камери още на 27 декември предходната година, само че това очевидно не докара до прилив на доверие към акцията. Голяма част от българите си остават скептични във връзка с имунизациите. Системата на опазването на здравето в тази най-бедна страна от Европейски Съюз е релативно едва развита. Това изяснява за какво броят на умрелите вследствие на зараза с COVID-19 в България е по-голям от междинния за Европа.

Според изследване на американския университет " Джонс Хопкинс ", България е имала най-високия % (4%) на умряли, в резултат на болест с ковид в целия Европейски Съюз. Експертите подлагат на критика и обстоятелството, че огромна част от медицинския личен състав е напуснал страната, търсейки работа с по-добро възнаграждение на Запад. Според данни на " Our World in Data " - база данни на университета в Оксфорд, сега в България са напълно имунизирани едвам малко над 10% от популацията. Дали този % ще се усили съществено - това остава неразбираемо на фона на забележителния песимизъм във връзка с имунизациите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР