През декември 2020 г. здравният министър на Обединеното кралство Мат

...
През декември 2020 г. здравният министър на Обединеното кралство Мат
Коментари Харесай

Българският V-day, който закъсня

През декември 2020 година здравният министър на Обединеното кралство Мат Хенкок съобщи, че денят, в който беше сложена първата в света ваксина против Covid-19 на 90-годишна британка, е V-Day – по прилика с D-Day.  А D-Day е денят на дебаркирането на Съюзническите сили в Нормандия. Десантът във Франция отваря втори фронт против нацистка Германия и се счита за преломен миг във Втората международна война. Подготовката на старта на всеобщата имунизация е и най-голямата логистична интервенция на Острова от Втората международна война насам. 

Въвеждането на условието на зелен документ за достъп до редица публични места в България тази седмица е следващата логистична интервенция у нас без никаква подготовка – тя обаче промени някои от цифрите, с които боравим в полемиките за пандемията и ограниченията, както в общественото пространство, по този начин и в обществените мрежи към този момент повече от година и половина. 

Българският V-day, който закъсня 

Близо 30 хиляди българи се ваксинираха за 24 часа, откакто наклонността в последните 10 дни (преди оповестяването на мерките) беше да се слагат сред 6000 и 8000 дози дневно. По груби изчисления  – над три пъти повече от нормалното. 

Рязко скочи обаче и броят на направените проби – на 21 октомври са направени съвсем два пъти повече проби (47 370) спрямо данните от предходния ден (24 040), а процентът на позитивните проби падна от 18,6 на 10,16 на 100. 

Въпреки това няма по какъв начин да чакаме също толкоз бързо да се трансформират и другите числа – данните в Единния информативен портал, демонстрират, че броят на умрелите в резултат на затруднения от Covid-19, както и броят на новите случаи остава висок. Запазва се и наклонността около  90% от новозаразените и умрелите да са хора, които не са имунизирани. България е на последно място по брой имунизирани в Европейския съюз и още веднъж на първо по смъртност.

Да гасиш пожара, откакто изпепелил града

Наскоро в своя публикация  коментира, че до момента в който Западна Европа се радва на положителните си резултати в битката с пандемията, България и останалите страни от Централна и Източна Европа към този момент заплащат цената за бавната имунизация. Политическите разтърсвания, ниското доверие във управляващите и нежеланието на хората да съблюдават рестриктивните мерки са съдействали за " съвършената стихия " след едно " пропиляно лято ".

Връзката на високата смъртност (в началото на октомври България записва най-високия двуседмичен % на смъртни случаи на милион поданици в ЕС) и степента на имунизация е неоспорима, е заключението на авторитетното издание. Бързото увеличението на случаите на мощно заразния вид Делта в Обединеното кралство, Ирландия, Португалия и Франция, които имат над 80 % покритие с ваксина на пълнолетните си жители, има най-малък резултат върху смъртността. За разлика от това, което се случва в България.

Помните ли Ломбардия 

През пролетта на 2020 година следствие на италианската телевизия RAI3 сподели по какъв начин италианската област Ломбардия се трансформира в най-тежко засегнатия район в Европа при започване на пандемията. 

45-минутният филм споделя по какъв начин е стартира нещастието в Бергамо, какви са били действителните числа в тези първи дни, когато Италия и светът не бяха наясно с какво се сблъскват. Кое не е можело да бъде избегнато, само че и кое – предотвратено, по какъв начин и по кое време са били взимани решенията, по какъв начин са работили районните управляващи и по какъв начин държавното управление в Рим. И не на последно място –  какви са практиките, довели до положителните индикатори в оня миг на друга италианска област – Венеция.  

 

СИВАТА ЗОНА - следствие на италианската телевизия RAI3, разкриващо аргументите за големия брой смъртни случаи от...
Posted by Документални филми on Wednesday, 8 April 2020
 

Цифрите, които илюстрират обстановката в европейските страни през днешния ден, с изключение на всичко друго демонстрират и способността на всяка една от тях да предвижда проблемите, а не да търси способи да ръководи кризите едва когато те се появят. Показва, че това е допустимо изключително въз основата на " опита " – своя и на останалите. 

Дали този път и по какъв начин ще бъдат разчетени цифрите от последните дни от взимащите решения у нас на фона на предизборната акция, следва да забележим в идващите дни.  
 Господари на мълчанието
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР