През далечната 1960 г. завършва Консерватория в София при проф.

...
През далечната 1960 г. завършва Консерватория в София при проф.
Коментари Харесай

90 години от рождението на баритона Никола Василев

 През далечната 1960 година приключва Консерватория в София при проф. Елена Орукин и проф. Драган Кърджиев. Преди това е вземал уроци при Любен Минчев и Христо Вълчанов. А преди въобще да се насочи към пеенето Никола Василев е мечтаел да стане хоров диригент. Дори печели премия в Рим със собствен състав, който дирижирал. Свирел интензивно и на акордеон. След случай, при който съществено наранява ръката си, се насочва съществено към пеенето. Отраснал е в многодентното семейство на учителка и обущар. Всяка събота родителите му са водели децата си на оперета. Първата опера, която го очарова била „ Севилският бръснар “ с Михаил Люцканов и Михаил Попов. Пред детския взор е блеснала и „ Травиата “ с Лиляна Барева и Илия Йосифов.

Младият баритон дебютира в „ Севилският бръснар “ на Росини в Софиската опера през 1961 година и извършва ролята на Фигаро над 100 пъти в своята кариера! Още в първата година пее още три знакови партии от лиричния баритонов репертояр – княз Елецки от „ Дама Пика “ на Чайковски, Марсел от „ Бохеми “ на Пучини и Жорж Жермон от „ Травиата “ на Верди. Повече от 30 години посвещава на Софийската опера. Ролите са над 40-сет. Специализира в Миланската канара при маестро Пасторино и при Карло Талябуе. Гастролира по целия свят - някогашния Съюз на съветските социалистически републики, Англия, Швейцария, Испания, Куба, Германска федерална република, Румъния, Турция. С красивия си тембър, благозвучност и наличие Никола Василев печели любовта на публиката.

„ Аз приписвам целия си умишлен живот на едно изкуство, което безпределно обичам “ – споделя артистът.
По мотив посещение в Базел в ролята на граф ди Луна в „ Трубадур “ на Верди в пресата означават – „ Като че ли излязъл от страниците на партитурата граф ди Луна беше българинът Никола Василев, вълнуващ като събитие на сцената и заслепяващ с хубостта на своя глас... “

В предаването „ На опера в събота “, на 26 февруари от 20 часа, звучат фрагменти от:
• „ Дон Карлос “ от Верди с Николай Гяуров, Юлия Винер и Любомир Бодуров;
• „ Трубадур “ от Верди с Райна Кабаиванска, Стефка Минева и Димитър Дамянов;
• „ Рита “ от Доницети с Лиляна Барева и Петко Маринов;
• „ Севилският бръснар “ от Росини с Николий Гяуров, Петя Иванова и Кирил Дюлгеров.
Както и арии от „ Андре Шение “ от Джордано, „ Силата на ориста “ и „ Атила “ от Верди и други

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР