През август инфлацията в България се повиши слабо спрямо юли

...
През август инфлацията в България се повиши слабо спрямо юли
Коментари Харесай

НСИ: Слабо нарастване на потребителската инфлация в България през август

През август инфлацията в България се увеличи едва по отношение на юли и набъбна на годишна база за пръв път от четири месеца насам, само че нейният напредък продължава да отстъпва доста от близо 4-годишния връх, доближат през април, демонстрират данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени (CPI) се увеличи през август с 0,1% по отношение на юли, когато набъбна с 0,3, като това съставлява второ следващо повишаване на месечната инфлация.

На годишна база инфлацията се форсира едва до 1,4% (спрямо август 2016 година) от 1,3% през юли. Въпреки че това съставлява първо възстановяване на растежа на потребителските цени от пет месеца насам, инфлацията остава надалеч под нейния връх+ от 2,6%, доближат през април (най-солиден напредък от юни 2013 година).

Инфлацията от началото на годината (август 2017 година по отношение на декември 2016 година) набъбна с 1,1%, като средногодишната инфлация за интервала септември 2016-а – август 2017 година по отношение на интервала септември 2015-а – август 2016 година се увеличи също с 1,1 на 100.

През август цените на питателните артикули и на безалкохолните питиета останаха на нивото от предходния месец, до момента в който цените на алкохолните питиета и на тютюневите произведения се усилиха с 0,5 на 100. Цените на облекло и обувки обаче означиха понижение на месечна база с 3,7%, а тези на жилища, вода, електрическа енергия, газ и други горива – нарастване с 0,5 на 100.

Цените в опазването на здравето и в областта на известията остават на нивата от юли, до момента в който тези на превоза бележат покачване с 1,1%, демонстрират данните на Национален статистически институт.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP съгласно общите европейски стандарти) се увеличи през август с 0,2% на месечна база, до момента в който нейният напредък на годишна база се усъвършенства едва до 0,7% от 0,6% през юли.

Данните на Национален статистически институт са следващ знак, че през актуалната година българската стопанска система ще успее да се измъкне от положението на дефлация или на ценова застоялост, в което се намираше от август 2013 година насам. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР