През август двама мъже повалят австралийски бизнесмен на земята. Това

...
През август двама мъже повалят австралийски бизнесмен на земята. Това
Коментари Харесай

Да те е страх да носиш скъп часовник посред бял ден - какво стои зад епидемията от кражби

През август двама мъже повалят австралийски предприемач на земята. Това се случва пред магазин за сувенири на " Оксфорд стрийт " в Лондон. Часът е малко преди 11:00, до момента в който туристи и купувачи се разхождат в близост. Нападателите заплашват индивида с ножове и се пробват да изтръгнат Rolex-а от китката му. Австралиецът се съпротивлява, като се държи за единия, до момента в който инцидентни минувачи задържат другия. Първият се измъква и бяга, а след това се връща без блуза и стартира да си реже гърдите пред тълпата, с цел да накара хората да пуснат съучастника му.

Като по знамение, цялото нещо се записва на аудио от кореспондент на BBC Radio London, който се оказва наоколо.

„ Пред всички тук, на Оксфорд Стрийт?! “, пита невярващо репортерът на BBC.

Хората отмъкват скъпи непознати движимости от хилядолетия, само че в последно време има пик, може би даже зараза, на обири на часовници, споделя английското GQ.

Случаите в Англия и Уелс съвсем са се удвоили сред 2015 година и 2022 година – от 6 696 на 11 035 – кражбите са нараснали с 41% през 2022 година по отношение на 2021 година Лондон регистрира съвсем половината от случаите в Обединеното кралство през 2022 година, като 600 са откраднати единствено през декември. - съгласно полицейски данни, изпратени по компанията за използвани коли Watchfinder & Co.

Това, което прави усещане са грабежите, които постоянно се случват измежду бял ден – обири от коли в движение; с разтрошаване и заграбване; шоплифтинг групи; или деликатно проведени офанзиви, в които носещите часовници са преследвани в обществените мрежи или от комерсиалните улици и нападани. Има и случаи, в които жертвите са причаквани да изоставен заведенията за хранене със звезди " Мишлен ".

По-рано през годината управляващите пращат в пандиза членове на бандата „ Rolex Rippers “ след поредност от грабежи в Западен Лондон. Макар името на незаконната група да стартира с Rolex, представителите ѝ отмъкват също TAG Heuer, Patek Philippe и Breguet.

През юли различен мъж в Западен Лондон се сбогува с часовника си след офанзива от младеж с мачете. След безчет закононарушения сходни на това, петициите за възбрана на мачете набират голяма известност в Англия.



Месец по-късно въоражени крадци атакуват бутика за първокласните часовници Piaget в Париж. Те отмъкват артикули на стойност сред 8,5 и 12,8 милиона паунда.

В Щатите отделът за грабежи и убийства на полицията в Лос Анджелис сподели на жителите да бъдат изключително бдителни за следващи офанзиви върху домовете им, ориентирани към часовници и бижута.

Знаменитостите също са на сериозен фокус - боксьорът Амир Хан се сбогува с часовника си на Franck Muller за 70 000 паунда, а водачите от F1 Чарлз Льоклер, Карлос Сайнц и Ландо Норис със своите модели на Richard Mille.

„ Носенето на първокласен часовник на обществено място в наши дни те прави цел. Това не е безрисково “, споделя Катя Хилс, ръководещ шеф на The Watch Register - частна база данни за попречване на закононарушения, която записва и наблюдава изгубени и откраднати часовници.

Компанията неотдавна разгласи, че има 80 000 първокласни часовника, регистрирани като откраднати или изчезнали, на обща стойност над 1 милиард паунда. Миналата година към базата данни са добавени 6815 нови часовника, което съставлява 60% нарастване по отношение на 2021 година



Часовниците са се трансформирали в „ актив на избор “ за бърза възвръщаемост, споделя Хилс. Тя разказва по какъв начин откраднатите елементи могат да бъдат продадени в границите на часове и по какъв начин нарушителите са се приспособили към особеностите на пазара на часовници.

„ Тези хора са доста осведомени, усъвършенствани. Знаят тъкмо какви модели търсят, кои часовници се продават на най-висока цена. Вече обстановката не е просто да сграбчен каквото могат – те се насочват особено към най-продаваните часовници. “

Луксозните часовници наподобява са съвършеното нещо за кражба. Те са дребни, елементарно портативни и макар че са с изключителна стойност, нормално не се разграничават един от различен.

Нещо повече, цената на износа на швейцарски часовници е най-висока за всички времена (22,2 милиарда паунда през 2022 г.), макар че размерът е намалял съвсем на половина през последните осем години.

Най-общо казано, часовниците костват доста повече, само че са доста по-трудни за закупуване.

„ Просто е толкоз привлекателно закононарушение, тъй като в случай че те заловен с часовник, това не е закононарушение, само че в случай че те заловен с половин кг дрога, знаеш къде отиваш “, изяснява основният контрольор Скот Уеър от Столичната полиция за случаите в лондонските квартали Уестминстър, Хамърсмит и Фулъм, както и в Кенсингтън и Челси – всички заможни и затова постоянно набелязвани квартали за кражбите.

Властите на реда са принудени да усилят полицията на улицата в зоните на закононарушенията - има и повече чиновници, работещи под прикритие, и даже потреблението на Летящия отряд – клон на Командването за тежка и проведена престъпност.

Миналата година влогърът Пол Торп качи широкообхватно изявление с офицер от Летящия отряд в YouTube и някои от отговорите на служителя на реда са много... притеснителни. Вследствие на това, че по-малко хора носят пари в брой, някои крадци стартират копнеят за часовници.

„ Изглежда, че часовниците са главното нещо, от което могат да получат пари, и то бързо и елементарно “, споделя той на Торп.

Въпреки увеличените запаси, към момента може да има закъснение в разбирането на полицията за света на часовниците - нишови марки, редки модели, значимостта на серийните номера.

„ По отношение на образованието, има още дълъг път “, разяснява Хилс.

Би било разумно да се допусна, че откраднатите часовници, като творбите на изкуството, отиват на черния пазар, без да се появяват още веднъж. Има известия за откраднати часовници, изнасяни контрабандно от Дубай (където нетърпеливите купувачи заплащат в брой), в Румъния и в Русия - оповестява се, че там първичният пазар е пропаднал след войната в Украйна. Но това не е безусловно по този начин.

„ При закононарушенията с часовници огромна част от този черен пазар е изцяло заобиколен и има крадци, които продават непосредствено на законния [вторичен] пазар. Ключът е в скоростта – те желаят да откраднат стоките и да ги продадат допустимо най-бързо, преди да бъде публикувана информация за серийния номер. “ изяснява Хилс.

Ако някой открадне първокласният ви часовник, този сериен номер е ключът към връщането. Watch Register – най-голямата база данни от този тип – е търсила към 150 000 часовника предходната година и приблизително едно на всеки 250 търсения е маркирало откраднат часовник.

Джонатан Гилбърт - шеф на Edinburgh Watch Company, профилирана компания за използвани часовници - прави задълбочените инспекции на самоличността и финансите на хората, които идват, с цел да продадат часовник. Гилбърт употребява дългогодишния си опит, с цел да направи преценка за клиента, „ по същия метод, по който купувачът прави за дилъра - това работи и в двете направления. “

Същото важи и за Джонатан Грифитс, шеф на лондонската Antique Watch Co. „ Може да разберете хората доста елементарно, в случай че не ви гледат в очите и са нервни. “. Според него търговията с такива часовници е глупава, тъй като в един миг някой ще ревизира серийния номер в регистъра.

,,Продажбите на законния, второстепенен пазар се случват поради алчността на магазините, които купуват тези крадени часовници. Те поддържат тези мръсници да работят. ”

И Гилбърт, и Грифитс означават, че някои клиенти са изразили новооткрит боязън от носенето на първокласен часовник на открито. Някои избират надалеч по-малко скъпи модели и пазят най-скъпите си единствено за дома.

Скорошно изследване на The Watch Register демонстрира, че съвсем 40 % от хората избират да носят на ниска цена часовник на публични места, като тази цифра нараства до 54 % за лондончани.

„ Склонен съм да не нося повече часовниците си в избрани градове, изключително на публични места, даже в случай че имам водач или защита. Не желая да има причина за дадена обстановка. “, споделя Аниш Бхат.

Бхат – един от най-влиятелните търговци в промишлеността, с 2 милиона почитатели в Instagram – споделя, че преди обществените медии часовникарската промишленост е била надалеч по-уединена общественост, само че другите платформи са популяризирали посланието надлъж и нашир.

„ Осъзнаването на цената на часовниците измежду необятната общност се усили прекалено много “, мисли той. И макар че има доста позитивни страни, „ това също по този начин увеличи осведомеността измежду хората, чиито планове са малко по-различни “.

За Хилс методът, по който звезди разгласяват фотоси на ултра скъпи часовници в обществените медии, е „ спорен “, тъй като предизвиква елементарните хора да вършат същото.

Публикациите са маркирани с прецизен час и постоянно с локация, тъй че в случай че някой желае да откри вас и часовника ви, вие в действителност сте изпратили сигнала

„ Престъпниците знаят, че в този момент има доста хора, които живеят живота си посредством обществените медии. И за жалост някои от жертвите разгласяват фотоси на часовник за милион паунда. “, прибавя Уеър.

Пейзажът може да наподобява злокобен, само че има мотив за оптимизъм.

Поне в лондонската Столичната полиция числата в отдела на Скот Уеър стартират да понижават: „ Намалихме обирите на часовници с една четвърт “.

Доскоро самите марки за часовници оставаха относително тихи по тематиката, може би от боязън от PR рецесиите. Но през днешния ден някои, като Audemars Piguet, признаха нуждата да се приказва за казуса. Новата услуга за покритие на AP предлага подмяна или възобновяване часовник на клиент при положение на кражба, при изискване че е закупен непосредствено от марката или посредством публични търговци на дребно от началото на 2022 година Ако изчезналият часовник в миналото бъде възобновен, той се връща в AP, тъй че на доктрина всички са удовлетворени. Услугата даже покрива избрани вреди, само че единствено от „ външни фактори, зародили ненадейно и ненадейно “.

Междувременно Richemont, притежател на Vacheron Constantin, IWC и Cartier, неотдавна стартира Enquirus - база данни за изчезнали артикули, „ неутрална “ и отворена за всички първокласни марки.

„ Нашата визия е Enquirus да се трансформира в промишлен стандарт за битка с закононарушенията в региона на часовниците и бижутата “, споделя Франк Вивие, основен шеф по трансформацията на Richemont, който признава, че към този момент съществуват други бази данни, само че споделя, че нито една не е подкрепена от производители. „ Нашата цел е да притеглим допустимо най-вече играчи в промишлеността – както и полицейските ръководства на всички огромни градове в света – с цел да създадем Enquirus най-голямата интернационална база данни за изгубени и откраднати часовници и бижута. “

Вивие разяснява, че отликът от началото на платформата през март е „ доста позитивен “ - с повече от 31 000 часовника и бижута, регистрирани като откраднати до момента.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР