През април предадох паспорта си на канадските власти и направих

...
През април предадох паспорта си на канадските власти и направих
Коментари Харесай

Кирил Петков: През април върнах канадския си паспорт

През април предадох паспорта си на канадските управляващи и направих волеизявление, че се отхвърлям от канадско поданство. Това изясни през днешния ден пред Нова телевизия министърът на стопанската система Кирил Петков. Вчера Конституционният съд образува дело по искане на 55 народни представители от ГЕРБ-СДС за определяне на противоконституционност на указа на Румен Радев " в частта, с която за длъжностен министър на стопанската система е назначен Кирил Петков Петков ".

Проблемът е с канадското поданство на Петков - съгласно Конституцията министри могат да бъдат единствено български жители. Петков освен счита, че не е нарушил главния ни закон, само че и чака решение на Конституционен съд в своя изгода, което да отвори пътя и на други българи от чужбина да се включат в политиката и смяната в България.

Не съм кандидатствал за канадско поданство, придобил съм го на 14-годишна възраст автоматизирано с моите родители, сподели през днешния ден Петков. През април той е направил волеизявление да се откаже от това поданство - " това беше първата дата, на която имах опция ", изясни министърът.

Петков издига тезата, че точно моментът на волеизявлението би следвало да се счита за отвод от поданство, без значение по кое време пристигна потвърждението на съответната страна. " Гражданството е въпрос на личен избор, то не е натрапено качество. Когато човек желае да взе участие във властта, задоволително е да се освободи от непознатото поданство ", счита той. " Трябва ли българската Конституция да се подчини на акта на непознатата страна. Абсурдно е това да е функционалност на административен акт в някаква непозната страна ", разяснява Петков. Той призна, че даже не знае под каква форма ще получи записка от Канада, че към този момент не е техен жител, само че чака тази записка всеки миг.

Ако Конституционният съд излезе с решение, че българските жители ссъс своите волеизявления имат право да вземат участие в ръководството, ще отворим вратата и на другите български жители да вземат участие в смяната, счита министърът на стопанската система. Той още веднъж повтори, че каквото и да стане, той продължава напред в политиката. " Бележката ще пристигна до дни и това няма да ме спре отсега нататък ", увери той.

Още за проблема:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР