През април 2020 г. по-голямата част от Европа е блокирана,

...
През април 2020 г. по-голямата част от Европа е блокирана,
Коментари Харесай

Стремежът на Китай към човешки генетични данни буди страхове от състезание за ДНК оръжия

През април 2020 година по-голямата част от Европа е блокирана, когато в сръбската столица идва аероплан с добре своевременен подарък от Китайската национална република. Вътре имаше китайско откритие, наречено Fire-Eye - комплицирана портативна лаборатория, която можеше да открива коронавирусни инфекции по дребни генетични фрагменти, които патогенът оставя след себе си.

И това, както скоро откриха сърбите, беше най-малката част от опциите му.

Според китайските изобретатели Fire-Eye се отличаваше освен с разбиването на генетичния код на вирусите, само че и на хората, като машините можеха да дешифрират генетичните указания, съдържащи се в клетките на всеки човек на Земята. В края на 2021 година, когато пандемията към момента бушуваше, сръбските управляващи оповестиха, че работят с китайска компания за превръщането на лабораторията в непрекъснато оборудване с проекти за събиране и запазване на задачите геноми или генетични проекти на сръбските жители.

Сръбските учени бяха въодушевени, а министър-председателят на страната Ана Бърнабич похвали Китай, че е дал на балканската страна " най-модерния институт за прецизна медицина и генетика в района ". Сега обаче китайските лаборатории Fire-Eye - десетки от които бяха дарени или продадени на непознати страни по време на пандемията - притеглят вниманието на западните разследващи служби на фона на възходящата паника по отношение на желанията на Китай. Някои анализатори възприемат щедростта на Китай като част от световен опит за навлизане в нови източници на извънредно скъпи данни за човешка ДНК в страни от целия свят.

Това изпитание за събиране на данни, продължаващо повече от десетилетие, включва придобиването на американски генетични компании, както и комплицирани хакерски интервенции, настояват чиновници на западното разузнаване. Но в последно време то получи непредвиден подтик от пандемията, която сътвори благоприятни условия за китайските компании и институти да популяризират машини за генно секвениране и да построяват партньорства за генетични проучвания тук-там, където Пекин преди този момент е имал дребен или никакъв достъп, споделят чиновниците.

В изискванията на пандемията лабораториите бързо се разрастват, като се популяризират на четири континента и допълнително от 20 страни - от Канада и Латвия до Саудитска Арабия и от Етиопия и Южна Африка до Австралия. Няколко от тях, като тази в Белград, в този момент действат като непрекъснати центрове за генетични проучвания.

" Ковид-19 ", споделя един почитан анализатор от разузнаването на Съединени американски щати, който следи от близко китайския биотехнологичен бранш, " беше вратата ".

Говорител на китайското посолство във Вашингтон отхвърли всевъзможни догатки, че китайски компании са получили непозволен достъп до генетични данни. Говорителят, Лиу Пенгю, съобщи, че лабораториите на Fire-Eye са помогнали на доста страни да се преборят с рискова пандемия и не престават да играят жизненоважна роля в скрининга за рак и други болести. BGI Group, основаната в Шънджън компания, която създава лабораториите Fire-Eye, съобщи, че няма достъп до генетична информация, събрана от лабораторията, за чието основаване е помогнала в Сърбия.

Но американските чиновници означават, че BGI е определена от Пекин да построи и ръководи Китайската национална генна банка - голямо и разрастващо се вместилище, благосъстоятелност на държавното управление, което в този момент включва генетични данни, взети от милиони хора по света. Миналата година Пентагонът публично уточни BGI като една от няколкото " китайски военни компании ", настоящи в Съединените щати, а оценка на американското разузнаване от 2021 година свързва компанията с насочваните от Пекин световни старания за приемане на още повече човешка ДНК, в това число от Съединените щати.

Правителството на Съединени американски щати също по този начин е присъединило китайски дъщерни сдружения на BGI в черния лист за хипотетично подкрепяне на разбора на генетичен материал, събран на територията на Китай, за подкрепяне на държавните репресии против етническите и религиозните малцинства в страната. В изказване до " Уошингтън пост " BGI окачестви дейностите на Съединени американски щати против компанията като " повлияни от дезинформация " и съобщи, че BGI Group " не утвърждава и в никакъв случай не би взела участие в каквито и да било нарушавания на човешките права ".

" Нито една част от BGI Group не е държавна благосъстоятелност или под държавен надзор и всички услуги и проучвания на BGI Group се дават за цивилен и научни цели ", съобщи компанията.

Стремежът на Пекин да събере ДНК от цялата планета от време на време провокира разногласия, изключително след поредицата на Ройтерс от 2021 година за някои аспекти на плана. Китайски учени и военни също привлякоха вниманието, като обсъждаха опцията за основаване на биологични оръжия, които един ден биха могли да бъдат ориентирани към популацията въз основа на неговите гени. Експертите считат, че оръжията на генетична основа са в най-хубавия случай далечна вероятност, а някои от полемиките наподобява са провокирани от формалната параноя дали Съединените щати и други страни не изследват такива оръжия.

" Ние сме едвам на прага да стартираме да разбираме и разкриваме какво вършат гените. Който пръв стигне до такава степен, ще управлява доста невероятни неща. "

Служители на американското разузнаване считат, че световните старания на Китай са ориентирани най-много към това да победи Запада в икономическо, а не във военно отношение. Няма обществени доказателства, че китайски компании са употребявали непозната ДНК по аргументи, разнообразни от научните.

Китай разгласи проектите си да стане международен водач в биотехнологиите до 2035 година и счита, че генетичната информация - от време на време наричана " новото злато " - е основен детайл в научната гражданска война, която може да докара до основаването на хиляди нови медикаменти и лекове. Ако завоюва софтуерната конкуренция, Китай може да завоюва доста икономическо и стратегическо въздействие против главния си противник - Съединените щати, споделя Анна Пуглиси, някогашен основен народен контраразузнавач на разследващата общественост на Съединени американски щати за Източна Азия.

Ние сме едвам на прага да стартираме да разбираме и разгадаваме какво вършат гените - сподели Пуглиси, която в този момент е старши теоретичен помощник в Центъра за сигурност и нововъзникващи технологии към университета Джорджтаун. " Който пръв стигне до такава степен, ще управлява доста в действителност невероятни неща. Но има и капацитет за корист. "

Надпревара за владичество на ДНК

В стратегическия проект на Китай за превръщането му във водеща международна мощ на 21-ви век малко области са по-значими от битката за преодоляване на човешкия геном.

През 2015 година Пекин разгласи своя проект " Произведено в Китай 2025 ", в който биотехнологиите са посочени като съществена цел на държавните вложения и дирек на икономическото бъдеще на страната. Година по-късно, като стъпка към реализирането на тази визия, ръководещата комунистическа партия започва стратегия на стойност 9 милиарда $, целяща да трансформира Китай в международен водач в региона на генетичните науки, започвайки с огромни старания за събиране и разбор на човешка ДНК.

По това време откриването на принадлежности за редактиране на гени като CRISPR дава очаквания за нови медикаменти за рак и допустимо лекуване на наследствени болести, които дълго време се смятаха за нелечими. С огромни вложения в тази област Китай даде знак, че има намерение да се състезава и да завоюва в интернационалното състезание за стартиране на пазара на нови медикаменти и лечения на генна основа.

" Ако Китай успее да стане единствен или главен снабдител на значимо ново лекарство или технология, той ще завоюва въздействие ", счита почитан чиновник на американското разузнаване, който следи от близко китайския биотехнологичен бранш. Служителят, както и други, приказва при изискване на анонимност, с цел да разиска чувствителни оценки на стратегическата траектория на Китай. " Ако Китай се снабди с сериозна маса от данни - и в случай че успее да ги проучва и употребява - той може да кооптира бъдещето. "

Да се доближи до тази сериозна маса от данни не е елементарно, тъй като не всяка ДНК е задоволителна. За да създаде медикаменти за международния пазар, Китай се нуждае от доста разнородни източници на генетична информация дружно с самостоятелните истории на пациентите, които обезпечават сериозен подтекст, споделят откривателите. Така че при започване на предишното десетилетие Китай стартира да уголемява придобиването на такива данни.

През 2013 година Complete Genomics, компания от Сан Хосе и американски водач в региона на технологиите за генно секвениране, е закупена за 118 млн. $ от BGI Group, китайска компания, която преди се наричаше Beijing Genomics Institute. По това време BGI е в развой на създаване на Китайската национална генна банка, която ще ръководи от името на Пекин като първото в страната оборудване за предпазване на генетична информация на национално равнище. Освен това тя беше подкрепена с 1,5 милиарда $ от Китайската банка за развиване, с цел да се трансформира в световен съперник на процъфтяващия пазар на съоръжение за генетично секвениране.

В изказване до " Пост " BGI съобщи, че нейното корпоративно семейство се занимава със " международно приети научни проучвания " при съблюдаване на " всички нужни закони и разпореждания " и е предоставило решаваща помощ на страни, борещи се с Ковид-19 и други здравни рецесии.

" Ние имаме вяра в транспарантните, взаимни проучвания и откритото шерване на резултатите ", съобщи BGI. " Този метод, реализиран в сходство със международните научни и етични стандарти, е в основата на нашата работа от плана за човешкия геном през 1999 година насам и докара до огромен прогрес в науките за живота, както и до по-добро схващане на биоразнообразието и света към нас. "

Придобиването на Complete Genomics от страна на BGI нарежда компанията като световен състезател на мощно конкурентния пазар на технологии за генно секвениране. BGI придобива патентите за машините за секвениране на ДНК на американската компания и скоро стартира да създава и продава оборудването посредством обособена компания, която остава част от фамилията на BGI.

До 2019 година посредством бизнес партньорства и покупки на акции близо две дузини китайски компании са придобили права върху генетични данни и други частни записи на американски пациенти, съгласно отчет за 2019 година, направен от Комисията за обзор на стопанската система и сигурността сред Съединени американски щати и Китай към държавното управление на Съединени американски щати.

През същия интервал чиновниците на правоприлагащите органи на Съединени американски щати са проследявали опити за хакерски офанзиви, включващи компании с огромни масиви от генетични данни. В обвинителен акт на Министерството на правораздаването от 2019 година китайски оперативни служащи са упрекнати в противозаконен достъп до бази данни на пациенти в четири американски компании. Според прокуратурата се счита, че хакерите са измъкнали частните данни за опазването на здравето, в това число ДНК информация, на повече от 80 милиона американци.

Опасенията за корист с ДНК данни от страна на Китай провокираха ответна реакция в Северна Америка и Европа през последните години. BGI, чиито артикули включват известен комплект за генетичен скрининг на новородени, наименуван NIFTY, продаван допълнително от 50 страни, е подложена на щателна инспекция заради опасения, че Китай може да употребява персоналната здравна информация на милиони бременни дами. Миналата година националният съвет за отбрана на потребителите на Норвегия издаде предизвестие към дамите, употребяващи тестванията, като уточни риска, че китайското държавно управление може да получи достъп до персонална информация. Здравните чиновници в Германия и Словения също обявиха, че проверяват евентуална корист с данни от неонаталните проби от страна на Китай. BGI твърди, че никакви персонални данни от тестванията NIFTY не са били непокътнати от компанията или предадени на Китай.

Пандемията даде на китайските биотехнологични компании непредвидена опция. През януари 2020 година, по-малко от месец откакто китайските управляващи оповестяват за първите болести от нов ковид в Ухан, Китай, BGI Group се включва в ранните старания за разшифроване на целия геном на това, което оказва се като SARS-CoV-2. В рамките на няколко седмици BGI бързо предлага търговски проби за новия вирус, а Китай подарява милиони от тестовите си комплекти на страни по света.

Също по този начин през януари 2020 година, на фона на бързото разпространяване на вируса по цялата планета, BGI показва ново портативно оборудване за тестване на коронавируси, наречено Хуо-Ян на мандарин - " Огнено око " на британски. Името произлиза от името на митичен китайски маймунски крал, който можел да вижда през маскировката, с цел да открива измамници в кралския замък.

През идващите месеци BGI ще създаде към 100 лаборатории в разнообразни конфигурации. Най-впечатляващите от образна позиция са " въздушните лаборатории ", които се намират в черупка от мека пластмаса, която може бързо да се надуе - като лунен скок на детско празненство. Вътрешността на лабораториите е оборудвана със комплицирани машини, основани за това, което компанията назовава " високопроизводително разкриване на нуклеинови киселини ". В отчета на акционерите на компанията лабораторията се разказва като система " всичко в едно ", която също по този начин " построява генетична облачна компютърна платформа посредством изцяло потребление на огромни размери от данни ".

BGI съобщи, че комплицираното съоръжение е в сходство с вярата на компанията в " отвореното шерване на научни принадлежности и открития ", с цел да се обезпечат " най-големите изгоди за цялото човечество ". Но отчетът от 2020 година на Комисията за обзор на стопанската система и сигурността сред Съединени американски щати и Китай предлага по-строга оценка на предназначението на лабораториите Fire-Eye:

" Тези лаборатории - се споделя в отчета - дават на китайските откриватели хетерогенни генетични данни, с цел да обслужват китайските упоритости за доминиране на биотехнологичния пазар ".

Тестване на коронавируси като фаза 1

Пристигането на първата сръбска лаборатория Fire-Eye през април 2020 година беше съпроводено с толкоз доста фанфари, колкото можеше да се събере в страна, която е под строга обсада. Някои от висшите ръководители на балканската страна излязоха с хирургически маски, с цел да свидлив с юмруци китайските дипломати и публично да благодарят на Пекин за оказаната решаваща помощ. Сърбия ще получи две от лабораториите, а към 20 други страни, най-вече в Африка и Близкия изток, ще получат най-малко една.

" Получихме поддръжка и помощ от Китай с медицински консумативи, специалисти, технологии и опит още от първия ден на битката ни с ковид ", съобщи Бърнабич, сръбският министър-председател, пред представители на BGI, откакто лабораториите дойдоха през април. " Без китайската помощ нямаше да можем да спечелим борбата. "

Сърбия, с население от към 7 милиона души, в последна сметка регистрира 18 000 смъртни случая от Ковид-19. Сръбски публични лица и бизнес водачи неведнъж щяха да показват благодарността си към Китай, в това число с великански билбордове в столицата с думите " Благодаря, брат Си ", отпратка към китайския водач Си Дзинпин.

Изчислена в евро, помощта на Европейския съюз за Сърбия по време на пандемията надалеч надвишава помощта на Китай, само че в града, който към момента таи надълбоко отвращение от бомбардировките на столицата от страна на НАТО по време на войната за Косово преди две десетилетия, не се появиха билбордове в поддръжка на Европейски Съюз.

През есента на 2021 година пандемията стартира да отшумява. Но през декември Сърбия разгласи, че благодарение на Китай е трансформирала лабораторията в Белград в непрекъснато оборудване за генетични проби. Оборудването беше преместено в покрайнините на столицата, а китайски и сръбски публични лица още веднъж се събраха, с цел да открият " Сръбския център за секвениране на генома и биоинформатика " - първата лаборатория в страната, профилирана в дешифрирането на цели геноми на хора. Официалните лица обявиха, че оборудването ще бъде китайско, а BGI ще даде китайски специалисти, които да оказват помощ за основаването на лабораторията и за образованието на нейния личен състав.

Лабораторията в Белград поддържа невисок профил. Тя заема малко пространство в прясно боядисана триетажна офис постройка в най-вече жилищен регион на няколко километра от университетите и комерсиалния център на града. Сръбско знаме и табела афишират наличието на лабораторията на сръбски и британски език. В една от последните летни вечери уединен охранител отблъскваше неканените гости.

Йелена Бегович, сръбски академик, който ръководеше лабораторията през първите две години от нейното битие, неотдавна беше нараснала в Министерството на науката на Сърбия. Тя отхвърли молбата за изявление, а от кабинета ѝ не дадоха отговор на молбата за обиколка на обекта. В обществените си мнения по отношение на промененото предопределение на лабораторията Бегович съобщи, че Сърбия е въвела строги стандарти за сигурност и отбрана на персоналните данни и е следвала " виновни " насоки за шерване на данни.

BGI съобщи, че лабораторията е " благосъстоятелност и се ръководи от Сърбия, а не от BGI " и че въпреки компанията да дава съоръжение, ноу-хау и образование, тя " няма достъп до данните ". И въпреки всичко в прессъобщение на BGI от предходната година наподобява се допуска, че има най-малко лимитирано съглашение за продан на данни по време на началната фаза на лабораторията в Белград. За да се подсигурява надзор на качеството, " локалният екип [в Белград] се съпоставя с резултатите от секвенирането, които по-утвърден екип на друго място създава ", се споделя в известието. В Сърбия няма други центрове за секвениране на цели геноми. BGI съобщи, че " анонимизирани " биологични проби се споделят с друга лаборатория за задачите на валидирането, само че по-късно пробите се унищожават. " Няма шерване на данни за секвениране на нито един стадий ", обявиха от компанията.

Малко след откриването на краткотрайната лаборатория в Белград Бегович наподобява също по този начин призна, че шерването на данни с BGI е съставен елемент от партньорството на Сърбия с китайската компания.

" В днешно време информацията от време на време е по-ценна от златото ", съобщи Бегович в отговор на питане от страна на медиите. " В този смисъл това е и източник на информация за тях във връзка с този район. "

В корпоративните документи на BGI през 2022 година се признава, че компанията " се е възползвала от опцията " по време на пандемията да " разшири световната система за услуги в региона на прецизната медицина " с мрежата си от лаборатории Fire-Eye. В отчета на акционерите лабораториите са посочени измежду 350-те задгранични партньорства, които обезпечават " усъвършенствани платформи за геномни проучвания и благоприятни условия за биоинформатичен разбор в международен мащаб ".

" В днешно време информацията от време на време е по-ценна от златото. В този смисъл това е и източник на информация за [Китай] във връзка с този район. "

Някои от лабораториите, обезпечени от BGI и нейния благотворителен филиал, фондация " Мамут ", са били краткотрайни: През 2022 година Саудитска Арабия сътвори тестови площадки в Мека преди поклонението Хадж, а етиопските управляващи инсталираха лаборатория Fire-Eye в терминал на летището в Адис Абеба. Други съглашения изглеждаха по-постоянни, защото лабораториите бяха прикрепени към проучвателен центрове в Латвия, Южна Африка, Обединените арабски емирства и Сърбия. През март 2023 година публични лица от ОАЕ оповестиха Национална геномна тактика, която има за цел да картографира ДНК на всеки емиратски жител, като употребява съоръжение за генетично секвениране, доставено от BGI. В прессъобщенията, описващи няколко от задграничните партньорства на Групата BGI, те са посочени като същински взаимни предприятия с " 50-50 " благосъстоятелност или " стратегическо " съдействие в региона на научните проучвания.

Служители на американското разузнаване обявиха в изявленията, че имат лимитирана визия за това по какъв начин BGI обработва ДНК информация, добита в чужбина, в това число дали генетичните данни от лабораториите Fire-Eye в последна сметка попадат в компютрите на китайските военни или разследващи служби.

Това, което се знае, е, че партньорства като лабораториите " Fire-Eye " " са източник на данни за [генетично] секвениране " и че тези данни " са разполагаем на Китайската комунистическа партия и Народната освободителна войска ", споделя американски анализатор, който специализира в политиката на Китай в региона на биотехнологиите. " Генетичната информация ", споделя анализаторът, " се преглежда от Китай като разследващ актив ".

Китайското законодателство ясно показва, че всяка информация, събрана благодарение на машините на BGI, може да бъде налична за китайското държавно управление. Законът за националното разузнаване, признат през 2017 година, планува, че китайските компании и жители са законово задължени да споделят патентована информация, добита в непознати страни, когато това бъде поискано. От 2019 година насам Китай също по този начин преразгледа правната рамка, регулираща личните му големи генетични запаси, като ги дефинира още веднъж като стратегически народен запас и строго ограничи достъпа на задгранични субекти по аргументи, включващи националната сигурност. Съгласно настоящото китайско законодателство на задграничните субекти е неразрешено да събират генетичен материал в страната или да придвижват такива запаси в чужбина.

В Латвия, където дъщерно сдружение на BGI е разкрило локален клон за продажба на услуги по генетично секвениране, чиновници на националната организация за сигурност на страната предизвестиха клиентите да бъдат внимателни и да не се въздействат от уверенията на компанията за гаранции за цялост на персоналните данни.

" Китайските компании от частния бранш са значително под контрола на китайското държавно управление и са длъжни да сътрудничат на китайските управляващи, в това число на специфичните служби, когато това е належащо ", се споделя в изказване на латвийското Бюро за отбрана на конституцията.

Отказвайки да разиска съответните данни за компанията, бюрото съобщи: " Дейността на китайските компании в Латвия е обвързвана с опасности, свързани с разузнаването, заради което тези компании са под вниманието на службите за сигурност. "

Дебат за въоръжаването на генома

Групи за цивилен свободи са документирали систематични китайски акции за наложително събиране на биометрични данни от жителите на провинции с огромно население от тибетци и уйгури - две малцинствени групи, които са жертви на проведени китайски репресии. По данни на Human Rights Watch още от 2017 година полицията е поискала кръвни проби, както и сканиране на ириса на очите и пръстови отпечатъци от всички пълнолетни поданици на западната провинция Синдзян в страната. Синдзян е дом на 12 милиона най-вече мюсюлмански уйгури. Подобна акция е почнала през 2020 година в Тибетския самостоятелен регион на страната, оповестява групата.

Кампаниите за събиране на ДНК бяха представени от администрациите на Тръмп и Байдън в дейностите им за включване на китайски биотехнологични компании в черния лист през последните три години. През март на американските компании беше неразрешено да вършат бизнес с две дъщерни сдружения на BGI - BGI Research и BGI Tech Solutions - заради опцията за " отклонение на средства за военните стратегии на Китай ", съгласно изказване на Министерството на търговията - изказване, което компанията отхвърля. В изказването си до The Post китайското посолство съобщи, че глобите са " още един образец за това по какъв начин Съединените щати си измислят оправдания и употребяват всички средства, с цел да потискат китайските компании ".

Според групите за отбрана на правата на индивида изтъкването на етническите малцинства е съзнателно. В ръцете на китайските служители на реда биометричните данни са мощен инструмент за идентифициране на хора, считани за евентуални извършители на реда. ДНК пробите могат да свържат обвинени с митинги или да оказват помощ на полицията да открие членове на фамилията, които могат да бъдат подложени на напън поради държанието на родственик.

" Това е част от архитектурата на обществения надзор и е доста ефикасен инструмент за психически напън ", споделя Ив Моро, белгийски компютърен биолог, който написа за злоупотребата с изкуствен интелект и генетични данни от страна на държавните управления за наблюдаване или репресии. " Независимо дали базата данни за ДНК е ефикасна, има боязън, който се провокира от широкомащабното внедряване на тази технология. "

Въоръжените сили на Китай също демонстрират засилен интерес към генетичните науки.

Китай твърди, че не разполага с генетично конструирани биологични оръжия и не възнамерява да ги основава. Но видни военни чиновници обществено настояват, че оръжията на генетична основа са неизбежни.

През 2017 година в обновената версия на авторитетна обява за военната тактика на ръководения от Народноосвободителната войска Национален университет по защита беше прибавен раздел за биологичната война, в който се акцентира смисъла на " характерни етнически генетични офанзиви " в бъдещата война - концепция, която от този момент се повтаря от няколко китайски военни учени в подтекста на възпирането.

" Това може да бъде прецизна, целенасочена офанзива, която унищожава раса, или съответна група хора, или съответен човек; нейната евентуално голяма военна успеваемост може да докара до изключителна суматоха измежду хората ", се споделя в материал, оповестен в държавните медии през март 2020 година от Кан Яоуу, доцент в университета. " Тя има високо софтуерно наличие, ниска цена и огромна опасност ".

" Генетичната информация се преглежда от Китай като разследващ актив ".

Дали генетиката може да се трансформира в основа за бъдещи оръжия, остава предмет на спекулации. Много специалисти считат, че биологичните оръжия, които сортират цели въз основа на техния ДНК състав, не са механически осъществими през днешния ден и може би няма да бъдат осъществими в продължение на доста години, а може би и десетилетия.

В американско изследване от 2021 година, извършено от американски специалисти по оръжия, се стига до заключението, че ползата на Пекин към генетичните оръжия се дължи частично на схващането, че Китай ще бъде изключително уязвим, в случай че съперниците му първи разработят тази технология. В съпоставяне с други страни - и изключително със Съединените щати - популацията на Китай е в общи линии хомогенно, като повече от 90 % от хората са етнически китайци хан.

" Изглежда, че Китай осъзнава личната си накърнимост от генетично ориентиране ", пишат създателите на 2021 година " Научна оценка на риска от генетични оръжейни системи ", оповестена от Центъра за проучване на неразпространението на оръжия " Джеймс Мартин " в Монтерей, Калифорния. В проучването се отбелязва, че военните чиновници на Съединени американски щати също са " загрижени за опцията за генетични оръжия " и са подхванали изследвания, в това число отчет на Националната академия на науките от 2020 година, с цел да оценят дали страната е изложена на риск.

Американските чиновници и специалисти признават, че не са сигурни в крайните планове на Китай. Засега посредством натрупването на огромни количества ДНК данни Пекин основава актив, който може да употребява в бъдеще - като стопански запас или може би по други способи. Целите на фирмите, които получават данните, " постоянно комфортно и не безусловно инцидентно съответстват с националните и световните цели на Пекин ", споделя Елза Каня, откривател, профилиран в китайската военна тактика и новите технологии, и старши теоретичен помощник в Центъра за нова американска сигурност, мозъчен концерн във Вашингтон.

" BGI се нарежда като народен гравитационен център за широкомащабно събиране на национална генетична и геномна информация ", сподели Кания. " А този тип биоданни се счита - от Китайската комунистическа партия, от Пекин, от китайски компании като BGI - за евентуално стратегически преференциален. " /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР