През активния летен сезон, в периода юни-септември 2022 г., контролните

...
През активния летен сезон, в периода юни-септември 2022 г., контролните
Коментари Харесай

Вижте колко хиляди нарушения са открили по нашето море това лято

През дейния летен сезон, в интервала юни-септември 2022 година, контролните органи на Инспекцията по труда откриха 6800 нарушавания на трудовото законодателство при осъществени 1480 инспекции в обекти със сезонен темперамент в морските обитаеми места с 36 000 заети лица в тях.

Сред акцентите на инспекциите обичайно са предварителната защита на недекларирания труд и контролът по съблюдаване на наредбите за систематизиране на работното време и заплащането на труда. Следи се и за законосъобразното наемане на жители на трети страни и на малолетни лица, както и за обезпечаването на здравословни и безвредни условия на труд.

По заплащането на труда са установени 865 нарушавания, а на наредбите за систематизиране на работното време - 661. Установени да работят без трудов контракт са 195 лица. Наблюдава се растеж по отношение на 2021 година, когато броят им е бил 132. Това обаче може да се изясни с към момента лимитираната активност на сезонните обекти през 2021 година поради ковид-19.

Инспекцията по труда употребява мотива да подсети на работещите да подават сигнали, до момента в който още са в трудови правни отношения, тъй като след прекратяването им е доста мъчно да им се спомага. Освен това е добре сигналите да не бъдат анонимни, защото доста постоянно информацията в тях не е задоволителна за осъществяване на ефикасна инспекция, а няма противоположна връзка за доуточняване. В специфична листовка е оповестена потребна информация за трудовите права на служащите и чиновниците и за това какво губи служащият, в случай че работи без трудов контракт.

Проверките по морските курорти са открили 25 малолетни лица да поставят труд без позволение от Инспекцията по труда. Наемането на малолетни без издадено позволение се квалифицира като закононарушение. При всяка инспекция инспекторите по труда наложително ревизират дали има наети лица, ненавършили 18 година, без позволение. При открити случаи се уведомява прокуратурата. Процедурата за издаване на позволение е оптимално опростена. Информация за нея е оповестена в уеб страницата на ИА ГИТ, в секцията Административно обслужване, графа " Процедури “.

Без позволен достъп до пазара на труда в България са открити 73 лица – жители на трети страни. В резултат на контролната активност са издадени 462 акта за определяне на административно нарушаване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР