През 90-те и началото на новия век беше съвсем обичайно

...
През 90-те и началото на новия век беше съвсем обичайно
Коментари Харесай

Не са умни, но са хитри – старите телефони се завръщат на мода

През 90-те и началото на новия век беше напълно всекидневно да се разхождаме с телефон вид „ тухличка “ в джоба – устройство, което служеше за позвънявания, къси текстови известия, някоя и друга архаична игра, написа webcafe.bg.

След това пристигнаха смарт телефоните и мнозина от нас не могат да си показват да ги заменят за нещо с аналогови копчета. Въпреки това процентът хора, които се радват, че имат дъмфон (dumbphone = малоумен телефон) в последните години пораства неимоверно.

Един от тези консуматори е британката Робин Уест, която е горда, че е минала на дъмфон.

Пред „ Би Би Си “ тя споделя, че е взела решението преди две години в търсене на нов телефон. Докато разглеждала из магазина за техника втора употреба, ѝ направило усещане какъв брой евтини са старите телефони без екстри и решила да спести немалка сума пари.

Подчертава, че за минута не е съжалила за решението си.

Въпреки че връстниците ѝ я гледат меко казано необичайно, Робин вижда единствено плюсове в това да има дъмфон. Един от най-важните е, че поради неналичието на интернет и други модерни функционалности сметката ѝ за телефон е извънредно дребна.

Освен това Уест вижда, че откогато е с дъмфон, е по-продуктивна, тъй като не се разсейва като рови в обществените мрежи, и се е научила да е по-общителна с близките. „ Не считам, че остарелият ми телефон ме лимитира, в противен случай – мисля, че съм много самодейна, откогато съм с него “, показва още тя.

По данни на Гугъл търсенето на такива телефони е скочило с 89 на 100 от 2019 до 2021 година

А съгласно изследване на потребителските настройки от Counterpoint, през 2019 година са били продадени 400 млн. дъмфона, до момента в който през 2021 година броят им е достигнал 1 милиарда в международен мащаб. И по тази причина си има аргументи, разнообразни от финансовите.

Преди пет години Пржемек Олейничък, психолог от Полша, заменя смарт телефона си за именитата Nokia 3310. Първоначално го прави, тъй като му е омръзнало батерията на умния му телефон да пада за към един ден, само че последователно открива от ден на ден аргументи да си остане с дъмфона.

Забелязва, че към този момент не изпитва непреодолима потребност да лайква нечии постове или да споделя всеки аспект от живота си и по тази причина се усеща по-спокоен за персоналното си пространство. Психологът изяснява и че е отвикнал да разчита единствено на телефона си за източник на информация, която от време на време даже не му би трябвало.

Сега, когато излиза от у дома, ревизира авансово маршрутите и разписанията на градския превоз и не му се постанова да върви по улиците с взор, забоден в смарт телефона.

Той акцентира и още един плюс на дъмфоните с изключение на батерията – по-здрави са и това не постанова чак такова бранене, каквото смарт телефоните изискват.

Старите телефони изцяло изключват вероятността производителят да ъпдейтне софтуера по този начин, че преднамерено да забави действието на устройството – нещо, от което се оплакаха притежателите на някои от най-известните марки смарт телефони.

А фирмите към този момент отвръщат на възходящото търсене на дъмфони. Още през 2017 година излиза нова версия на иконичната Nokia 3310, този път с пъстър екран и опция за две SIM карти. Финландската компания изкарва и още няколко чисто нови модела не-умни телефони, два от които са сгъваеми – Nokia 8110 и Nokia 2720.

В конкуренцията за сърцата на почитателите на дъмфоните се включва и шведската компания Doro. Първоначално нейната цел е да основава телефони, предопределени за по-възрастните консуматори, които се затрудняват с новите технологии.

Сега от Doro се хвалят пред Digital World, че аудиторията им става все по-млада. Същото споделят и от CAT и позабравените Alcatel.

Колкото до Робин Уест – тя е безапелационна, че в скоро време няма да се върне към смарт телефоните.

„ Всички ме питат по кое време ще си взема нов телефон. Отговарям им, че няма да е нито тази седмица, нито в околните месеци “, добавя Уест пред „ Би Би Си “.

Още от Технологии

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР