През 90-те години на миналия век, когато страната се управляваше

...
През 90-те години на миналия век, когато страната се управляваше
Коментари Харесай

В един цирк играем, номерата си знаем

През 90-те години на предишния век, когато страната се управляваше от ОДС, а министър-председател беше Иван Костов, Движение за права и свободи беше много изолирано от властта. Премиерът с тежък темперамент и прозвището Командира беше съумял да изтика придвижването в ъгъла и не пропускаше опция да уточни, че то и неговият водач Ахмед Доган са "проклятието на България ". Един ден от парламентарната естрада Костов отново атакува Движение за права и свободи и се изрече остро против тази партия. Тогава Доган към момента идваше относително постоянно на работа в Народното събрание и публицистите хукнаха да го гонят из коридорите, с цел да разяснява думите на премиера. Коментарът му беше сбит и подигравателен: "Кажете на господин Костов, че в един цирк играем и номерата си знаем! "

Сетих се за тази преживелица, тъй като тези дни сегашният министър председател Бойко Борисов извади от торбата старите си номера и отново стартира да ги пробутва на обществото. Странното е, че от 10 години той ни излиза с все едни и същи трикове, само че към момента има задоволителен брой хора, които се ловят на въдицата му.

Коронният му номер е, когато усети опасност за имиджа или властта си, да се появи някой мераклия, който желае да го убива. А целокупният български народ да прояви състрадание към "жертвата " и да я поддържа с гласа си. Така през 2005-а основният тогава секретар на Министерство на вътрешните работи Бойко Борисов беше лидер на две царски листи за парламентарните избори – в Благоевград и Пловдив-област. Обикаляше си той из двата изборни региона, хората му са радваха, даваше подписи върху голите пъпчета на тийнейджърките, които още нямаха право на глас и по тази причина ги съветваше: "Да доведеш баба си да гласоподава за нас! ". Но ненадейно разходката му из Благоевградско беше прекратена, Борисов се прибра стремително в София, а из общественото пространство плъзна мълва, че службите са засекли закани за живота му. Е, тогава той към момента беше супермена Бате Бойко и националната обич и състрадание си споделиха думата – от неговите две листи в Народното събрание влязоха порядъчен брой депутати от Национална движение „Симеон Втори". Но като цяло не задоволително и той не можа да резервира при тройната коалиция обичания си пост на основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

В края на февруари 2013-а Борисов беше заставен да подаде оставката на държавното управление си, поради всеобщите митинги против високите сметки за ток. Той не участва на дебатите в Народното събрание, само че незабавно след гласуването на оставката, се появи пред депутатите и хвърли бомба – Ахмед Доган е поръчал убийството му. В последвалите пререкания с тогавашния водач на придвижването Лютви Местан и Христо Бисеров се разбра, че "поръчката ", която ставала ясна от един факс, била поради битката му с интернационалната проведена престъпност и тъй като Доган желал да заеме мястото му на основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Нещо, което озадачи всички. От Движение за права и свободи пък приканиха да се разсекрети създаването "Лале ", в която ставало дума за един прочут сръбски наркобос и за един представител на българския под земята свят.

От тази димка нищо не произлезе, като се изключи че огромният герой против интернационалната проведена престъпност отново съумя да притегли благосклонностите на народа и завоюва предварителните парламентарни избори.

Сега, преди идните избори за Европейски парламент, Бойко Борисов е доста обезпокоен и изплашен. "Апартаментгейт " в действителност нанесе тежък удар върху ГЕРБ, това към този момент го демонстрират и социологическите изследвания. И в случай че Българска социалистическа партия успее да завоюва повече евродепутати от ГЕРБ, то неизбежно Борисов ще би трябвало да намерения и за оставка, заради разколебаното доверие в партията и държавното управление му. Затова тези избори са му доста значими.

В последна сметка откакто опитът за интензивно мероприятие с някакъв откачен варненски фотограф, който размахвал пушка с капси на фотография във Facebook и отправял закани към премиера, се провали – нищо не се получи – то на дневен ред пристигнаха "пълзящата тирания " на опозицията и "военния прелом ". Изказването за "пълзящата тирания " на съперниците на властта освен че не хвана дикиш, ами провокира откровени насмешки в обществените мрежи и "уникален принос " в политическото анализаторство. Този уикенд пристигна и намекът за "военен прелом ", като този път на прицел не е единствено Българска социалистическа партия, само че и президентът Румен Радев, който по конституция се води главнокомандващ на армията, само че на процедура няма никакви действителни пълномощия.

Лошото е, че тези "параноични фантасмагории " изместват диалозите за действителните проблеми в страната, а всички се юрват да ги разясняват и поясняват. Намират се и задоволително подвластни от властта медии, които с комсомолски жар и възторг подхващат свободните съчинения на министър-председателя и креативен ги доразвиват, громейки враговете му по този начин, както единствено те умеят.

Е, единствено след един месец ще забележим дали изтърканите Борисови номера към момента минават пред гласоподавателите или тези плоски тарикатлъци към този момент толкоз са им омръзнали.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР