През 80-те години американският психолог Робърт Стърнбърг развива трикомпонентната теория

...
През 80-те години американският психолог Робърт Стърнбърг развива трикомпонентната теория
Коментари Харесай

7-те вида любов според психолозите

През 80-те години американският психолог Робърт Стърнбърг развива трикомпонентната доктрина на любовта. Тя се състои от прочувствена непосредственост, пристрастеност и ангажираност. По-късно, придържайки се към тази доктрина, той класифицира седем типа обич.

Далеч сме от мисълта, че любовта може да се вкара в рамки, папки, класьори, точки и подточки... А и както знаем, всичко се трансформира, в това число и взаимоотношенията сред хората. Но ако въпреки всичко сте любопитни да разберете кои са седемте типа обич и къде сте вие във всичко това, прочетете идващите редове.

Пристрастеност

Това е оня тръпчиво-сладък интервал, в който хората не се познават, само че са мощно привлечени един от друг. Често пъти нямат ни най-малка визия дали въобще имат нещо общо, само че все пак остават дружно. С течение на времето това може да прерасне и в освен това, само че по-голяма част от тези двойки остават до това равнище.

Харесване

В такива връзки вие постоянно можете да бъдете себе си. Хората в този вид връзка най-често са обединени от общи ползи, възгледи за живота и от възприятието, че са разбрани. Такава прочувствена непосредственост съгласно психолозите обаче по-често би довела до другарство, в сравнение с до пълноценна обич.

Празна обич

При хората в сходни взаимоотношения има единствено ангажираност, липсва пристрастеност и прочувствена непосредственост. Празната обич доста постоянно идва след бурната обич сред двама души. Понякога се случва и противоположното: хората, които изпитват празна обич, могат да се трансформират, което да добави щипка пристрастеност към възприятията им.

Мързелива обич

Този вид обич включва ангажираност и пристрастеност и е позната на доста двойки. Това е любовта, която съществува, когато двама души са привлечени един към различен и са подготвени да следват избрани обичаи, да вземем за пример скъпи сватби, шерване на домашните отговорности и така нататък Но в такава връзка липсва същинска непосредственост. Според психолозите такива двойки могат да живеят дружно дълго време, само че щастието им е релативно. 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР