През 50-те и 60-те години много иначе свободолюбиви държави провеждат

...
През 50-те и 60-те години много иначе свободолюбиви държави провеждат
Коментари Харесай

„Ротативката“ от миналия век, която е „засичала“ сексуалността ви

През 50-те и 60-те години доста другояче свободолюбиви страни организират скрита война против хипотетичните хомосексуалисти в границите си. В този интервал Канада прави акция с която да се отърве от всички гей хора в полицията, войската и на всяка държавна позиция като в последна сметка събира имената на към 9 000 души, за които се счита, че са привлечени полово от своя пол. Кралската полиция даже основава особено звено, А-3, което да се занимава само с откриване и уволнение на гейове.

Може би най-съмнителното устройство, с което разполага това звено, е известно само под името „ Ротативката “. Тя е основана от лекар Робърт Уейк, професор по логика на психиката в Университета Карлтън. За страдание нямаме фотоси, само че машината наподобява на зъболекарски стол с редица скрити датчици, камера, която следи зениците на седящия, и една черна кутия пред него, на която се появяват разнообразни изображения. На тестваните е казвано, че машината мери стрес, само че в действителност задачата й е напълно друга – да дефинира половата ориентировка.

Изображенията на екрана на черната кутия се сменят и при всяка се мерят размера на зениците, честотата на дишане и сърцетуптене, с цел да се засече несъзнателна „ полова реакция “. Някои картини са напълно елементарни, само че други имат сексуален темперамент – те демонстрират мъж или жена в нищожно или никакво облекло. Ако машината засече реакция на някоя от тях, то тествания е подложен под подозрение.

Във Англия също употребяват техен еквивалент на канадската машина. Въпреки неоправданите от научна позиция резултати и ненадежността на апарата, той е употребен като причина за уволнението на хиляди хора през годините.

 Pletismograph

Плетизмограф

Тази нелепа електроника се употребява до 60-те години, когато държавното управление стопира финансирането на плана главно поради техническата й неустойчивост. Това обаче не бележи края на дейностите по уволнение на хомосексуалисти. Устройство сходно на Ротативката продължава да се употребява от управляващите със същата цел. То се споделя плетизмограф и се закача непосредствено за гениталиите.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР