През 2023 г. планираме да бъдат построени 67 нови сгради

...
През 2023 г. планираме да бъдат построени 67 нови сгради
Коментари Харесай

До 2023 г. в София ще бъдат изградени 67 нови детски градини, увери Фандъкова

През 2023 година планираме да бъдат издигнати 67 нови здания за детски градини, с които разкрием 282 нови групи. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на представянето на програмата за строителство на детски градини и ясли.

От Столичната община възнамеряват за интервала 2021-2022 година да бъдат построени 31 нови здания и да бъдат разкрити 127 нови групи. През 2022-2023 година ще бъдат издигнати още 24 нови детски заведения. По този метод ще се обезпечат места за деца в още 98 нови групи.

"Програмата изготвих на база информацията, която изисках и получих от районните кметове, информация както за наличните терени, по този начин за готовността със надлежно градоустройствените процедури, собствеността и плановата подготвеност ", уточни столичният кмет.

Фандъкова разясни, че програмата е извънредно съответна. "Районните кметове получиха увещание от мен още преди месеци, че ще имат нужното финансиране за построяването на нови детски градини и ясли, както и за нови места сега, в който са подготвени и имат определен реализатор. Така работихме с доста от тях, по този начин сега строим тези 12 нови здания, а в 4 здания вършим разширения с откриването на нови групи “, сподели още тя.

В програмата е планувано построяването на обекти във всички столични региони. Кметът заяви, че максимален дефицит тук-там има в регионите - "Витоша ", "Триадица " и "Лозенец ". "Благодарение на измененията в две наредби, които желаех, ще има опция да се строи в терени с неправилна форма, а от през вчерашния ден към този момент е реалност опцията да се отварят детски градини в здания, които не са предопределени за такива. Ще се строят детски градини на партерни етажи ", посочи Фандъкова.

Столичният градоначалник още веднъж означи, че задачата на програмата е да се обезпечат места за децата сред 3 и 6 годишна възраст, както и повече спомагателни места в детските ясли. "Това е моя идея по която от години работя ", добави Фандъкова.

"Появиха се спекулации, че в бюджета на София се понижават средствата за строене на детски градини. Няма нищо правилно в тези изказвания. Не единствено не се понижават парите, а се усилват с 4,6 млн. лв.. Знаем, че тематиката за детските градини и ясли е доста сензитивна за всички. Знаете, че за мен това е идея и аз пристигнах в Столичната община поради идеята обучение. Последните години непрестанно пораства броят на децата в детските градини. Започнахме с малко над 30 000 деца в градините и яслите, а през 2018 година те към този момент бяха над 48 000 ", разгласи кметът на София.

Във връзка с новия обезпокоителен връх на заболелите от COVID-19, Йорданка Фандъкова разяснява, че към момента има потенциал и запаси, само че те не са безгранични. Тя посочи, че в столицата има проблем с медицинските сестри и санитарите. "За мен най-важното е да се съблюдават ограниченията и да има дисциплинираност. Само през вчерашния ден са осъществени над 300 инспекции и за наслада има единствено един акт за неносене на маска, което демонстрира, че софиянци ставаме по-дисциплинирани. Всички запаси на общината също ще се включат в спазването и контрола на ограниченията. Ако не се съблюдават разпоредбите, тогава ще мислим за по-сериозни ограничения. Към момента не се планува затварянето на нищо ", увери кметът.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР