През 2022 година в местността беше регистриран и рекорд –

...
През 2022 година в местността беше регистриран и рекорд –
Коментари Харесай

Изградиха нова дървена платформа за гнезденене на къдроглавия пеликан

През 2022 година в местността беше регистриран и връх – 30 двойки сполучливо отгледаха 30 дребни пеликанчета

В средата на декември в Защитена околност „ Калимок-Бръшлен “ беше построена нова наколна дървена платформа за привличане към загнездване на къдроглавия пеликан. Съвместен екип от специалисти на Дирекция на Природен парк „ Персина “, Дирекция на Природен парк „ Русенски Лом “, Българско дружество за защита на птиците, „ Сдружение за развиване на туризма в района на Тутракан “ и Сдружение „ Дива България “ построиха наколна дървена структура с размери 4 х 8 м., височина 3 м. и обща повърхност 32 кв.м.

Преди две години беше построена първата наколна платформа в предпазената околност, върху която бяха сложени и три макета на пеликани в действителни размери. Целта на макетите е да спомогнат за по-бързото привличането на къдроглавите пеликани. В резултат, още на идната пролет се образува третото гнездово находище на този възвишен тип в страната, по-късно в езерото Сребърна и в Природен парк „ Персина “. През 2022 година тук беше регистриран и връх – 30 двойки сполучливо отгледаха 30 дребни пеликанчета.

Изграждането на новата наколна платформа за пеликани в Защитена околност „ Калимок-Бръшлен “ стана допустимо с помощта на всички, които се включиха в миналогодишната Коледна дарителската акция на Българско дружество за защита на птиците.

Дейността се прави и в границите на план „ Мизийските естествени съкровища – поддръжка за природосъобразен туризъм и запазване на птиците по поречието на река Дунав и Западна Стара планина “.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР