През 2022 г. има голяма вероятност от стагфлация у нас.

...
През 2022 г. има голяма вероятност от стагфлация у нас.
Коментари Харесай

Проф. Димитър Иванов: Тази година инфлацията ще е по-важна от икономическия ръст

През 2022 година има огромна възможност от стагфлация у нас. ( " Стагфлация " значи застой или невисок растеж на стопанската система, комбиниран със относително висока инфлация). Това споделя в изявление за БНР макроикономистът проф. Димитър Иванов. По думите му, евентуално за 2021 година ще отчетем стопански напредък от към 4,5%, обаче 90% от него се дължи на взети заеми и инфлация, а не на действително повишаване на създадена продукция.

" Нисък е процентът на напредък на действителния БВП (БВП). Изправени сме пред една " замръзнала " стопанска система. Нашата стопанска система изостава доста. Ако не се съобразим с комбинацията от: слаб напредък, висока инфлация, огромни бюджетни дефицити, възходящи пропорции на дълга към Брутният вътрешен продукт, неналичието на ефикасни структурни промени, тогава, основаното през втората половина на предходната година значително макроикономическо неравновесие, ще продължи да пораства ".

Проф. Димитър Иванов уточни, че съгласно него през зимата ни чака композиция от продължаващи обществени здравни проблеми, загуба на приходи на работещите, проблеми с производството и с доставките, а това ще ни тласне още по-далече от опцията за възобновяване на икономическия напредък.

" Спестяванията на семействата ще понижават, инфлацията ще изяжда растежа на заплати и пенсии, потреблението на семействата ще продължи да спада на годишна база с съвсем 10%, секторът на услугите остава със съществени проблеми.

От друга страна, нападателният политически подтик към декарбонизация на стопанската система ще докара до липса на вложения за естествените горива, преди да имаме задоволително доставяне с нови енергийни източници. Тази динамичност ще генерира още по-високи енергийни цени.

Фискалният ни потенциал ще би трябвало да играе много по-значима роля в стабилизирането на нашата макроикономика. На " вратата ни чука " нуждата от дълбоки стопански корекции. Бизнесът ще има " комплицирана " година, тъй като ще би трябвало да " пилотира " през разнообразни затруднения. На хоризонта се появяват и нови геополитически събития ", изяснява проф. Иванов.

Макроикономистът предвижда и повишаване на лихвите по заемите от банки, като " по-високите лихви ще редуцират сериозната ликвидност и е допустимо голям брой заемополучатели ще изпаднат в несъстоятелност ".
 Експерти: Силна инфлация и следващата година. Кои браншове ще са най-засегнати?
Експерти: Силна инфлация и следващата година. Кои браншове ще са най-засегнати?

През 2022 година ни чака и мощен, само че несиметричен растеж на стопанската система

" Влизаме в една епоха на мощно инфлационна конюнктура. Основният ингредиент на възможния триумф на държавното управление е концентрирането върху съществени промени и дейности, които могат да запазят покупателната дарба на хората, да стабилизират макроикономиката и икономическия напредък на страната ", счита проф. Димитър Иванов.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР