През 2022-а ще сме малко по-добре от фискална гледна точка,

...
През 2022-а ще сме малко по-добре от фискална гледна точка,
Коментари Харесай

Владислав Горанов пред Money.bg: Номиналният дълг може да скочи двойно до 75 милиарда лева

През 2022-а ще сме малко по-добре от фискална позиция, тъй като огромна част от капиталовите разноски, които са разчетени в бюджета няма да се случат. Дефицитът няма да е този, който е заложен в бюджета.

" Ликвидният риск не е изненада, тъй като България от дълго време се финансира главно посредством стълбове и единствения инструмент за финансиране на покачването на разноските над приходите е финансиране от пазарите - вътрешни и външни ", това съобщи Владислав Горанов, някогашен финансов министър на България в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR.

Когато увеличим пенсиите и заплатите за толкоз къс интервал, няма какво друго да се чака, с изключение на голям недостиг, който води до вдишване на огромни задължения. Темповете, с които се постанова да задлъжнеем са притеснителни. Ако погледнем числата, които показа служебното държавно управление като първична поръчка, те са съвсем неизбежни. Сметката, която показа служебния финансов министър, не е в неговата глава, а приведени в целогодишен размер всички взети решения и политики. Ако би трябвало да се сложи под подозрение финансовата стабилност, би трябвало да се сложи под въпрос данъчната система и отхвърли на пазарите да откликнат на нуждата от финансиране ", съобщи той.

По думите му, в случай че се съблюдава тази прогноза на Министерството на финансите, дългът номинално ще бъде подсилен - от към 37 милиарда ще отиде над 75 милиарда за къс интервал. Като дял от Брутният вътрешен продукт ще нарасне покрай 40%, което е надалеч от междинните европейски нива.

Горанов съобщи още, че България от дълго време нарушава Пакта за непоклатимост и напредък. " Европейска комисия си затваряше очите с тези нарушавания, поради COVID-19 и следствията от него, само че в един миг фискалните правила ще се върнат и тогава ще бъдем управи през свръхдефицит ".

" Ще изпаднем в алтернативата дали да ограничаваме дали да ограничаваме някои разноски или да променяме данъчната система, с цел да търсим спомагателен запас " , разяснява той.

Консолидация на бюджета

" Това, което е реалистично на фона на положението на икономическата система е ръчно и детайлно ръководство на всеки разход, който е стихотворец като ангажимент в държавната сметка за идващите няколко години, самоограничение на нови случки. Ще отнеме няколко години да се върнем към естественото положение на бюджета ", счита той.

Прилагане на обществени претенции - допустимо ли е?

По думите на някогашния финансов министър сега сме в обстановка, в която държавното управление на споделя на Народното събрание " няма да ви предложим бюджет ", което е невиждано в своята същина.  " Подкрепям ги в това отношение, имайки поради Народното събрание, в който популизмът е изповядван. Загубили сме посока и се надявам да не се върнем в правия път след някакъв прелом " , разяснява той.

Според него, за три години може да се натрупат такива огромни задължения, че пазарът може да те огледа с съмнение.

" Важно е запазването на финансова непоклатимост и аз поддържам решението на служебното държавно управление да предложи краткотрайна рамка до съставянето на постоянно държавно управление. В момента виждаме един финансов министър и едно ръководещо бивше болшинство, които се пробват да отрекат и да заблудят обществото какво в действителност са свършили ", съобщи той.

Шансове за постоянно държавно управление

По думите му ГЕРБ ще входират държавно управление, даже да е на малцинството, само че постоянно държавно управление евентуално ще има чак на пролет.

" Вече е късно за фиска, дотолкоз, доколкото решенията, които са ни докарали до това положение, са взети.Белята към този момент е направена, в този момент е време да се сформира едно постоянно държавно управление, което със успокоение и разсъдък да успее да притегли много сериозен запас, който да се следва по проекта за възобновяване и резистентност, който би могъл да докара до по-високи равнища на брутния вътрешен артикул и да понижи тежестта на дълга и на бюджета ", разяснява Горанов.

По връзки за влизане в еврозоната, Горанов съобщи, че е оптимистично надъхан. " Все още имаме шансове за влизане в еврозоната в от 1 януари 2024-а Нашите сътрудници чакат това от нас, а образецът с Хърватия, която към този момент е член е по-скоро позитивен.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР