През 2021 г. в Европейския съюз над 23% от младите

...
През 2021 г. в Европейския съюз над 23% от младите
Коментари Харесай

Евростат: 23% от младите хора едновременно учат и работят

През 2021 година в Европейския съюз над 23% от младежите, на възраст от 15 до 29-годишна възраст, които са в просветителната система, също по този начин и работят. Нивото на безработните младежи доближава 3% – подобен % от младежите са търсили работа и са били разполагаем да стартират работа, до момента в който 73% остават отвън работната мощ – не са заети и не търсят работа. Това сочат най-новите данни на статистическа работа към Европейската комисия Евростат, оповестени през днешния ден.

 Infographic: Young people in formal education by labour market status, 2021

Осигуряването на положително обучение на младежите е значима цел – в последна сметка те дефинират бъдещето. Скоростта, с която младежите минават от просветителната система към пазара на труда, варира доста в обособените държави-членки на Европейски Съюз. В някои страни младежите стартират да работят, да вземем за пример под формата на работа на ненапълно работно време, работа през уикенда или студентска работа, до момента в който към момента вземат участие във формалното обучение. Това се дефинира от националните системи за обучение и образование, както и от други фактори, като да вземем за пример характерностите на националния пазар на труда и културните фактори, означават от Евростат.

Сред страните – членки на Европейски Съюз, Нидерландия има максимален дял студенти и възпитаници на възраст 15-29 години, които са били наети на работа, до момента в който са били в развой на образование през 2021 година (70%), следвана от Дания (49%) и Германия (42%). За разлика от тях, най-ниските дялове на претовареност измежду студентите и учениците на възраст 15-29 години са открити в Румъния (2%), Словакия (4%), Унгария и България (и двете по 5%).

Най-висок дял на студентите и учениците на възраст 15-29 години, които са били безработни (което значи, че са търсили работа и са били разполагаем да стартират работа, до момента в който учат), е регистриран в Швеция (14%), следвана от Финландия (9%) и Нидерландия (7%). От друга страна, по-малко от 1% от студентите и учениците в тази възрастова група са били безработни в Чехия, Румъния, Унгария и Хърватия.

Данните сочат още, че през 2021 г. България е измежду страните с максимален дял на младежите от 15 до 29-годишна възраст, които са били отвън работната мощ – 94,2% от българите в тази група не са заети и не търсят работа. По-голям сходен дял на младежите измежду страните от Европейски Съюз имат Румъния (97,4%) и Словакия (95,4%).

В момента в България се следи наклонност към увеличение на броя на учениците, които учат в учебните заведения, отбелязва Евростат.
Разлики сред мъжете и дамите
През 2021 година дяловете на дамите, участващи във формалното обучение, са по-високи от тези на мъжете, изключително във възрастовата група 20-24 години (54% дами спрямо 45% мъже).

При разглеждане на трудовия статус и присъединяване в образованието максимален е делът на мъжете на възраст сред 20 и 24 години, които не учат и са заети (39%). В същото време максимален дял от дамите в същата възрастова група са в обучение и отвън работната мощ (34%).

Във възрастовата група 25-29 години разликите сред половете понижават, когато става въпрос за присъединяване във официално обучение, като дяловете на мъжете и дамите ненапълно се изравняват. Въпреки това се появяват разлики, когато става въпрос за хората, които не вземат участие в обучение (по-голямата част от тази възрастова група). Делът на мъжете на възраст 25-29 години, които не вземат участие в образованието и са заети (70%), е доста по-висок от съответния дял измежду дамите (62%). И назад, повече дами, в сравнение с мъже на възраст 25-29 години, не учат и са отвън работната мощ (16% по отношение на 7%).
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР