През 2020 година продадените промишлени стоки в страни от ЕС

...
През 2020 година продадените промишлени стоки в страни от ЕС
Коментари Харесай

COVID-19 върна индустрията пет години назад

През 2020 година продадените промишлени артикули в страни от Европейски Съюз доближиха стойност от 4,6 трилиона евро, сочат данните на Евростат. Това значи спад на промишлеността до равнищата ѝ през 2010 година и 2015 година, т.е. преди финансовата рецесия, написа още статистическата организация, съобщи Инвестор.

През последните години има непрестанен растеж на индустриалното произвеждане в Европейски Съюз, само че лимитираните бизнес интензивности поради пандемията от коронакризата водят до значително понижение. Спадът се дължи главно на проблемите в автомобилната промишленост и материали за нея, на машини и съоръжение, както и на производството на мебели и на метали.

Шест страни от Европейски Съюз генерират 76% от цената на продадените промишлени артикули в Европейски Съюз. Лидер е Германия (29%), следвана от Италия (18%), Франция (12%) и Испания (9%).Данните на Евростат демонстрират известна специализация във връзка с индустрията. В бранша на автомобилостроенето да вземем за пример позициите на Словакия, Унгария и Чехия са обилни - 53% от цената на продадената продукция на Словакия се дължи точно на колите, а в другите две страни този % е към 30 на 100.

Гърция генерира 43% от цената на продадената си продукция в хранително-вкусовата промишленост. Следват Нидерландия и Испания с дялове от надлежно 36% и 30%, а четвърта е България, където 28% от цената на промишлената продукция през 2020 година идва от производството на храни, питиета и тютюневи произведения.

Прегледът на главните промишлености в Европейски Съюз демонстрират, че от средата на 2017 година водещ бранш за Европейски Съюз е производството на коли. Но този бранш записва и най-резкия спад през 2020 година.

В последните години се следи и спад в производството на метали в общността, както и на машини и съоръжение. Много по-плавно е придвижването при хранително-вкусовата промишленост в последните години, надлежно и спадът не е толкоз стръмен през 2020 година.

През предходната година страните от Европейски Съюз са продали коли за 356 милиарда евро, демонстрира още статистиката.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР