През 2020 година катедра Текстил – изкуство и дизайн в

...
През 2020 година катедра Текстил – изкуство и дизайн в
Коментари Харесай

"Преподавателите" – Текстилът в НХА от началото до днес (1898 – 2020)

През 2020 година катедра " Текстил – изкуство и дизайн " в НХА отбелязва 60 години от основаването си в актуалния си тип, както и 122 години от основаването на първите школи за преподаване на текстил. По този мотив изложба „ Академия “ е хазаин на изложбата „ Преподавателите “, на която са показани произведения на преподаватели, съдействали за развиването на катедрата през годините.

 Мара Йосифова, гоблен „ Пролетна ария “, вълна, 276/195 см Изложбата е част от програмата от събития, свързани с отбелязването на годишнините на компетентност „ Текстил – изкуство и дизайн “, НХА. Тя цели да покаже развиването на специалността в исторически проект, както и на нейния принос за обогатяването на художествения живот в страната. Нуждата от показване пред необятната аудитория на учебно-творческите процеси и достиженията в региона на актуалните художествени практики на специалността се обуславя и от нуждата да се разпространяват насъбраният опит, търсенията, опциите и достиженията на актуалното текстилно изкуство.

 Димитър Балев, стенен килим „ Семейство “, четина, 273/275 см Водещите концепции на преподавателите и тяхната интернационална значителност водят до различаване на специалността като един от значимите фактори в развиването на текстила като изкуство и текстилния дизайн в България.

Честванията на годишнините стартираха с провеждането на Международен онлайн симпозиум за образованието по текстил и насоките в развиването на изкуството на текстила с лектори от Англия, Швейцария, Франция, Полша, Китай, Съединени американски щати и България. Симпозиумът се организира на 4.12.2020 година и способства за обогатяването и по-дълбокото запознаване както на студентите, по този начин и на необятната аудитория с настоящото случване в областта на текстила по света.

 Васил Овчаров, стенен килим „ Гравитация “, вълна, лен, 430/260 см

В програмата на юбилейните празненства катедра „ Текстил – изкуство и дизайн “ организира още редица събития:

Освен към този момент горе упоменатия симпозиум при започване на месец ноември тази година се откри галерия „ Изкуство и дизайн “ на преподаватели и студенти от специалността в Център за модерно изкуство и библиотека, Бургас;

 Цвета Явашева, „ Автопортрет І “, триптих, гладка текстилна техника, щемпел върху винил, основа синтетичен материал, 2019 година Открита беше и независима галерия „ Текстилни структури “ на преп. доктор Цвета Явашева в Галерия-книжарница София прес;

В Арт изложба НДК може да бъде забелязана галерия „ Изящното в текстилното изкуство “ на студенти от специалността с куратор проф. доктор Аделина Попнеделева;

Предстои издаването на юбилеен азбучник, които ще бъде показан през 2022 година

Преподавателският екип в катедрата се състои от изявени художници с дългогодишна процедура и интернационално самопризнание. Те са ангажирани в образователния развой се отличават с огромен креативен и преподавателски опит.

 Вержиния Маркарова, „ Съвсем друга позиция “ два обекта, плетене, плъстене, прошиване, памук, вълна, 200 cм. диаметър всеки обект; 2015 година

Студентите, приключили компетентност “Текстил – изкуство и дизайн ”, основават образа на актуалния живописен текстил и дизайн в България.
Изложбата " Преподавателите " може да бъде забелязана до 21 януари 2022 година в изложба " Академия "

Чуйте Вержиния Маркарова, куратор на изложбата, от звуковия файл.
 Асадур Маркаров, „ Мрежи – І, ІІ, ІІІ “, акрил, авторска хартия върху дървена повърхност, 2008 година
 Вихрони Попнеделев, „ Фрагмент от храма на живота – II “, авторска хартия, 102х84 см., 1990 година
Снимки – НХА
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР