През 2020 г. възобновяемите източници на енергия са осигурявали 23

...
През 2020 г. възобновяемите източници на енергия са осигурявали 23
Коментари Харесай

Евростат: Делът на възобновяемите източници на енергия за отопление и охлаждане в ЕС е 23%, в България - 36%

През 2020 година възобновимите източници на сила са осигурявали 23 на 100 от общата сила, употребена за отопление и изстудяване в Европейски Съюз, което е напредък по отношение на 12 на 100 през 2004 година и 22 на 100 през 2019 година, регистрира Евростат.

Това ниво и растежът са аналогични на следените при общия дял на източниците на възобновима сила, които са нарастнали по отношение на 10 на 100 през 2014 година и 22 на 100 през 2020 година Развитието в промишления бранш, услугите и семействата (включително електрификацията на отоплението посредством потреблението на термопомпи) е асъдействало за по-високия дял на възобновимите сили за отопление и изстудяване.

Сред страните членки се откроява Швеция с две трети (66 на сто) от силата, употребена за отопление и изстудяване през 2020 г, от възобновими източници (основно биомаса и термопомпи). Следват Естония и Финландия (по 58 на 100 и в двете страни), Латвия (57 на сто), Дания (51 на сто) и Литва (50 на сто) с повече от половината от силата за тези цели от възобновими източници.

В Естония и Литва делът на възобновимите източници за отопление и изстудяване е бил надлежно с 29 и 24 процентни пункта по-висок от общия им дял. Това е най-голямата разлика измежду всички страни членки на Европейски Съюз. Исландия (член на Европейската асоциация за свободна търговия - EFTA) изпъква с 80 на 100 възобновими източници на сила за отопление и изстудяване, най-много с помощта на необятно употребяваната геотермалната сила.

В България делът на възобновимите източници на сила за отопление и изстудяване е 36 на 100.

Възобновяемите източници на сила са съдействали минимум за отопление и изстудяване в Ирландия (6 на сто) и Нидерландия и Белгия (по 8 на сто). В тези страни делът на възобновимите източници на сила за отопление и изстудяване в по-нисък надлежно с 6 и 5 процентни пункта от общия дял. Това е най-голямата разлика измежду страните членки на Европейски Съюз.

Възобновяемите източници на сила, които се употребяват за отопление и изстудяване, включват слънчева топлинна сила, геотермална сила, топлота от околната среда, уловена с термопомпи, твърди, течни и газообразни биогорива и възобновима част от боклуци.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР