През 2020 г. се отбелязват 25 години от приемането на

...
През 2020 г. се отбелязват 25 години от приемането на
Коментари Харесай

Жените в ЕС продължават да получават по-ниски заплати от мъжете

През 2020 година се означават 25 години от приемането на Пекинската декларация на Организация на обединените нации за напредъка към тъждество на половете и пет години от приемането на задачите за стабилно развиване, една от които е постигането на тъждество сред мъжете и дамите. Въпреки постигнатия напредък в доста области към момента има неравноправие и един от ярките образци за това е трудовият пазар. Като цяло дамите в Европейски Съюз не престават да получават по-малко заплащане от мъжете.

Проучване, извършено от уеб страницата Glassdoor, за 2019 година демонстрира, че водещите стопански системи са постигнали прогрес в превъзмогването на разликата в заплащането при дамите и мъжете през последните години, само че се чака едвам през 2070 година да бъде изцяло отстранена тази разлика. Средната разлика в заплащането сред мъжете и дамите в Съединени американски щати е намаляла с 2,7% през последните три години, достигайки стойност от 21,4%. Очаква се дамите в Съединени американски щати да печелят 0.79 $ за всеки 1.00 $, които мъжете печелят през 2019 година.

Търговците на дребно и медиите са специалностите, които регистрират най-широки разлики в заплащането сред дамите и мъжете, като и двете имат разлика от 6,4% сред половете. В класацията следват областите на строителството, ремонта и поддръжката (6,2%) и петрола, газа, силата и комуналните услуги (6,2%). Индустриите с най-малка разлика в заплащането са биотехнологичната и фармацевтичната индустрия (2,2%) и образованието (2,4%).

Колко огромна е разликата в заплащането на мъжете и дамите

Принципът „ еднообразно възнаграждение за идентична работа “ е основополагащ за Европа и е въведен още с Договора от Рим през 1957 година Въпреки това мъжете не престават да получават значително по-високи хонорари на час от дамите, а напредъкът към понижаване на разликите през последните 10 години е най-малък.

Европейският парламент поредно приканва за вземането на повече ограничения по въпроса. В резолюция, призната на 30 януари, Парламентът приканва Комисията да предложи обвързващи ограничения за понижаване на разликата в заплащането и за бистрота, които следва да се отнасят както за обществения, по този начин и за частния бранш.

По-високите разлики в заплащането нормално се срещат там, където дамите работят в по-голяма степен почасово или където има централизация на дами в стеснен брой специалности.

Жените поставят приблизително повече часове неплатен труд, като те оказват грижи за членовете на фамилията си и правят домакинска работа. Мъжете пък имат повече часове заплатен труд: единствено 8,7% от мъжете в Европейски Съюз работят на повърхностен работен ден, спрямо 31,3% от дамите. Като цяло дамите имат повече работни часове за седмица от мъжете.

Жените в Европейски Съюз получават приблизително 15% по-ниско почасово заплащане от мъжете. Сравнението по страни демонстрира, че тази разлика варира мощно ‒ в Естония тя доближава 23%, а в Румъния е единствено 3%. В България разликата в заплащането е 13,5%.



Разликата в заплащането се пресмята на база на междинните брутни почасови хонорари на мъжете и дамите, които работят във компании с най-малко 10 души личен състав. Така изчислена, разликата в заплащането не взема поради какъв брой часа работят мъжете и дамите, характера на работата, образованието и възрастта им.

Жените и мъжете на пазара на труда

Причините за съществуването на разлика в заплащането на мъжете и дамите са доста и не могат да бъдат сведени единствено до нарушаването на правилото за еднообразно възнаграждение за идентичен труд.



Макар че повече дами приключват висше обучение в Европейски Съюз, те са по-слабо показани на пазара на труда. Почти 30% от дамите в Европейски Съюз се трудят на повърхностен работен ден и за тях е по-вероятно да изоставен работа, с цел да се грижат за деца или за близки.

Разликата в заплащането се усилва с възрастта на мъжете и дамите ‒ когато те стартират работа, разликата е дребна, само че се усилва последователно. Тя варира и по стопански браншове. Данните за 2017 година демонстрират, че за множеството страни в Европейски Съюз тя е по-голяма в частния бранш, в сравнение с в обществения бранш (България е изключение).

Важна причина за съществуването на разлика е по-голямото наличие на дамите в браншове с по-ниско възнаграждение и относителното им неявяване в браншове, където заплащането е по-високо. Като цяло в Европейски Съюз има доста по-малко дами, които са учени или инженери (41% по отношение на 59% мъже). Само една трета от мениджърските позиции в Европейски Съюз са заети от дами.

Разликата в заплащането се придвижва и в по-висок риск от беднотия измежду дамите в преклонна възраст. През 2018 година пенсиите на дамите на възраст над 65 години са били приблизително с 30% по-ниски от пенсиите на мъжете.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР