През 2020 г. пазарът на жилища в България остана стабилен

...
През 2020 г. пазарът на жилища в България остана стабилен
Коментари Харесай

Броим по заплата и половина за квадрат жилищна площ в Пловди...

През 2020 година пазарът на жилища в България остана постоянен и бе относително едва обиден от пандемията COVID-19, като цените продължиха да порастват, само че предстоящо с по-бавни темпове. Това сочи разбор на бранша за недвижими парцели, направен от екип на Райфайзенбанк на база имотните показатели на Bulgarian Properties.

Пазарът на парцели през предходната година е бил подсилен от продължаващата наклонност на спад на лихвите и относително високото търсене на ипотечни заеми. Този тип заеми и през спешната 2020 година означават растеж. По данни на Българска народна банка, към края на 2020 година има дейни към 172 000 жилищни заема (с струпване от предходните години) за над 12 милиарда лева, по отношение на 164 500 дейни заема за 10.7 милиарда лева към края на 2019 година

Основната част от търсенето на жилища продължава да е съсредоточено в София и другите огромни градове в страната, като в регионите, в които има ново строителство, пазарът резервира висока интензивност. От друга страна, вследствие на ограниченията за изолираност, търсенето се насочи и към по-малко известни до този миг места - в селата към огромните градове, морето и планината, безапелационен е отчетът.

Според разбора цените в Пловдив са се нараснали най-сериозно през миналата година. С цели 4,7% е повишаването под тепетата, като междинната цена на покупко-продажбите с парцели в града е била към 815 евро за квадратен метър. Скокът под тепетата изпреварва даже този в столицата. Там цените порастват с 4.6% по отношение на 2019 година, а междинната продажна цена е към 1200 евро/кв.м. В Бургас междинната цена на парцелите възлиза на 900 евро/кв.м (ръст от 3.5%), във Варна: 870 евро/кв.м (+2.4%). На другия полюс са жилищата в Кюстендил ​- 390 евро/ кв.м и Видин - 350 евро/кв.м.

Прави усещане, че в по-малките регионални градове се регистрират по-високи растежи спрямо огромните градове: цените на жилищата в Сливен, Перник, Монтана и Плевен порастват с над 10% по отношение на 2019 година

Данните демонстрират още, че макар умереното повишаване на жилищните парцели коефициентът на досегаемост (колко междинни заплати са нужни, с цел да се купи 1 кв.м жилище) се резервира резистентен и за Пловдив възлиза на 1.48 през миналата година, при данни за междинна заплата от 1100 лв. в региона.

„ Въпреки че все още пазарът на жилища наподобява „ ваксиниран “ против пандемията, неподходящите последствия от нея занапред ще се демонстрират, изключително след приключването на периода на ограниченията в поддръжка на засегнатите. Пазарната интензивност през тази година ще зависи от хода на имунизацията и налаганите ограничения за ограничение на пандемията “, се споделя още в разбора.

Развитието отсега нататък ще става все по-разнопосочно, като в желаните квартали с качествено строителство цените се чака да останат постоянни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР