През 2019 г. Русия е доставила на територията на самопровъзгласилите

...
През 2019 г. Русия е доставила на територията на самопровъзгласилите
Коментари Харесай

Руски съд потвърди руското военно присъствие в Донбас

През 2019 година Русия е доставила на територията на самопровъзгласилите се Луганска и Донецка национални републики хиляди тонове хранителни артикули за съветската войска. Това стана известно от решение на окръжния съд в Ростов на Дон, който осъди съветския жител Вячеслав Забалуев на пет години затвор за ходатайство при рушвет, обвързван с доставки на хранителни артикули за съветски военнослужещи, заяви Би Би Си. 

Украинската страна счита решението на съда за доказателство, че Русия участва в спора в Донбас. Според представителя на украинското външно министерство Олег Николенко, представен от Би Би Си, Кировският областен съд на Ростов на Дон е подписал

 

„ Признание за виновността на Русия “

През ноември 2021 г.  Кировският областен съд в Ростов на Дон, е осъдил Забалуев на 5 години отнемане от свобода за ходатайство при взимане на подкуп. В присъдата съдията Шолохов показва, че през 2019 година подсъдимият  е заплашил доставките на питателните артикули за съветските военнослужещи в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики.

Още от началото на спора в източната част на Украйна през 2014 г. руските  власти отричат присъстствието на съветски войски в Украйна. Сега обаче това наличие в действителност е доказано от съветски съд.

Според правосъдните документи, като зам.-директор на компания, която осигурява продукти за военнослужещи, подсъдимият се занимавал с доставки на храна за съветските военни, „ които са на непрекъсната работа на територията на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска национални републики “  

Година по-рано, през ноември 2020 година, началникът на Ростовския център за хигиеничен и епидемиологичен надзор към Министерството на защитата на Русия, подполковник Г. Гончаров, към този момент бил наказан на 3,5 години затвор. Именно на него Забалуев е превеждал по 90 хиляди рубли (1075 евро) месечно цяла година, за да няма проблеми с проверките на доставките.

„ По време на предварителното следствие Гончаров призна изцяло виновността си и сключи съглашение за съдействие с досъдебното произвеждане “, съобщиха от Главното военно следствено ръководство на Следствения комитет на Русия.

В присъдата „ самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР “ се загатват 4 пъти. Пише и, че продуктите, снабдяването с които е било застрашено, „ са били предопределени за изпращане на военните елементи на въоръжените сили на Руската федерация, ситуирани на територията на ДНР и ЛНР “.

След като информацията за присъдата беше публикувана в медиите, текстът на решението изчезна от уеб страницата на съда, но архивираните копия са непокътнати в интернет.

Присъдата позволява да се допусна какви са 

мащабите на военното присъстствие на  Русия в Донбас

При отбелязаната в присъдата честота на доставките, брой и товароподемност на камионите — и информация с общовойсковата дажба на военнослужещ, може лесно да се пресметна, че в ЛНР и ДНР са изпращани продукти за 58 хиляди души. 

Възможно е, несъмнено, не целият размер на доставките да е за военните - част може да са отивали в хранилища, в други местни структури или за хуманитарна помощ. Според различни експерти броят на хората, за които биха могли да бъдат предопределени провизиите, е около  26 хиляди души, дружно с членовете на локалните въоръжени участници. По изчисления на други специалисти редовните съветски военнослужещи и военни инструктори в Донбас са към 3000 души, като в пика на въоръжената борба не са надвишавали 8-10 хиляди души.

„ Признаването в решението на  руския съд на наличието на  въоръжени сили на Руската федерация във краткотрайно окупирана територии на Украйна е още едно безапелационно

оборване на основния мотив на Москва

за " вътрешноукраинския " темперамент на спора. Този път персонално Руската федерация сътвори казус, който ясно фиксира статута й на страна-агресор в международен въоръжен спор “, разяснява представителят на украинското външно министерство.

Това  решение на съветския съд ще бъде употребявано от украинските адвокати. Политическата  позиция на Киев пред международните съдилища е, че Русия продължава въоръжената си експанзия в Крим  и Донбас. 

„ Сега, след решението на съветския съд и уважавания арбитър Шолохов, имаме правосъден казус, който ще разреши на всички юристи да разчитат на него в отбрана на позицията си по отношение на съветските войски в Донбас. Това решение изцяло обръща правната обстановка “, добави представителят.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР