През 2019 г. регулаторният орган за медицински изделия в САЩ

...
През 2019 г. регулаторният орган за медицински изделия в САЩ
Коментари Харесай

FDA одобри устройство за лечение на тревожността с помощта на електрически шокове

През 2019 година регулаторният орган за медицински произведения в Съединени американски щати актуализира наредбите, с цел да подтиква създаването на нови способи за лекуване на безсънието и тревогата. Тази смяна към този момент дава резултати. Базираният в Белфаст стартъп Neurovalens получи утвърждение от FDA за второто си устройство за неинвазивна невростимулация за лекуване на генерализирано обезпокоително разстройство. То се носи на главата и работи върху вестибуларния нерв, с цел да подтиква хипоталамуса и мозъчния дънер. Електрическите разряди оказват помощ за контролиране на метаболизма, реакцията на напрежението и на съня. Компанията създава технологии за стимулиране на мозъка и нервната система за битка с безсънието, посттравматичното стресово разстройство и затлъстяването към този момент повече от десетилетие. Стартъпът към този момент е набрал вложения в размер на 23,1 млн. паунда.

Neurovalens има две медицински устройства, утвърдени за определяне от лекари в Съединени американски щати. Едното е за лекуване на генерализирано обезпокоително разстройство (ГТР), а другото – за лекуване на безсънието. Устройството за ГТР бе утвърдено едвам предходната седмица, а това за безсънието получи утвърждението на FDA през октомври предходната година. Предстоят и други артикули, в това число устройство за лекуване на кардиометаболитен риск, обвързван със затлъстяването. В него се насочват електрически сигнали в мозъка, които оказват въздействие върху натрупването на нездравословни висцерални мазнини.

Neurovalens се надява да получи утвърждение от FDA за трето неинвазивно устройство за невростимулация в края на тази или началото на идната година. Компанията работи и върху различен артикул за лекуване на посттравматичното стресово разстройство.

Традиционните здравни услуги с лимитирани запаси не всеки път се оправят добре с проблеми като хронична болежка, меланхолия, тревога или стрес. В същото време от ден на ден започващи компании демонстрират интерес към потреблението на невростимулация за лекуване на редица проблеми и хронични положения. Фармацевтичните интервенции имат своите дефекти, като да вземем за пример странични резултати. Неинвазивните други възможности могат да се трансфорат в главно лекуване или да работят паралелно с медикаментите. Така че новата област на неинвазивната невростимулация има огромен капацитет.

Продуктите на Neurovalens съставляват устройство, прикрепено към главата, което ползва електрическа невростимулация върху кожата зад ухото. По този метод се влияе непосредствено върху вестибуларния нерв, като метод за стимулиране на хипоталамуса и обвързваните с него самостоятелни ядра на мозъчния дънер.

Тези области на мозъка са виновни за функционалности като надзор на метаболизма, реакция на напрежението и циркадната регулация. Целенасочената стимулация може да пренастрои контролните центрове на мозъка, когато някои области не действат обикновено. Ефектът може да бъде дългогодишен: потребителите могат да преустановят постоянните процедури, откакто виждат позитивни промени, и да преминат към спомагателни процедури. Препоръчва се устройството да се употребява в продължение на четири седмици, с цел да се дефинира самостоятелната успеваемост.

Този метод се разграничава от методите на другите започващи компании за невростимулация. Някои от тях да вземем за пример употребяват транскраниална стимулация с непрекъснат ток (TDCS) или магнитна стимулация. Но те са по-малко точни, защото засягат всички неврони на повърхността на мозъка.

От друга страна, Neurovalens влияе върху характерни неврони в дълбоките области на мозъка. Това е минимална, само че извънредно характерна стимулация.

Вестибуларният уред нормално дава отговор за равновесието. Но доктор Джейсън МакКиун, основен изпълнителен шеф на Neurovalens, счита, че той играе доста по-важна роля. Той споделя, че вестибуларната система взе участие в общата хомеостаза, т.е. в регулирането на кръвното налягане, честотата на дишането, сърдечния темп и телесните мазнини. Според Маккеоун Neurovalens е първата компания, профилирана в неинвазивната директна стимулация на вестибуларния нерв. Но има и започващи компании, които се пробват да разработят неинвазивна стимулация на блуждаещия нерв, който свързва мозъка с органи в други елементи на тялото и контролира сетивните и двигателните функционалности. Това е област, която Neurovalens също обмисля. Но към този момент взема решение, че е прекомерно ненадеждно да се насочи стимулация в тази област, поради съществуването на повече меки тъкани. До вестибуларния нерв е доста по-лесно да се доближи.

Компанията кандидатства за позволение и в Обединеното кралство и Европейски Съюз и чака да получи утвърждение по-късно тази година. Досега Neurovalens е набрала общо 23,1 млн. паунда в финансово финансиране от английски вложители, измежду които Wharton Asset Management, IQ Capital, Techstart Ventures, Angel Co Fund, Beltrae Partners, Clarendon Fund Managers и British Business Bank.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР