През 2019 г. Андрей Даниел бе поканен да подготви самостоятелна

...
През 2019 г. Андрей Даниел бе поканен да подготви самостоятелна
Коментари Харесай

Изложбата „Андрей Даниел. Между две епохи“ се открива днес в СГХГ

През 2019 година Андрей Даниел бе поканен да приготви независима галерия дружно с екипа на СГХГ. В процеса на обсъждане какво и по какъв начин да се подбере за идната експозиция, художникът ненадейно ни напусна. Загубата на Андрей Даниел, на неговата богата мисъл и познания, на паметта му за претърпяното, на опцията за персонален избор и невъзможността за основаване на нови съпътстващи текстове постановиха преосмислянето на целия план, на неговото разширение и основаването на албум, с включена биография и каталожна част, представяща неговата живопис в последователен ред. Запазихме определеното приживе от създателя заглавие – Между две столетия и произлизащата от него концепция за развиване на изложбата.

Между две столетия е креативното чувство за принадлежност преди и след, на граница, на кръстопът. Направил и правещ своя избор Андрей Даниел е необикновено пореден в своето изкуство и ще остане неделима част от нашето съвремие. Художник, държавник, сътрудник, учител, той е една от водещите фигури в изкуството, тласкащи напред българската живопис от края на 20 и началото на 21 век.


Настоящата галерия и съпътстващият я албум са резултат от направеното изследване и събирателство на творбите на художника, пръснати по държавните и частни сбирки из цялата страна и в чужбина. Те станаха вероятни с помощта на съдействието от страна на фамилията на Андрей Даниел, Съюза на българските художници, Националната художествена академия, Националната изложба, държавните, общински и частни галерии в София и страната, неговите сътрудниците – художници и изкуствоведи,  и фотографи и частните колекционери.

От издирените и разказани в изданието повече от 500 живописни произведения посетителите ще могат да видят над 160 от тях ситуирани на двата етажа на галерията.  Включени са някои от най-ранните му креативен прояви, произведения от 80-те години, които са получавали разнообразни награди и такива, които близо 30 години не са били показвани пред столичната аудитория, както и творби от емблематични цикли и значими тематики за цялостното творчество на Андрей Даниел, определящи мястото му сред  най- изтъкнатите български художници от последните четири десетилетия. Изложбата, която се открива на 13 април от 17 ч. ще продължи до 13 юни. В „ Артефир “ я показа Красимир Илиев, куратор от СГХГ.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР