През 2019-а се навършват . По този случай по света

...
През 2019-а се навършват . По този случай по света
Коментари Харесай

По един фалшив Леонардо всяка година

През 2019-а се навършват. По този случай по света се провеждат многочислени изложения, като огромните музеи изваждат на показ всичко, което имат и е с създател Леонардо. Или пък – не напълно.

„ Сезонът с нелепостите за Леонардо наподобява в никакъв случай няма да свърши “ – споделя Мартин Кемп, един от най-големите специалисти по творчеството на Леонардо в света. Той знае какво приказва – единствено през нашия век съвсем няма година, в която да не се появи някое ново произведение, което самозвани или публични престижи да разгласят за „ загубен Леонардо “ или притежателите да излагат на търг за галактически суми. В това число влизат освен картини, само че и пластики, и фрески. Сайтът The Art Newspaper преглежда тези находки хронологично и през последните 10 години няма нито една, в която да няма най-малко по едно изобретение с искания за авторство на Леонардо. Ето най-известните:
 

„ Голата Мона Лиза “ – 2017



Рисунката на голата се съхранява в Condé Museum от век и половина насам и до момента е считана за творба на някой от учениците на Леонардо – най-вероятно Салай или Франческо Мелци. Преди две години един от специалистите по Леонардо в Лувъра разгласява догадка, че това е рисунка на самия Леонардо да Винчи. При това в експертизата написа, че рисунката е основана с дясната ръка, а е известно, че Леонардо е рисувал с лявата. Въпреки това французите се пробват да разпространяват тази догадка, като потвърдят, че рисунката е ескиз към картина, която през днешния ден е изгубена. Тази година от юни до октомври в Condé Museum ще има галерия, отдадена на " Голата Мона Лиза ", която ще опише за извършените разбори и експертизи и въздействието й върху по-късната живопис и по-специално върху портретите на Диана де Поатие във ваната.

Портретът на Изабела д'Есте – 2013



Рисунката, по която е нарисуван този портрет, се намира в  и авторството на Леонардо е безспорно. Не е по този начин обаче със самата картина. Тя е открита в банков сейф в Лугано, Швейцария, и е част от следствие на италианските управляващи за укриване на налози и тайната продажба на картината за 95 милиона евро. Един от специалистите по творчеството на Леонардо – Карло Педрети – е оповестил, че картината е рисувана от да Винчи. По-късно Педрети се отхвърля от думите си. Миналата година италианската прокуратура е изискала връщането на картината и специалистите ще могат да имат достъп до нея, за да я проучат по-подробно. Още преди този момент обаче упоменатият първоначално Мартин Кемп е отбелязал, че това е картина, рисувана върху платно, а Леонардо е рисувал единствено върху дърво. 

    И още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР