През 2018 г. 92-ма души са загинали при 2914 трудови

...
През 2018 г. 92-ма души са загинали при 2914 трудови
Коментари Харесай

КНСБ: 92 жертви на трудови злополуки през 2018 г.

През 2018 година 92-ма души са починали при 2914 трудови злополуки. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в навечерието на 28 април – Международния възпоменателен ден на починалите и потърпевшите служащи при трудови злополуки.

„ Смъртните случаи през 2018 са с 2 по-малко спрямо 2017 година Броят на трудовите злополуки остава съвсем същият като този през 2017-та. Това значи, че всеки ден 8 души претърпяват акцидент на работното място, а на 4 дни един служащ в България умира. В резултат на тези произшествия българската промишленост и бизнес са изгубили близо 2 млн. трудови дни. Строителството води с 14 случая, следва сухопътният превоз с 12 “, съобщи Димитров.

Пламен Димитров съобщи, че в международен мащаб за една година са починали 2 780 000 служащи и чиновници, което значи, че всеки ден умират по 7500 души.

Социалният министър Бисер Петков съобщи, че намаляването на рисковете на работното място и на броя на потърпевшите и починалите при трудови злополуки е главен приоритет на Министерството на труда и обществената политика. Той акцентира, че всяка трудова акцидент и професионална болест са предотвратими, в случай че се вземат навременни ограничения.

"В тази връзка, повече от всеки път е належащо да не престават взаимните старания на работодатели, синдикати и държавно управление за гарантиране на обективни и почтени условия на труд и равни благоприятни условия. Необходими са и дейни дейности за адаптиране на отбраната на сигурността и здравето на работещите към измененията, подбудени от новите форми на работа и организация на труда ", сподели още министър Бисер Петков.

Той сервира венец пред паметника на починалите на работното място пред централата на КНСБ дружно със заместник-министър Лазар Лазаров.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР