През 2018 г. 92 души са загинали при 2914 трудови

...
През 2018 г. 92 души са загинали при 2914 трудови
Коментари Харесай

Над 90 души гинат на работното място на година

През 2018 година 92 души са починали при 2914 трудови злополуки, през 2017 година починалите са 94. Това значи, че всеки ден 8 души претърпяват акцидент на работното място, а на 4 дни един служащ в България умира, съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров в навечерието на 28 април - Международния възпоменателен ден на починалите и потърпевшите служащи при трудови злополуки. Димитров разясни, че вследствие на тези произшествия българската промишленост е изгубила близо 2 млн. трудови дни. Най-много починали има в строителството - 14, следват в сухопътния превоз, където са 12.

България се подрежда в челото на отрицателната ранглиста измежду страните членки на Европейски Съюз, с 2 пъти повече смъртни случаи на работното място на 100 000 работещи - 3,57, до момента в който в Европейски Съюз е 1,83.

Продължава наклонността от предходните години най-голямата група нарушавания на нормите да бъдат свързани с организацията и ръководството на активността за обезпечаване на сигурност и здраве при работа - 52 112, което е 61% от всички нарушавания в региона на Закона за безвредни и здравословни условия на труд.

Втората група нарушавания са свързани с нормите по обезопасеността на работното съоръжение и софтуерните процеси - 21 758 бр. (26%). От тях най-вече са случаите, свързани с нормите по електробезопасност - 3554.

Близо 13%, или над 11 300, са записаните нарушавания на нормите по хигиена на труда.

" Всяка година в Европейски Съюз умират съвсем по 200 000 души, като 52% от тях са свързани с рак. От 2 години КНСБ упорства да бъде въведена в законодателството ни директивата за отбрана от канцерогени и мутагени ", акцентира Димитров и оповести, че огромен брой от трудовите злополуки у нас не се записват, с изключение на приключилите със гибел, тъй като те не могат да бъдат скрити.

На специфична гала в постройката на КНСБ за поредна година бяха връчени премиите " Прометея " за принос в хуманизирането на работната среда, здраве и сигурност на хората. Учредяването на " Прометея " е по концепция на проф. доктор Желязко Христов от 2008 година Статуетките, направени от скулптора Красимир Трендафилов, се връчват на български компании, които носят " огъня " на хуманизацията на изискванията на труд - утвърждават положителната процедура и издигат името на българските компании в огромното европейско семейство.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР