През 2017 г. Главна дирекция Борба с организираната престъпност (ГДБОП)

...
През 2017 г. Главна дирекция Борба с организираната престъпност (ГДБОП)
Коментари Харесай

Под 6 % са разследванията за корупция в ГДБОП за миналата година

През 2017 година Главна дирекция ”Борба с проведената престъпност ” (ГДБОП) е арестувала 90 души за корупция, осведоми в. ”Сега ”. Отчетът на антимафиотите обаче сочи, че акциите против корупция са едвам 5.5% от работата им. " Злоупотребите със служебно състояние от длъжностни лица за персонално облагодетелстване е в основата на корупционните прояви, като в множеството случаи липсва проведена незаконна активност. Най-разпространената скица се изчерпва с присъединяване на две заинтригувани страни ", написа в отговора на ГДБОП. Според него докладът на службата отразява единствено работата по незаконни групи, правили корупционни закононарушения, и по тази причина цифрата е толкоз малко.

Извън тези 5.5% обаче ГДБОП е направила редица инспекции. " Извършени са 51 инспекции, касаещи корупционни прояви на чиновници в държавната и локалната власт и 15 инспекции за корупция в опазването на здравето. Изпратени в прокуратурата са 30 от тях ", написа в отговора.

От думите на шефа на антимафиотите Ивайло Спиридонов на брифинг преди дни се разбра, че министерствата всеобщо не могат да открият корумпирани чиновници в редиците си. Инспекторатите, чиято задача са точно инспекции за това по какъв начин се извършват служебните отговорности, не са подали нито един сигнал за корупция до службите.

" Институциите и структурите, които са в избраните министерства, имам поради инспекторатите, би трябвало да се вземат в ръце. Защото това са структурите в министерствата, които би трябвало да взимат отношение по тая линия. И когато те стартират да ни уведомяват за избрани проблеми, нещата ще станат по-добре. За три години, откогато аз съм шеф на ГДБОП, не е пристигнал документ от който и да било инспекторат на някое министерство, нула ", съобщи Спиридонов.

Групата на страните към Съвета на Европа, борещи се с корупцията, известна като ГРЕКО, предизвести в петък, че има връщане обратно на процеса в битката с корупцията в доста страни членки. Пред БНР шефът на ГРЕКО Мартин Мчела даде образец с България, която не е изпълнила рекомендациите си за наказването на подкупите и намаляването на политическото въздействие върху правосъдната система.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР