През 2016 г. в 4 града вече са постигнали нормите

...
През 2016 г. в 4 града вече са постигнали нормите
Коментари Харесай

Министър Нено Димов: Шест града вече постигат нормите за чистотата на въздуха

През 2016 година в 4 града към този момент са постигнали нормите на качество на въздуха във връзка с фините прахови частици (ФПЧ) – това са Добрич, Сливен, Пирдоп и Девня, а през 2017 година това се отнася за още 2 града – Гълъбово и Стара Загора. Това оповестиха от пресслужбата на Министерство на околната среда и водите.

По предварителни данни за тази година Варна също реализира подобен резултат. Дотук 6 града дружно с Варна стабилно излизат от превишенията на нормите за ФПЧ. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов на конференция през днешния ден в София, на която беше показан планът на Национална стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух (2018-2024 г.). Той акцентира, че са нужни взаимни дейности на всички институции и локалната власт за използване на ограниченията и реализиране на съответни резултати.

Проектът на Национална стратегия за възстановяване на качеството на въздуха 2018-2024 година е създаден въз основа на съглашение за даване на консултантски услуги сред Министерство на околната среда и водите и Световната банка (СБ) в поддръжка на ръководството на качеството на въздуха и е в действие от 28 декември 2016 година Документът съдържа ограничения, ориентирани към понижаване на излъчванията и възстановяване качеството на атмосферния въздух. В представянето участваха вицепремиерът Валери Симоенов, непрекъснатият представител на Световната банка Фабрицио Дзарконе, кметът на София Йорданка Фандъкова и представители на екипа от СБ, създал плана.

„ Преди година и половина държавното управление пое ангажимент за създаване на стратегия за битка против замърсяването на въздуха и този ангажимент е изпълнен. Днес благодарение на СБ и напъните на Министерство на околната среда и водите имаме този документ в осъществяване на целта на съдружното ръководство в областта на околната среда “, съобщи при откриването на конференцията вицепремиерът Валери Симеонов. Той добави, че този приоритет не е повдигнат единствено поради възможни наказания и наказателната процедура от съда на Европейски Съюз, само че е ангажимент, стихотворец към обществото, обвързван със здравето на българските жители, децата и нашите родители. Вицепремиерът Симеонов акцентира, че за подкрепяне на общините в използването на ограниченията за непорочност на въздуха има планувани 115 млн. лева Средствата са по Оперативна стратегия „ Околна среда “. Той уточни отговорностите на обособените министерства по използване на ограниченията и увери, че ще следи за използването им.

„ В Световната банка сме признателни за опцията да работим с България са опазването на ресурсите на страната. Ключов приоритет е да оказваме помощ на държавното управление на ръководи и съхранява ресурсите на страната. Работим, с цел да подпомогнем дневния ред на Министерството на околната среда и водите и това ни даде опция да предоставим нашия опит на международно равнище “, изясни Фабрицио Дзарконе.

Министър Нено Димов сподели, че в станциите за мониторинг се наблюдават към 10 индикатори и по всички България е постигнала условията по закон и нормите на Европейски Съюз, като се изключи ФПЧ. Според него по-тежката задача с изключение на на национално равнище, е на локалната власт, която би трябвало да осъществя ограниченията и те са съответни за съответната община. „ Най-трудната задача е мисленето на всеки един от нас, тъй като до момента в който ние не свикнем да мислим по избран метод, който не ни разрешава да изгаряме неразрешени горива, мъчно ще може която и да е от управляващите да преодолее този проблем “, безапелационен беше министърът.

Той очерта ограниченията, които са подхванати до момента. С промени в Закона за придвижване по пътищата е основана връзката на полицията с пунктовете за механически обзор, която разрешава при съществени нарушавания, в това число при неявяване на катализатор, да се извърши служебна дерегистрация на транспортното средство. На второ място е смяната в режима за изкупуване на катализатори в пунктовете за вторични първични материали, а на трето – новите екотакси на МПС.

Министърът напомни, че главните източници на замърсяване са битовото отопление и превоза. „ Затова напъните ни са ориентирани и към промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, който е на финалната права преди приемане от Министерския съвет. В него е планувана система за инспекция за наличие на сяра и пепел във въглищата и брикетите “, изясни той. „ С тази стратегия ще продължат ограниченията, които към този момент подхващаме. Предстои откакто бъде показана дефинитивно от екипа на СБ, да бъде импортирана в Министерския съвет “, добави Димов.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова също означи напредъка на София в използването на ограничения за възстановяване качеството на атмосферния въздух. Тя изрази удовлетворение от обстоятелството, че и СБ извежда цели, които Столичната община към този момент е начертала. През 2017 година е призната стратегия със 100 ограничения за понижаване на замърсяването на въздуха в града през идващите години.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР