През 2012 година Председател на Компартията в Китай става Си

...
През 2012 година Председател на Компартията в Китай става Си
Коментари Харесай

Китайската система за борба с корупцията

 корупция През 2012 година Председател на Компартията в Китай става Си Дзинпин. Той определил целите на своята политика. Борбата против корупцията в Китай била преди всичко.

Като първа мярка на китайските служители били дадени лист от 8 точки. Всеки трябвало да ги научи наизуст и да ги съблюдава категорично. Първоначално служителите си мислели, че това е някакъв подбив. Но Си Дзинпин не се шегувал.

Правилата за длъжностните лица били:

1. Отказ от церемониалност и педантизъм. Много високопоставени служители и губернатори обичат източните обилни тържества.

Червени килими, срещи с народа, на които е признато бюрократите наложително да получават дарове. Всичко това съпроводено с цветя, песни, овации, скъпи банкети. Естествено, всичко за сметка на държавния бюджет.

2. Отказ от взимане на присъединяване във всевъзможни търговски мероприятия, присъединяване на конференции, рязане на лентички на разкриване, правене на първи копки…

3. Свеждане до най-малко на пътуванията зад граница. Съкращаване на щата на помощници, съпровождащи, единствено в случай че те са нужни.

4. Водене на документи и разяснение на разбираем за елементарните жители език.

5. Отказ от затваряне на пътища, улици за прекосяване на кортежа им.

6. Отказ от непотребен пиар. Поява в новините, предаванията сами при последна нужда.

7. Отказ от изявления, автобиографии, научни книги.

8. Икономия. Да не си приписват коли, жилища, екскурзии.

Въпреки това служителите възприели това като смешка, измама. Никой не мислел съществено, че на новия Председател не му е до смешки. Те още не знаели, че оповестеното „ Или висок морал, или разстрел “ е главната концепция на новата тактика.

Естествено, смъртното наказване съществувало и по-рано. Но в този момент нещата били напълно разнообразни.

След „ Кодексът от правила “ от 8 точки новият Председател дал да се разбере, че е надъхан изцяло съществено.

В Китай традицията е да се устройват непрекъснати банкети измежду висшите служители. На тях се появява и самият Председател. Банкетите се отличават с невиждан лукс: сервират се ястия, приготвени в най-хубавите заведения за хранене за морски артикули, скъпи виновност, цигари, пури на стойност десетки долари за кутия и така нататък Това се отразявало колосално на бюджета.

Си Дзинпин разпоредил да се раздават единствено 4 ястия и чорба. Чиновниците били обезкуражени. Много от тях разбрали, че следва сериозна битка с корупцията в Китай.

Икономията върху банкетите за висшите китайски служители нанесла сериозен удар по бизнеса, който бил концентриран върху това. За първата година работа на Председателя количеството банкети намаляло с 30 %.

Пестели освен от обичайните вечери и обеди. Намалели с 10 % и продажбите на билети за пътувания със аероплан от първа класа, намалели и продажбите на първокласни артикули с 20-30 %.

Намалели и размера на елитната водка «Маотай», която си купували единствено служителите. Цената на една бутилка е примерно 600-700 $.

Икономисването на бюджетни средства за първата година възлизало на към 40 милиарда $. И това са единствено числа от федералния бюджет. Общата спестовност на всички равнища била към 160 милиарда $.

Най-голямото наказване за служителите, хванати с рушвет, е разстрел. Но съществуват доста легенди по тази тематика. Първият е, че в Китай всички поголовно ги подреждат до стената за кражба. Това, меко казано, напълно не е по този начин.

Не бива да се не помни едно събитие в китайското законодателство: осъждането на разстрел не значи разстрел. Присъдата може да бъде отсрочена. При това, срокът за осъществяване не е регламентиран. Това значи, че получилия смъртно наказване може цялостен живот да чака разстрела, а може и по този начин и да не го дочака.

„ Кървавият “ опит на Китай в областта на битката с корупцията при ръководството на Си Дзинпин показвал, че за кражба не бил разстрелян нито един „ тигър “, т.е. служител от висок сан.

Средно, служителите с рушвет получават към 12-16 години за своите закононарушения. Оттук е изводът: всеобщият разстрел на лъжливите служители в Поднебесната империя е мит. Смъртно наказване има, само че единствено в изключителни случаи, нормално, като поучителен урок за останалите.

И още нещо доста умно. Днес в Китай рядко се стига тъкмо до разстрел. Заменят го с инжекция. Това е обвързвано с две аргументи: човечност. Китай постоянно е упрекван в свирепост.

Донорство. Често след стрелбата китайците отнасят труповете в медицинските институции, където биват изваждани органите. Този бизнес процъфтява в страната. Органите се продават в други страни за солидни суми. Един мъртъв подкупен служител може нелошо да служи на страната си, откакто му продадат органите.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР