През 2011 г. основателите на британската екологичната консултантска компания Тайлър

...
През 2011 г. основателите на британската екологичната консултантска компания Тайлър
Коментари Харесай

4-дневната работна седмица: Благословия за бизнеса, но и за околната среда


През 2011 година създателите на английската екологичната консултантска компания „ Тайлър Грейндж “ взема решение даде на всичките си служащи по един почивен ден в месеца, който те да прекарат като доброволци.

През 2022 година компанията подхваща нова политика – причислява се към опитите в света за четиридневна работна седмица. От юни до декември 2022 година разнообразни английски компании ревизират дали могат да поддържат продуктивността си с понижено работно време, като заплащането за чиновниците остане същото.

Мениджърите и служащите в „ Тайлър Грейндж “ са обзети от възторг. Резултати демонстрират, че ежедневната продуктивност нараства с 22%, само че ръководещият шеф Саймън Юрсел желае да ревизира и друго – по какъв начин по-кратката работна седмица се отразява върху въглеродния отпечатък (общото количество излъчвания парникови газове) на компанията.

Снимка: iStock


21% по-малко изминати километри с кола

„ Четиридневната работна седмица се оказа изненадващо добра и за това. Средно видяхме 21% понижение в броя на изминатите километри с кола “, отбелязва той.

„ Тайлър Грейндж “ целенасочени отстранява и срещи и пътувания, които са ненужни. A доста чиновниците употребяват спомагателните си почивни дни, с цел да вземат присъединяване в още повече начинания за климата.

Снимка: iStock


Разговорът към четиридневната работна седмица набира скорост по целия свят. Организацията с нестопанска цел, която координира тестването в Обединеното кралство - 4 Day Week Global, към този момент е направила пилотни планове в Съединени американски щати и Ирландия. Публичният бранш в Исландия и компании в Испания, Швеция, Белгия, Япония и Нова Зеландия също са тествали въздействието на по-кратка работна седмица.

Но опитът в Обединеното кралство е най-мащабният досега. В него вземат присъединяване повече от 60 компании и организации. Окончателните резултати са оповестени на 21 февруари, а някои от фирмите излизат с по-смели изказвания - по-кратката работна седмица може да помогне на планетата.

Въглеродният отпечатък на фирмите също спада

„ По-кратката работна седмица е основна за постигането на по-ниски въглеродните излъчвания, от което се нуждае светът. Когато работните часове намалеят, въглеродният отпечатък на фирмите също спада “, разяснява Джулиет Шор, икономист и социолог в Бостънския лицей и водещ откривател в 4 Day Week Global.

При 10% по-малко работни часове, се следи спад на въглеродния отпечатък с 8,6%.

Снимка: iStock


Един от най-важните фактори, който способства за климатичните изгоди при четиридневната работна седмица, е по-рядкото пътешестване до работното място. Данните от изследването в Обединеното кралство, споделено с платформата Future Planet на Би Би Си, демонстрират 10% по-малко време в пътешестване. Очакванията са, е че то може да се свие с до 20%. В Съединени американски щати този % е по-висок – регистрирани са 27% по-малко пътувания до службата.

Повече време за устойчиви действия

Проучванията демонстрират, че доста от хората, които са икономисали от времето за пътешестване, най-често го употребяват за туризъм, за действия, които правят вкъщи, и за екологични дела. Резултатите също демонстрират, че те са и по-внимателни с преработването и пазаруването на екологични артикули.

Снимка: iStock


„ Когато хората работят по-малко, те имат повече свободно време за устойчиви действия, които постоянно са по-интензивни във времето “, споделя Стефани Геролд, откривател в Техническия университет в Бранденбург, Германия.

По-малко електрическа енергия

Непредвиден резултат притегля вниманието на „ Тайлър Грейндж “ - въглеродните излъчвания, свързани с изпращането и съхранението на данни, доста спадта. Големите центрове за предпазване на данни постоянно употребяват същото количество електрическа енергия като 50 000 жилища.

„ Липсата на онлайн бизнес трафик в петък може да има доста влияние върху излъчванията, евентуално даже по-важно от спада в пътуванията до работното място “, споделя Юрсел.

Снимка: iStock


А във връзка с електрическата енергия хората вкъщи с по-внимателни, тъй като в последна сметка там заплащат сметките за нея.

За съвсем всички компании, взели присъединяване в огромния опит на Обединеното кралство, присъдата е позитивна - по-кратката работна седмица е благословия както за бизнеса, по този начин и за околната среда.

Някои специалисти обаче означават, че намаляването на работното време може да сътвори други опасности за околната среда.

Нови опасности за околната среда?

Да се планува по какъв начин всички хора ще употребяват този спомагателен ден, е мъчно. Хората биха могли да се качат на мощно замърсяващ интернационален полет, с цел да отпразнуват изцяло платения си почивен петък, разяснява Би Би Си.

Нито опитите в Обединеното кралство, нито в Съединени американски щати мерят цялостното въглеродно влияние при каквито и да било спомагателни действия, които хората може да са направили в спомагателния си почивен ден. Проучвания обаче демонстрират, че неделните излъчвания в Северна Америка и Европа са с 40% по-ниски от междинните, до момента в който излъчванията през делничните дни са с близо 20% по-високи от междинните.

Снимка: iStock


Други данни от опитите също наподобяват релативно успокояващи. Броят на вътрешните пътувания за отмора, подхванати от служащи, участващи в пилотния план в Обединеното кралство, е намалял с 5,5% за четири седмици, до момента в който няма съвсем никаква смяна в броя на интернационалните полети, подхванати за отмора.

Междувременно изследването в Съединени американски щати не открива смяна във вътрешните пътувания за забавление, само че интернационалните пътувания за забавление са се нараснали повече от два пъти.

Ето за какво подценяването на риска от увеличение на излъчванията, свързани с свободното време, не е добра концепция, споделя Геролд от Бранденбургския университет. „ Няма доста емпирични доказателства, не знаем по какъв начин хората биха употребявали спомагателното си време “, отбелязва той.

Инвестиране в зелена инфраструктура

Според него са нужни спомагателни политики за установяване на свободното време на хората. „ Трябва да влагаме в зелена инфраструктура. Екологични уреди и зелени площи би трябвало да бъдат основани в допълнение в градските региони. Това ще насърчи хората да прекарват свободното си време по резистентен метод “, счита ученият.

Снимка: iStock


Опасенията за околната среда не са главният мотор за доста от компаниите, участващи в тестванията. Ето за какво въздействието върху климата не се откроява на видно място в това, което се наблюдава в съпоставяне със обществените и икономическите резултати като баланс сред професионалния и персоналния живот и продуктивността.

Политически дейности, обществен бранш и частни компании

„ Практически видяно, 4-дневната работна седмица няма негативна страна, само че се изисква храброст, с цел да я въведеш. Необходими са политически дейности, с цел да се подтиква такава огромна смяна. Националните държавни управления би трябвало да покажат пътя. Испанското държавно управление неотдавна удостовери, че ще заплати до €150 000 на дребни и междинни предприятия, които тестват четири дневната работна седмица.

Снимка: iStock


Публичният бранш е един от най-големите работодатели във всички европейски страни. Ако те вкарат четиридневна седмица, частните компании ще би трябвало да останат конкурентоспособни, с цел да привлекат чиновници. Колкото повече компании се осмеляват да навлязат на тази територия, толкоз повече държавни управления ще бъдат принудени да работят “, показват специалистите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР