През 2011 г. френският журналист Фредерик Шобен научава от издателя

...
През 2011 г. френският журналист Фредерик Шобен научава от издателя
Коментари Харесай

Моята крепост е моят дом

През 2011 година френският публицист Фредерик Шобен научава от издателя си Бенедикт Ташен, че албумът с негови фотографии " CCCP " (съкращение от Cosmic Communist Constructions Photgraphed) е най-продаваното заглавие в каталога на " Ташен ". Като бонус идва и информацията, че един от най-големите фенове на колекционерското издание е американският режисьор Оливър Стоун. Той купил цели 100 бройки, които да подарява на другари.

Афинитетът на режисьора ( " Взвод " и " Роден на четвърти юли " ) към историята на някогашния Съветски съюз е мощно обиден и в автобиографията му " В гонене на светлината " ( " Колибри ", 2021), само че по думите на издателя Бенедикт Ташен Стоун е бил очевидно впечатлен от видяното в книгата на Фредерик Шобен - изумителни архитектурни находки от комунистическото минало.

Десет години по-късно Фредерик Шобен, някогашен основен редактор на мултикултурното списание Citizen K, показа новата си книга " Stone Age - средновековните крепости на Европа ".

За задачите на този план в границите на шест месеца той съумява да обиколи над 200 замъка в Европа. " Подготвих тази книга с концепцията да запазя удостоверение за общите ни европейски корени. Започнах да работя върху този план с ясната мисъл, че потеглям по следите на нещо, което след десетилетия може и да не съществува ", разяснява Шобен за " Капитал ".
Източник: ©TASCHEN Реклама
Предварителната подготовка върху албума го води в Италия, Франция, Испания и Англия (общо 21 държави), а огромна част от провокациите са свързани с намирането на контакт с актуалните притежатели на замъците.
Една огромна част от тях са издигнати като защитни и охранителни кули, към които на по-късен стадий са добавени и жилищни постройки. Функцията дефинира стила и характера на замъците, документирани от Фредерик Шобен.
" Очевидно е, че водещото при построяването на замъците е сигурността на хората от тези времена. Проучването ми сподели, че такива структури са се появили съвсем едновременно из целия континент. По някакъв доста забавен метод те бележат историята на военните спорове и измененията на тези територии, тъй като ясно обрисувани граници тогава не е имало ", споделя Шобен.
Източник: ©TASCHEN
С няколко дребни изключения през днешния ден не се знае съвсем нищо за фигурите, построили тези солидни структури. Трудно е даже да се датира точният интервал на построяването им.
Реклама
Противно на упованията, ползата на Шобен не е предизвикан от архитектурната стойност, а от историческата значителност на замъците. " Оцеляването в една доста враждебна среда, като се има поради епохата, когато изникват замъците, предизвика построяването на тези огромни, каменни структури, които в действителност си наподобяват доста ", изяснява създателят.

Книгата съдържа над 200 солидни каменни " героя ", които описват своята история. За Шобен замъците са стъпка напред спрямо предходните уреди, построени напълно от дърво, и са напълно естествено продължение на желанието на хората да се усещат по-защитени, само че постоянно нащрек.

Според Шобен мащабът, детайлите и показността са по-често свързани с концепцията да се внушат на съперника силата и неприкосновеността, а не луксът в живота на притежателя.
Източник: ©TASCHEN
Едва по-късно, в епохата на Ренесанса, стартират да се появяват детайлите, които издават умишлен блян към хубост. И акуратно подсказват на историците принадлежността към един или различен благороден жанр.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Отбрана 3 Компании 1 Енергетика 2 Политика 3 Инфраструктура 1 Енергетика 2 Отбрана 3 Медиа и реклама Реклама
Един от най-важните моменти в процеса на издигането на замъците, е съобразяването със заобикалящата среда. Функционалността също е главен принцип. " Бих обобщил, че средновековната архитектура сякаш е по-близо до нас. При построяването на крепости е заложено едно главно предписание - формата следва функционалността. Въпреки че монарсите са били много разнообразни, замъците си наподобяват доста. Идеята е била да се обявява благополучие, благосъстояние, власт в търсене на връзка с останалите, ситуирани в тази геополитическа рамка ", добавя Шобен.
Източник: ©TASCHEN Книгата на Шобен, цена 50 евро Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Неща

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР