През 2006 г. Илия Илиев присъстваше на изборния ден в

...
През 2006 г. Илия Илиев присъстваше на изборния ден в
Коментари Харесай

Фамилия за поръчки

През 2006 година Илия Илиев присъстваше на изборния ден в община Пещера, като хората в града твърдяха, че той заплаща за гласове. Срещу него се водят каузи за пазаруване на гласове в Ямбол.

© Красимир Юскеселиев Семейството на наказания за заграбване на милиони от НКЖИ някогашен народен представител от Движение за права и свободи Илия Илиев продължава да печели публични поръчки за десетки милиони.Компания на 21-годишния му племенник на скорост побеждава в търгове за над 40 млн. лева, в това число с държавното жп сдружение.Победите идват макар дребното опит и след масирано премахване на съперници. Току-що навършил 21 години и към този момент спечелил публични поръчки за 15 млн. лева Това е впечатляващата част от биографията на другояче безизвестния Христо Янков. Неговият брат, 26-годишният Янко Янков, също има сходни топли бизнес връзки с страната - съумял е да натрупа победи в търгове за десетки милиони левове.

Обяснението за триумфа обаче надали се крие в младостта на двамата, а по-скоро в предишното и връзките на по-възрастните им родственици. Двамата са синове на Йордан Илиев, който е брат на Илия Илиев, някогашен народен представител от Движение за права и свободи, основател на ромската партия ДРОМ, някогашен общински консултант от ГЕРБ в София и от тази пролет - наказан за източване на милиони от Национална компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ). Братята Янкови не са единствените в фамилията в бизнеса с публичните поръчки - през разнообразни компании Волга Илиева и щерка й Албена Тодорова, сестра и племенница на Илия и Йордан Илиеви, също имат букет от контракти. А фамилният общ брой от поръчки е за над 80 млн. лева сумарно за последните над 10 години. И в случай че неприятният опит с Илия Илиев не е наложително да се придвижва към роднините му, детайлите към новите поръчки също са смущаващи - липса на опит, всеобщо премахване на съперници, непрекъснато наличие на един човек в комисиите по желание...

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Специалисти по релси

Първо в общественото пространство влезе племенникът на Илия Илиев - Янко Янков, тогава на 21-годишна възраст. Той завоюва търг на НКЖИ за над 18 млн. лева с Данък добавена стойност със своето сдружение " Ай Ки Ес ". Другата компания на фамилията - " Енерджи груп 2003 ", също беше любим на държавната жп компания - беше получила близо 25 млн. лева от поръчки през годините. Тя пък беше благосъстоятелност на брата на Илия Илиев - Йордан Илиев. През 2016 година НКЖИ щеше да заплати 43 млн. лева за доставка на релси през идващите 4 години на " Ай Ки Ес ". В нея компанията на Янко Янков победи обединяване сред един от най-големите снабдители на релси в Австрия и НКЖИ, която сама в профил себе си от търга в името на фамилия Илиеви. Поръчката след това беше прекъсната, без да се изясни за какво.

През 2011 година стартира следствие на Илия Илиев поради свързани с него компании и контракти с НКЖИ. Той получи обвиняване, че е осигурявал неистинен документи или такива с погрешно наличие, с цел да се източи железопътната компания. Конкретно - държавната компания е разследвана, че е платила 3 млн. лева на свързани с него компании за действия, които сама си е свършила.

Този март Софийският градски съд осъди Илиев за това, че е улеснил длъжностно заграбване в огромни размери, като той получи двегодишна условна присъда с петгодишен изпитателен период. Решението сега се апелира в Софийския апелативен съд, като идващото съвещание е през октомври. " Юнайтед пропърти груп " е спечелила поръчки за над 40 млн. лева с Данък добавена стойност за по-малко от година, откогато е благосъстоятелност на племенника на Илия Илиев.
Новата порция

Въпреки дългата злощастна история с семейството на Илиев НКЖИ не наподобява да желае да се " разведе " с нея. Само през този август държавната компания разпореди на друга компания, обвързвана със фамилията му, две поръчки за общо 15 млн. лева с Данък добавена стойност - едната за доставка на релси за 9 млн. лева, а другата - за укрепително оборудване за 4.3 млн. лева Победител е сдружението " Юнайтед пропърти груп " със притежател Христо Янков и шеф Йордан Илиев. Първият е племенник, а вторият - брат на Илия Илиев.

И в двата търга има смущаващи условия. В този за доставка за релси не е ясно по какъв начин е потвърдена предходна доставка на най-малко 1150 тона през последните три години. Няма данни сдружението да е изпълнявало такава активност съгласно информация в регистъра на Агенцията за публични поръчки (АОП). " Капитал " опита да се свърже с шефа Йордан Илиев, само че телефонът му беше изключен.

В поръчката за укрепителното оборудване всички претенденти (сред които и " Хидрострой " - една от най-големите строителни компании) са отстранени. Единствено " АТ инженеринг 2000 " е класирана на второ място в едната, по-евтина обособена позиция. В този търг условието за опит е било да са построили 100 м стоманенобетонни стени. " Юнайтед пропърти груп " го покрива, защото са се водили подизпълнител на " АТ инженеринг 2000 " в различен търг на НКЖИ, като обектът е приключен през октомври 2018 година, тъкмо откакто компанията минава при Христо Янков. Собственик на " АТ инженеринг 2000 " е Илиян Терзиев, ръководител на управителния съвет на Камарата на строителите в България и периферно обвързван с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

" Капитал " изпрати въпроси до НКЖИ дали ревизира компаниите, с които подписва контракти, и дали се тормози, че парите на данъкоплатците отиват при човек, наказан за заграбване на над 3 млн. лева от държавното сдружение, само че не получи отговор.

Шампионският път на " Юнайтед "

" Юнайтед пропърти груп " е основана преди четири години от Здравка Маринова, само че в края на август 2018 година Христо Янков я купува за 10 хиляди лева Тогава компанията е със 7.5 млн. лева доходи и облага от 2.4 млн. лева До договорката има извоювани две поръчки, още веднъж през 2018 година, само че откогато е благосъстоятелност на Янков, съумява да излезе победител в търгове за над 40 млн. лева Те са главно свързани с ВиК действия, като възложители са общините Годеч, Ихтиман, Костинброд и " ВиК София ". Печели поръчка за подсилване на свлачище в Червен бряг в обединяване, както и елементарен, само че вкусен за осъществяване контракт с Национален парк " Рила " за разчистване на пътеки за над 8 млн. лева

Няколко обстоятелството се набиват на очи в тези търгове. Първо, еднакъв външен специалист попада в оценителните комисии в четири от осем поръчки, както и в една от 2018 година на община Самоков, преди компанията да стане благосъстоятелност на Янков. Огнян Ненчев е правист и съгласно протоколите е бил в регистъра с външни специалисти на АОП (но към този момент не е), като възложителите не са длъжни да си набират такива, а техният избор нормално се дефинира с чоп посредством програмен продукт. Има и сюжет, в който кметът на общината със своя заповед може да назначи външен специалист. Въпросното съвпадане е голямо, само че кметовете имат тази законова опция, удостовери и специалистът по публични поръчки Петър Бакърджиев. Огнян Ненчев изясни пред " Капитал ", че не познава притежателите на компанията победител, като единствено е виждал представител на съвещанията на оценителните комисии. На въпрос по какъв начин по този начин е бил назначен в четири търга, в които " Юнайтед " печели, в границите на няколко месеца изясни " възложителите имат опцията да си приказват между тях ".

Второ, в търговете се отстраняват едни от най-големите строителни компании - да вземем за пример " Хидрострой ", " ПСТ груп ", " Трейс ", които другояче печелят поръчки за десетки милиони и е необичайно да не могат да си приготвят техническата документи.

Трето, " Юнайтед пропърти груп " очевидно заявява опит, с цел да стартира този внезапен напредък. Но във ВиК бранша да вземем за пример през последните 5 години тя е взела участие единствено през обединявания, сочи информация в регистъра на Камарата на строителите. Партньори са били " Мегаинвест холд " в две поръчки още веднъж в Годеч и " Главболгарстрой " в Луковит. Договорите са от времето на Здравка Маринова, предходната собственичка. Няма обществена информация да има връзка сред нея и фамилията на Илиев.

При поръчката на парк " Рила " за туристически пътеки за над 8 млн. лева пък възложителят скорострелно избира " Юнайтед пропърти груп " за реализатор - офертите са събрани на 20 декември 2018 година и макар почивните дни и празниците решението за избор на реализатор е от 17 януари. Всички съперници са отстранени без компанията на Янков. Въпреки че след тъжба на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) преписката се връща и би трябвало да се преразгледа, " Юнайтед " отново печели най-после.

Родословното фирмено дърво

Това обаче надалеч не са единствените фамилни компании. " Мегастрой 2009 " да вземем за пример е била благосъстоятелност на Волга Илиева, сестра на Йордан и Илия Илиеви. В интервала 2013-2014 година компанията печели поръчки на ВиК сдруженията на Смолян, Благоевград и Търговище. Компанията сега е в листата с длъжници на Национална организация за приходите с дълг от над 700 хиляди лева От 2014 година е заличена от строителния указател. " Мегастрой 2015 " пък е благосъстоятелност на Албена Янкова Тодорова, родена 1995 година, която е щерка на Волга и племенница на Илия Илиев. Фирмата печели при същите възложители като " Мегастрой 2009 ", като предходната година получава и две поръчки от " ВиК Пловдив " и " ВиК Враца " за над 2 млн. лева Волга Илиева посочи, че брат й - Илия Илиев, е в Германия и работи като подизпълнител в строителството. " Сега си работи в Германия на мира, не желае да чуе никой от политиците, афектиран е доста. Аз спечелвам поръчки, работя, от 20 години се занимавам със строителство, работя правилно и качествено с доста българи ", разяснява Илиева.

Двете вариации на " Мегастрой ", както и " Енерджи груп 2003 " и " Ай Ки Ес " имат една и съща орис - семейство Илиеви ги трансферира на сръбски жители. " Предложи ми човек, бяхме в усложнение, сподели, че ще се занимава и ще поеме задълженията. Какво да създадем, като хората споделят, че имат опция, поемат ги даже с разноски и отговорности, какъв е казусът - това е в границите на закона ", разяснява обстановката Волга Илиева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР