Вчера бронирани автомобили се врязаха във вратата на правителствения дворец

...
Вчера бронирани автомобили се врязаха във вратата на правителствения дворец
Коментари Харесай

Как напрежението в Боливия насърчи опита за сваляне на президента от власт?

Вчера бронирани коли се врязаха във вратата на държавния замък в Боливия , а президентът Луис Арсе съобщи, че страната му е изправена пред явен опит за прелом , съобщи „ Associated Press “.

В прочут смисъл протестът е кулминационната точка на напрежението , което назрява в Боливия от месеци наред. Протестиращите щурмуваха яростно столицата на страната, с цел да изразят мощното си неодобрение от тежката икономическа рецесия в страната и битката на двама политически титани за надзор над ръководещата партия. Опитът за оказване на напън върху президента обаче не получи търсената поддръжка , като даже съперниците му приканиха за преустановяване на протестните дейности.

Усилено се твърди, че гражданският протест е бил управителен от генералния главнокомандващ на армията Хуан Хосе Зунига , който съобщи пред публицисти, събрали се на площада пред двореца, че сигурно скоро ще има нов министерски кабинет, защото страната не може да продължава по този начин. Той обаче добави, че „ към този момент “ признава Арсе за водач на нацията. Зунига не посочи изрично дали фактически е оглавил демонстрацията на неодобрение, само че посочи, че армията се пробва да възвърне демокрацията и да освободи политическите пандизчии . Както е известно, Арсе го прикани да изтегли военните си сили, като даде ясно да се разбере, че няма да допусне непокорство. По-късно той публично в профил Зунига от поста му.

Какво провокира последните прояви на напрежение?

Гражданите на Боливия са мощно наранени от бавния стопански напредък , възходящата инфлация и дефицита на финансови средства – внезапна смяна спрямо предходното десетилетие, което някои анализатори назовават „ икономическо знамение “.

През 2010 година стопанската система на страната растеше с над 4 % съвсем всяка година, до момента в който не беше тотално срината от пандемията от COVID-19. Проблемите обаче започнаха по-рано, въпреки и не толкоз осезаемо, като през 2014 г цените на суровините се сринаха и държавното управление беше насила да прибегне до валутните си запаси, с цел да покрива разноските си. След това то употребява и златните си запаси и даже продаваше доларови облигации на локално равнище. Арсе беше министър на финансите по време на съвсем цялото десетилетие на мощен стопански напредък под ръководството на президента Ево Моралес, който е със мощно изявени леви възгледи. След като Арсе пое президентския пост през 2020 година, той се сблъска с мрачните стопански последствия от пандемията. Намаленият рандеман на природен газ последователно сложи края на постоянния стопански модел на Боливия, който закърпваше обичайно бюджета в продължение на дълги години.

Днес Боливия е в извънредно неизгодно състояние . Липсата на задоволителен импорт на гориво постоянно е причина за безкрайни опашки от коли в бензиностанциите. За тази година Международният валутен фонд /МВФ/ предвижда напредък от едвам 1,6 %. Ако изключим дълбоката криза, в резултат на пандемията през 2020 година, това ще бъде най-слабият напредък в Боливия от 25 години насам. На фона на това икономическо обезсърчение президентът Арсе и някогашният водач Моралес се изправиха един против различен, тласкани от несъгласия, което сковава напъните на държавното управление да се оправи наболелите проблеми.

Проявата на гражданско неодобрение не е казус

Според едно броене, от 1825 година насам в Боливия е имало над 190 опита за прелом и революции в един повтарящ се цикъл на спорове сред политическия хайлайф в градските региони и лишените от права и мобилизирани селски региони.

Това даже не е първият хипотетичен опит за прелом през последните години . През 2019 година Моралес , тогава първият президент на Боливия от коренното население на страната, се кандидатира за противоконституционен трети мандат . Той завоюва оспорван избор, белязан от обвинявания в машинация, което провокира всеобщи митинги, които предизвикаха гибелта на 36 души и принудиха самият Моралес да подаде оставка и да избяга от страната. Властта беше поета от краткотрайно държавно управление на дясната съпротива, ръководено от Жанин Аниес , а поддръжниците на Моралес дефинираха събитията като прелом . В последна сметка Арсе, определеният правоприемник на Моралес, завоюва изборите, обещавайки да възвърне просперитета на Боливия, в миналото главен източник на природен газ в Латинска Америка.

Правителството одобри значими промени за всички водачи

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР