През 2004 г. маскирани мъже влизат в Музея на Мунк

...
През 2004 г. маскирани мъже влизат в Музея на Мунк
Коментари Харесай

Ще бъде ли спасена една от най-великите картини?

През 2004 година маскирани мъже влизат в Музея на Мунк в Осло и похищават шедьовъра на Едвард Мунк от 1910 година „ Викът “. Тази картина е една от четирите едноименни версии с разнообразни техники, които Мунк основава сред 1893-а и 1916-а година.

Две години след грабежа се счита, че картината е изгубена вечно, до момента в който норвежката полиция мистериозно съумява да я открие и върне на човечеството през август 2006 година

Въпреки че е оживяла след кражбата, „ The Scream “ към момента е изложена на заплаха. Този път не е застрашена от крадци, а от отнемане на личния си нюанс поради влагата във въздуха.

Някои фрагменти на картината, където Мунк употребява кадмиево жълта багра, почнали да губят цвят и да се ронят. За да се отбрани, платното е било съхранявано в климатично следено пространство в музея на Мунк и рядко е било излагано в залата от завръщането му през 2006 година Неотдавна интернационален екип от химици, воден от откриватели от Националния съвет за проучвания в Италия, се приближи до истината какво се случва с боята и по какъв начин най-добре да се резервира картината.

Мунк употребява един тип кадмиеви сулфидни жълти бои, които са били известни и измежду няколко други художници от това време. Изследвайки роненето на боята в няколко други картини, откриватели и реставратори известно време имат вяра, че кадмиево жълтото реагира на светлината. Но картината е надалеч от нея. Тогава?

Учените употребявали разнообразни спектроскопични и рентгенови техники, с цел да изследват жълтите области на картината, както и дребни фрагменти от люспите на разтрошилата се багра. Създадени са и няколко проби с сходна багра, с цел да се следи по какъв начин ще реагира тя при интензивен развой на обезценка. В неотдавнашна публикация в Science Advances те демонстрираха резултатите от тези опити. Предполага се, че повредата е резултат от окисляването на сярата в боята - само че това не е породено от излагане на светлина.

Причината за ронещата се жълта багра била влагата във въздуха. Ако относителната мокрота се поддържа под 45%, кадмиевият сулфид в боята е по-малко евентуално да се трансформира в кадмиев сулфат.

Междувременно картината към момента е в музея на Мунк, при относителна мокрота към 50%. (И можете да я разгледате в действително време онлайн в работното време на музея.)
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР