През 1999 година министърът на транспорта Антони Славински се договори

...
През 1999 година министърът на транспорта Антони Славински се договори
Коментари Харесай

Вземат пощите от министър „Еконт“

През 1999 година министърът на превоза Антони Славински се контракти с премиера Иван Костов обичаните му пощи да бъдат преместени от тогавашния Комитет по пощи и далекосъобщения (КПД) под негова " шарка ", заради което ведомството му бе преименувано на Министерство на превоза и известията. Две години преди този момент Славински беше назначен за ръководител на КПД от служебния министър председател Стефан Софиянски, който също е " пощенски и далекосъобщителен кадър ".

Четвърт век по-късно, пощите още веднъж " напущат " транспортното ведомство, с цел да бъде избегнат спора на ползи поради частния бизнес на настоящия отраслов министър Николай Събев.

„ Български пощи “ ЕАД да бъдат извадени от структурата на Министерството на превоза и известията (МТС) и да бъдат трансферирани на директно послушание към един от вицепремиерите. Това реши в четвъртък (17 март) Народното събрание при разискване на първо четене на промени в Закона за пощенските услуги. Със 121 гласа „ За “ и 90 гласа „ Против “ ръководещото болшинство утвърди законодателната промяна, с която пощите се трансферират под директното управление на вицепремиера по дейно ръководство Калина Константинова.

Срещу смяната, естествено, цялата съпротива - ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и „ Възраждане “ - гласоподава единомислещо. Като главен мотив те непосредствено показаха, че смяната се прави с една единствена цел: министър Събев да не бъде упрекван и нападнат по правосъден път за спор на ползи. Както прелестно е известно, Николай Събев е притежател на куриерската компания „ Еконт експрес “ и на спедиторската компания „ Еконт транс “, чиито предмет на активност съответствува с предмета на активност на " Български пощи “ ЕАД.

Според Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС, тази рокада е напълно безсмислена, тъй като подозренията за спор на ползи и възможна търговия с въздействие не отпадат, тъй като Калина Константинова и Николай Събев не престават да са сътрудници в Министерския съвет. А съгласно юристът Радомир Чолаков (също от ГЕРБ-СДС) държавното сдружение би трябвало да си остане в транспортното ведомство, защото министър Събев бил потвърден управител в куриерските услуги, би могъл да ги ръководи дейно и... щяло да го е позор да ги ликвидира в интерес на личния си бизнес.

От „ Продължаваме промяната “ отвърнаха, че измененията в Закона за пощенските услуги са залегнали още в съглашението, подписано от сътрудниците в ръководещата коалиция. Според тях промяната на „ Български пощи “ ЕАД е един от целите на държавното управление, тъй като крайната цел е преобразяване на районните подразделения на сдружението в центрове за сложно административно обслужване на популацията.

Още преди два месеца министърът на електронното ръководство Божидар Божанов огласи тази последна цел и даде обещание, че след промяната жителите и на най-малките обитаеми места ще вземат решение всички свои проблеми на едно гише. В претекстовете на проектозакона по този мотив е записано, че посредством необятната си национална мрежа, „ Български пощи “ е в положение да дава на жителите и организациите качествени и налични услуги и по този метод ще способства за ограничение на корупционните практики и понижаване на административната тежест върху бизнеса и популацията, която от години се пресмята на над 2 милиарда лв..

За читателите ще напомним, че „ Български пощи “ и Българската национална банка са измежду най-старите български администрации - основани са още в самотно начало на Третата българска страна – през 1879 година. Тогава в Царството има единствено 41 пощенски станции, до момента в който - със своите 2981 офиса, пощите в действителност обслужват даже най-отдалечените и слабонаселени места у нас. В държавната компания работят 9000 души, които получават едни от най-ниските заплати у нас. „ Български пощи “ са извънредно скъпи със своето профилирано отделение „ Българска филателия и нумизматика “, както и с куриерската си компания EMS Bulpost, която има " взимане - предоставяне " с 96 страни от целия свят.

Белчо Цанев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР