През 1997 г., когато тогавашният председател на Камарата на представителите

...
През 1997 г., когато тогавашният председател на Камарата на представителите
Коментари Харесай

Защо възможността Пелоси да посети Тайван предизвика такова напрежение между САЩ и Китай?

През 1997 година, когато тогавашният ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нют Гингрич посети Тайван - острова, за който ръководещата комунистическа партия в Китай претендира, че е част от китайската територия, Пекин не беше удовлетворен, само че преглътна раздразнението си. Тогава Китай имаше други цели, изяснява Асошиейтед прес.

Правителството на президента Цзян Цзъмин се готвеше да отпразнува връщането на Хонконг под своя пълномощия и искаше да означи излизането на Пекин от дипломатическата изолираност след потушаването на продемократичните митинги на площад Тянанмън през 1989 година. Гингрич, покровител на по-тесните американско-китайски връзки, преди малко беше подкрепил тази акция, срещайки се с Цзян в Пекин. Китай реши да не влиза в конфликт с Вашингтон.

Четвърт век по-късно изискванията са фрапантно разнообразни. Правителството на китайския президент Си Дзинпин е по-богато, по-добре въоръжено и по-малко склонно на взаимни отстъпки във връзка с Тайван. Пекин преглежда всеки формален контакт с острова като самопризнание за неговото демократично определено държавно управление, което съгласно Китай няма право да поддържа външни връзки.

Моментът ускорява политическия напън. Много анализатори считат, че тази есен Си ще се опита да си обезпечи трети петгодишен мандат като партиен водач. Тези негови старания могат да бъдат подкопани, в случай че противниците му го обвинят, че не е бил задоволително корав по отношение на това, което те дефинират като американска провокация. Китай предизвести Съединените щати, че ще има съществени последствия, в случай че председателката на Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати Нанси Пелоси направи необявено посещаване в Тайван, заяви ДПА. Говорителят на китайското министерство на външните работи Чжао Лицзян сподели през вчерашния ден на конференция в Пекин, че сходно посещаване би било " крещяща интервенция във вътрешните работи на Китай ".

По мотив вероятно посещаване на Пелоси в Тайван той добави, че китайската страна е изцяло готова за всякакво допустимо развиване на обстановката и Китайската народноосвободителна войска няма пасивно да следи и „ сигурно ще предприеме мощни и решителни ограничения за отбрана “ на китайския суверенитет и териториална целокупност.

В изказване през уикенда Пелоси сподели, че ще посети Сингапур, Малайзия, Южна Корея и Япония, с цел да организира диалози за търговията, пандемията от КОВИД-19, климатичните промени, сигурността и демократичното ръководство. Тогава тя не удостовери медийните известия, че може да посети Тайван.

Днес Пелоси дойде в Малайзия, само че към този момент няма детайлности за нейния график, отбелязва АП. В четвъртък тя ще има срещи с ръководителя на Народното събрание на Южна Корея Ким Джин-пьо, само че не е ясно по кое време тъкмо тя ще дойде в Сеул. Графикът на Пелоси за сряда също не е явен и не се оповестява по кое време тя ще отпътува за Япония.

Байдън съобщи пред кореспонденти, че американските военни считат, че посещаване в Тайван " не е добра концепция тъкмо в този момент ". Но евентуално от почитание към нейната позиция президентът не е споделил, че Пелоси не трябва да върви там. Представители на Съединени американски щати обявиха пред Асошиейтед прес, че в случай че Пелоси отиде в Тайван, американските военни евентуално ще употребяват изтребители, кораби и други сили, с цел да обезпечат отбрана на полета ѝ.

Правителството на Тайван е учредено от китайски националисти, които бягат там през 1949 година, откакто губят революция със силите на Китайската комунистическа партия, напомня в. " Вашингтон пост ". Официалното название на Тайван е Република Китай, а на следената от Пекин континентална част - Китайска национална република.

Съединени американски щати в началото признават държавното управление в Тайван за държавно управление на Китай. Единственият президент на Съединени американски щати, който в миналото е посещавал Тайван, е Дуайт Д. Айзенхауер, който се среща с Чан Кайши в Тайпе през 1960 година.

Въпреки това, откакто през 1971 година Тайван губи мястото на Китай в Организацията на обединените народи, което е заето от Пекин, той постепенно губи и дипломатическото си признание по света.

През 1979 година Съединени американски щати трансформират курса и откриват дипломатически връзки с ръководения от комунистите Китай.

Оттогава Съединените щати работят в границите на така наречен политика на " Един Китай ", макар че Вашингтон счита, че ориста на Тайван не трябва да бъде решавана със мощ.

Според осведомени с тематиката източници, представени от Ройтерс, допустимо е председателката на Камарата на представителите да дойде в Тайван още през днешния ден. Китай предизвести, че неговата войска няма безучастно да гледа в профил, в случай че тя го направи.

" Както ние го виждаме, сходно посещаване е доста рисково и доста провокационно ", акцентира на конференция китайският непрекъснат представител в Организация на обединените нации Чжан Цзюн, представен от Франс прес. " Ако това посещаване се състои, то ще отслаби и връзките сред Съединени американски щати и Китай, сигурен съм, че Съединени американски щати схващат това ", добави той.

Министерството на защитата на самоуправляващия се Тайван заяви, че е повишило нивото на бойна подготвеност на своите сили от през днешния ден сутринта до обяд, заяви Ройтерс, като цитира централната новинарска организация на острова.

Няколко китайски бойни самолета прелетяха през днешния ден покрай разграничителната линия в средата на Тайванския пролив, заяви още Ройтерс, като се базира на неизвестен източник. Според него няколко китайски бойни кораба се намират от през вчерашния ден наоколо до неофициалната буферна зона на морския път. Въоръжените сили на Тайпе са изпратили самолети, които следят обстановката.

На фона на тези ескалации Белият дом се опита да успокои ситуацията. Миналата седмица представителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби съобщи, че няма причина Пекин и Вашингтон да влизат в спор, в случай че Пелоси реши да посети острова. Той подсети, че това не е първото посещаване на ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати в Тайван, а членове на Конгреса са посещавали острова и тази година. Кърби добави, че няма " никаква смяна " в американската политика във връзка с Китай.

Източник Българска телеграфна агенция

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР