През 1996 г. в Париж умира Леонор Фини – на

...
През 1996 г. в Париж умира Леонор Фини – на
Коментари Харесай

Родена, за да бъде различна

През 1996 година в Париж умира Леонор Фини – на 89 години, заобиколена от двамата си любовници и седемнайсетте си персийски котки. През целия си живот тя живеела с най-малко двама мъже по едно и също време, с безчет котки и постоянно твърдяла, че е родена, с цел да не бъде като другите. И в никакъв случай не била. Наричат я " женският Дали ", " парижката Фрида Кало ", а също и " най-подценяваната художничка на XX век ". Леонор Фини била една от най-известните фигури на сюрреализма в Париж, само че през днешния ден името й е забравено.

Родена през 1907 година в Буенос Айрес, тя се мести в Италия с майка си още като дете. Баща й непрестанно се опитвал да я отвлече и да я върне в Аржентина. За да се скрие от него, Леонор ходела преоблечена като момче. Любовта й към мъжките облекла, маскирането и играта с облеклата останали вечно част от живота й. Тя била първата жена, нарисувала и показала обществено рисунка на гол мъж. Като млада Леонор страдала от рядко заболяване на очите, което налагало дълго време да носи превръзка на очите. Това родило пристрастеността й към рисуването – без никаква професионална подготовка, откакто свалили превръзките й, тя незабавно почнала да рисува виденията, които имала, до момента в който била на мрачно.

На 25 години Леонор Фини пристигнала в Париж. Моментално се оказала в обкръжението на гениалните създатели на това време – Андре Бретон, Макс Ернст, Жан Жьоне, Жан Кокто, Пикасо, Анри Картие-Бресон. Сюрреалистите я припознавали като своя, само че Леонор не желала да е част от никакъв живописен или обществен кръг – тя си била сама за себе си. Личният й жанр, ефектното й появяване на всевъзможни събития и съжителството с няколко мъже били много по-известни от картините й и това значително асъдействало творчеството й да остане недооценено.

Коко Шанел и Елза Шиапарели шиели тоалети особено за Леонор, тя измислила и фамозната опаковка на парфюма на Шиапарели Shocking, който по-късно въодушевил Жан Пол Готие за най-известните му аромати.



Първата парижка галерия на Леонор Фини се провела в галерията на Кристиан Диор, който по това време към момента не се занимавал с мода. През 1942 година точно тя била първата жена, нарисувала и показала обществено рисунка на гол мъж. В доминирано от мъжете време Леонор Фини живяла по своите лични правила. Фини работела и за театъра, като рисувала костюми и декори за балети, опери и театри. Жан Жьоне пишел рецензии за творчеството й, като с изключение на другото намеквал, че тя употребява костюмите и маските, които носи, с цел да се скрие от действителността на живота.

В едно доминирано от мъжете време Леонор Фини живяла по своите лични правила, била същинска феминистка и постигнала триумф единствено с гений и храброст. Днес животът и творчеството й са обект на проучвания и може би най-сетне една жена ще заеме полагащото й се място в мъжкия свят на сюрреализма.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР