През 1993 година Магдалена Малеева стана неволен участник в една

...
През 1993 година Магдалена Малеева стана неволен участник в една
Коментари Харесай

На този ден: Маги Малеева плаче след атаката в Хамбург

През 1993 година Магдалена Малеева стана несъзнателен участник в една от най-срамните и грозни подиуми освен в историята на тениса, а и в международния спорт. Една от огромните митове на България не сдържа сълзите си, когато преди 27 години на 30 април психичноболният Гюнтер Пархе влезе в аналите като индивида, който проби защитата на шампионата в Хамбург и наръга в гърба с кухненски нож международната №1 Моника Селеш. Инцидентът оставя трайни следи върху здравето на родената в Югославия тенисистка.

Селеш се намира в най-хубавата форма на кариерата си към оня миг. Тя печели три следващи издания на “Ролан Гарос” и Откритото състезание на Австралия, както и два пъти US Open. Нещо повече - господства над огромния любимец от Германия и друга международна свезда - Щефи Граф. Очакванията са двете да се срещнат на финала на шампионата в Хамбург, който е предварителен по пътя към Париж.

На четвъртфиналите Селеш се изправя против нашата Маги Малеева. Тя води с 6:4 и 4:3 във втория сет, когато двете се отдръпват за отмора. И до момента в който текат реклами по малкия екран, почитателите на трибуните стават очевидци на нещо немислимо. Гюнтер Пархе минава умерено през централните седалки и слиза до самия корт, като съумява да наръга звездата в региона на дясната плешка. Германецът е арестуван от един от охранителите благодарение на двама от феновете, само че към този момент е късно.
 След 8 минути лекуване на корта, сълзи от сащисаната Малеева и огромна част от публиката, Селеш е откарана с носилка към медицинския център, където за благополучие се открива, че раната е дълбока към 1,5 сантиметра и не е засегнала нервни окончания. Проблемът пред Моника обаче остава чисто психически. Тя се нуждае от две години, с цел да се възвърне изцяло от преживения потрес и да се върне в най-хубавата си форма.

Водещата версия за офанзивата е любовта на Пархе към Щефи Граф и обсебването му от мисълта, че тя може още веднъж да загуби от Селеш на корта. Появяват се спекулации, че ненормалният немец е острие на формация, която цели да нападна Моника поради проблемите й с Югославия. Впоследствие тенисистката в действителност сменя поданството и става американка, само че тази версия отпада. Пархе изкарва по-малко от 6 месеца в ареста, откакто се оказва, че е психологично болен и продължава лекуването си в клиника.

Инцидентът трансформира визиите за защитата на тенис шампионатите. Въпреки изказванията на Селеш, че ограниченията не престават да са много леки, от оня миг достъпът до самия корт е неосъществим от страна на хора от публиката. " Тема Спорт "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР