През 1987 г. 34-годишният по онова време профсъюзен лидер, а

...
През 1987 г. 34-годишният по онова време профсъюзен лидер, а
Коментари Харесай

Бавната смърт на южноафриканския златен бизнес

През 1987 година 34-годишният по това време профсъюзен водач, а в този момент към този момент президент на Южна Африка - Сирил Рамафоса, предвожда 300 хиляди чернокожи миньори като участници в стачка, символизираща съпротивата на локалното население против апартейда. Днес стачкуващите служащи от бранша за рандеман на злато водят доста по-слабо политизирана борба, само че нямат късмет да я завоюват. Сто и тридесет годишният отрасъл, който създава половината от всичкото злато, добито на Земята, е във финалната фаза на продължаваща десетилетия смъртоносна серпантина. Защото множеството локални златни мини към този момент не са печеливши при сегашните цени на благородния метал.

Намаляващият рандеман оряза "златния " принос в стопанската система на Южна Африка до малко над 1% от Брутният вътрешен продукт против 3.8% през 1993-а - година преди Нелсън Мандела и неговият Африкански народен конгрес да завоюват първите демократични избори в страната. И въпреки че гибелта на бранша не би отекнала по същия метод, както преди 20-30 години, министърът на мините подлага на критика проекта на един от най-големите производители на злато в света - Gold Fields, да закрие работни места тъкмо преди изборите през идната година.

Мините, ръководени от Gold Fields и от националния отличник Sibanye Gold, от време на време стопират работа поради стачки срещу съкращенията и за по-високи заплати. И двете компании понижиха прогнозите си за добива през настоящата година.

В момента златният бранш на Южна Африка обезпечава работа на малко над 100 хиляди души, което е под една пета от броя им, когато са захранвали стопанството по времето на апартейда. Икономическият и общественият резултат от по-нататъшното стесняване на сектора ще се усилят неведнъж, тъй като всеки работещ в златните мини поддържа сред пет и 10 души и основава нови две работни места в други браншове - по този начин е по сметки на браншовата организация на работодателите Minerals Council.

По-високите заплати и цени на силата -в композиция с геологическите провокации на най-дълбоките мини в света, значат повече съкращения и по-малко произвеждане в страната през идните пет години, разяснява основният изпълнителен шеф на Gold Fields - Ник Холанд. В изявление за организация "Блумбърг " Холанд показва, че "когато направиш сметките и когато вършиш едно и също година след година, доста бързо ще отпаднеш от бизнеса... а секторът просто ще продължи да умира постепенно ".

Най-големият южноафрикански производител на злато Sibanye Gold е изправен пред стачки за заплати в три от мините си. Главният изпълнителен шеф на компанията Нийл Фроунман признава, че пораства натискът върху групата за решение на натрупалите се проблеми за сигурността след повече от 20 смъртни случаи през тази година. Ако този въпрос се реши, основният управител на Sibanye Gold е оптимист, че златните мини на Южна Африка ще съумеят да оцелеят малко по-дълго. Фроунман разяснява, че браншът е в крах, само че има най-малко още 10-15 години, през които в него могат да се вършат пари.

Междувременно основаната в Претория статистическа работа на страната разгласи на 11 декември, че добивът на злато в Южна Африка се е свил за 13-и следващ месец през октомври - най-дългият интервал на спад за последните шест години. Производството на благородния метал е паднал с 15.1% по отношение на октомври 2017-а. Основните аргументи са губещите мини и стачките на служащите. Всъщност точно тези фактори са качили и безработицата до 27.5 %.

Добрата вест е, че производството на метали от групата на платината е скочило през октомври с 21.4% на годишна база.

В следобедната европейска търговия на 12 декември златото с незабавна доставка се търгуваше за жестоко 1245 щ. $ за тройунция.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР