През 1986 г. бразилският писател поема по пътя на поклонниците

...
През 1986 г. бразилският писател поема по пътя на поклонниците
Коментари Харесай

Трябва да продължим да мечтаем, иначе душата ще умре…♥ Паулу КОЕЛЮ

През 1986 година бразилският публицист поема по пътя на поклонниците към Сантяго де Компостела, а това пътешестване го трансформира вечно. Година по-късно на бял свят излиза първата му творба „ Дневникът на един маг ”, попила философията му за живота и съкровението на неговите търсения.

Как умират мечтите… Думи назаем от Алхимика на словото Паулу Коелю и „ Дневникът на един маг ” (Изд. Обсидиан). 

Човек в никакъв случай не престава да мечтае. Мечтите са храна за душата, както яденето дава храна на тялото. През живота си постоянно виждаме своите фантазии провалени, а желанията си - унищожени. Но даже и тогава би трябвало да продължим да мечтаем, другояче душата ни ще умре…

Справедливата борба се почва тогава, когато сърцето ни я желае. В героичните епохи, във времето на странстващите рицари, е било елементарно - имало е доста земя за завземане и доста неща за извършване. В наши дни обаче светът много се е трансформирал и борбата е пренесена от бойните полета вътре в нас самите.

Справедливата борба е онази, която водим в името на фантазиите си. Когато те избликнат в нас с цялата си мощ -през младостта, - ние сме безпределно храбри, само че към момента не сме се научили да водиме война. С огромни старания най-сетне научаваме по какъв начин да се борим, само че тогава към този момент не сме по този начин храбри. Затова се обръщаме против себе си и водиме война със себе си. Ставаме най-големия си зложелател. Казваме, че фантазиите ни са били хлапашки, сложни за реализиране, плод на нашата липса на знание за същинския живот. Убиваме ги, тъй като ни е боязън да поведем Справедливата борба.

Първият симптом, че убиваме фантазиите си, е неналичието на време. Най-заетите хора, които съм познавал през живота си, постоянно намираха време за всичко. Онези, които нищо не правеха, постоянно бяха изтощени, не разбираха какъв брой малко би трябвало да свършат и по през целия ден се оплакваха, че денят е прекомерно къс. В реалност те се опасяваха да поведат Справедливата борба.

Вторият симптом за гибелта на фантазиите ни е нашата самонадеяност. Понеже не желаеме да гледаме на живота като на едно огромно премеждие, което би трябвало да се изживее. Смятаме се за прекомерно мъдри, обективни и прави във връзка с дребното, желано от живота. Поглеждаме оттатък стените на нашето ежедневие и чуваме хрущенето на прекършени копия, усещаме аромат на пот и барут, рухване и жадни за победа погледи на воини. Но не разбираме насладата, безграничната наслада, която носи в сърцето си всеки воюващ, тъй като за воюващите не са значими нито успеха, нито провалянето, а единствено да вземат участие в Справедливата борба.

На последно място, третият симптом за края на нашите фантазии е спокойствието, мирът. Животът се трансформира в неделен следобяд, без да изисква от нас велики неща или освен това, в сравнение с желаеме да дадем. Тогава решаваме, че сме зрели, изоставяме детските си мечти и реализираме своята професионална и персонална реализация. Изненадваме се, когато някой на нашата възраст каже, че още желае всякакви неща от живота. Но в реалност надълбоко в душата си осъзнаваме, че сме се отказали да се борим за фантазиите си, да поведем Справедливата борба.

Фрагмент от „ Дневникът на един маг ”, Паулу Коелю, изд. Обсидиан
Снимка: Paulo Coelho
Картина: VITEBSK DREAMS by Leonid Afremov, afremov.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР