През 1977 г. сп. Пийпъл пуска обложка с Фара Фосет,

...
През 1977 г. сп. Пийпъл пуска обложка с Фара Фосет,
Коментари Харесай

Как Фара Фосет стана причина за кецовете Air Jordan

През 1977 година сп. " Пийпъл " пуска обложка с Фара Фосет, караща скейтборд. Тогава актрисата е секссимвол, звезда в сериала " Ангелите на Чарли " и тиражът на броя е голям. Но Питър Мур, дизайнер от Портланд, се вглежда в един различен подробност - Фосет е с маратонки Nike Senorita Cortez. И по този начин стартира всичко...

" Познавах момчетата от Nike около мой другар фотограф - пише Мур в книгата си Sneakers. - Исках да работя с тях, само че те нямаха пари. Тази фотография промени всичко и от Nike ми се обадиха с молба от кадъра да направя афиш за дистрибуция. "

Така Мур попада във компанията, само че тя към момента не е постоянна. В началото на 80-те години си има куп проблеми: в САЩ стъпва Adidas, идва и британската Reebok, а самата Nike става обществена компания и акциите ѝ поевтиняват. А и упоритостта на създателя Фил Найт... 

" Той си остана бегач до края - казва Мур. - Правехме обувки за бягания и няколко модела за тенис. За баскетбол и дума не ставаше. "

Все отново търговският директор Роб Страсър уговаря Найт да огледа този спорт, само че компанията остава неконкурентна, тъй като прави единствено един модел. Същевременно Adidas има цяла линия баскетболни кецове. Nike подписва с баскетболисти като Джордж Гервин и Боби Джонсън, а при Converse са звездите Меджик Джонсън, Лари Бърд, Айзея Томас, Джулиус Ървинг.

И през 1984 година Nike отбелязва първото си тримесечие на загуба. Но Страсър има проект: " Героите ще са спортисти, за тях ще се приказва повече, в сравнение с за цялостен тим ". Компанията стартира да търси нова звезда. Условията са: млад баскетболист; в топа на Драфт `84; без контракт с Adidas и Converse.

" Изпълнителният шеф Сони Вакаро ни предложи Майкъл Джордан. А и всички ние бяхме чували за него поради победния му панер във финала на NCAA през 1982 г. Сони разпита безусловно всички в света на баскетбола и те споделиха, че е състезател с основно И. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР