През 1972 г. - последните сухопътни войски на САЩ напускат

...
През 1972 г. - последните сухопътни войски на САЩ напускат
Коментари Харесай

Денят 12 август в световната история

През 1972 година - последните сухопътни войски на Съединени американски щати напущат Виетнам. В 1962 година Съветският галактически транспортен съд " Восток 4 " е изведен в орбита. През 1953 година Съюз на съветските социалистически републики прави първия си опит с атомна бомба. През 1961 година стартира построяването на Берлинската стена.
На тази дата са родени: Ервин Шрьодингер, австрийски физик и американският финансист и милиардер Джордж Сорос.
На 12 август умират: австрийският шахматист Вилхелм Щайнц и немският публицист Томас Ман.

2015 година
Най-малко 112 души са починали вследствие на детонация на рискови материали в Тиендзин

2015 година
Киргизия публично става член на Евразийския стопански съюз.

2014 година
В Испания почива първият болен, инфектиран от Ебола.

2013 година
Румъния осъжда апелите за война в Трансилвания.

2012 година
Президентът на Египет Мохамад Морси разпуска висшият боен съвет на страната и освобождава от служба министъра на защитата Мохамед Хюсеин Тантави.

2011 година
В дванадесет съветски града в това число в Москва и Санкт Петербург е извършен следващият Ден на гнева. През 2011 година той минава под лозунга: „ Време е да сменим властта! Време е за промени! “ Основни претенции на стачкуващите са: свободни избори, прекосяване към директна народна власт, основаване на механизъм за растеж на заплатите изпреварващ растежа на цените на стоките от първа нужда, минимална заплата от 10 хиляди рубли, процентът на квартирните заплащания да не надвишава 5% от фамилния приход, привличане на някогашните московски управляващи към правосъдна отговорност.

2011 година
Руският президент Дмитрий Медведев подписва декрет за наказания против Либия.

2011 година
В Шънджън, Китай започва 26-ата Лятна Универсиада.

2006 година
Съветът за сигурност на Организация на обединените нации приема резолюция 1701, настояваща за преустановяване на огъня в Ливан и изпращането на 15 000 миротворци в зоната на спора.
В документа, който е признат с внушително болшинство - 15 гласа " за " и нито един срещу, се споделя, че Тел Авив би трябвало да изтегли войските си от Ливан, а “Хизбулла ” да приключи ракетните си удари по територията на Израел.
Някои от главните точки от резолюция 1701 на Организация на обединените нации за преустановяване на военния спор в Ливан:
1. Настояване за “пълно преустановяване на враждебните дейности ”, основаващо се на “незабавното преустановяване от страна на “Хизбулла ” на ракетните удари и на военната интервенция на Израел в Ливан ”
2. Допускането на 15 000 армия на Организация на обединените нации, известна още като UNIFIL, която ще следят за съблюдаване мирното съглашение и ще има мандат да “взема всички нужни ограничения за осъществяване на отговорностите си ”
3. Ливанското държавно управление би трябвало да разположи войските си в южната част на страната, която до този миг е била под контрола на “Хизбулла ”, както и да приключи всевъзможни опити за доставяне на групировката с оръжие
4. Израел би трябвало да изтегли войските си от Южен Ливан редом с разполагането на войските на Ливан и Организация на обединените нации в региона
5. Налагане на военно ембарго на Ливан, забраняващо доставката на оръжие или военна екипировка “за военни единици или лица ”, като се изключи ливанската войска и войските на Организация на обединените нации
6. Призовава се в преамбюла на резолюцията, имащ по-малка тежест, за незабавното освобождение на израелските бойци, похитени при интервенция на “Хизбулла ” и за споразумяване на случая с ливанските пандизчии, държани в Израел.
7. Призовава се Генералния секретар на Организация на обединените нации Кофи Анан да направи оферти в границите на 30 дни за разоръжаването на групировката и установяване на границата, включваща противоречивите ферми “Шеба ”, ситуирани на Сирийско-ливанско-израелската граница
8. Призовава се Генералния секретар Кофи Анан да подсигурява кардинално съглашение от Ливан и Израел за непрекъснато прекъсване на огъня, включващо основаването на буферна зона в Южен Ливан.

2000 година
По време на учения в Баренцово море край крайбрежията на Мурманск потъва съветската атомна многоцелева подводница “Курск ”. Операцията по изваждането продължава съвсем три години. По-голямата част от корпуса на " Курск " е извадена през октомври 2001 година, дружно с телата на 59 моряци, както и три от общо 22 ракети " Гранит ", които са се намирали на борда. Цялата интервенция завършва през август 2003 година След изваждането на " Курск " от морското дъно и разпознаването на починалите, останките от подводницата са изпратени в кораборемонтния цех " Нерпа ". Там е свалено нуклеарното гориво, а реакторният отсек е демонтиран и квалифициран за дълготрайно предпазване. Правителствена комисия открива, че причина за потъването е детонация на торпеда в носовия отсек на подводницата. Загива 118-членният екипаж на подводницата.

1999 година
Организация на обединените нации афишира деня за Международен ден на младежта.

1998 година
В отговор на обвиняванията за заграбване по време на Втората международна война на еврейски активи швейцарски банки се съгласяват за изплатят обезщетение в размер на един милиард и двеста и петдесет милиона щатски $ на оживелите от Холокоста.

1992 година
Съединени американски щати, Канада и Мексико подписват контракт за основаването на Северноамериканската организация за свободна търговия (North American Free Trade Agreement – NAFTA), която сплотява двата най-богати пазара в света. Този контракт влиза в действие от 1 януари 1994 година Обединява ресурсите на Съединени американски щати, Канада и Мексико. Приоритетните сфери са: земеделие, коли, банково дело, енергетика, околна среда, имиграция, работни места, патенти и авторско право, мита, текстил, товарни автомобилни транспорти.

1985 година
Самолет Боинг на японските авиолинии катастрофира над Осутака, Япония — умират 520 души.

1981 година
IBM показва стартира произвеждане на IBM PC.

1974 година
Подписана е дълготрайна конвенция за икономическо, промишлено и научно-техническо съдействие сред България и Финландия.

1974 година
Турция слага ултиматум на Кипър с искане да бъде основан самостоятелен окръг в популации с кипърски турци регион.

1972 година
Последните сухопътни войски на Съединени американски щати във Виетнам напущат страната.
В интервала 1858 година – 1883 година Франция съумява да завладее Виетнам. След края японската окупация (1940-1945 г.) Виетнам е разгласен за самостоятелна република (1945 г.). От 1946 година до 1954 година Франция води несполучлива война, с която цели да възвърне контрола си върху района. Женевската конференция (1954 г.) разделя страната по 17-тия паралел на Северен и Южен Виетнам. Под председателството на Хо Ши Мин Северен Виетнам стартира от 1958 година периодически нахлувания с партизански елементи в Южен Виетнам, като в сраженията се включват и военни елементи на Съединени американски щати (на страната на Южен Виетнам). Съединени американски щати непрекъснато усилват военното си наличие там, като през 1969 година броят на бойците е 550 000. След несполучлива за Съединени американски щати война против Северен Виетнам през 1972 година стартира евакуиране на американските войски, което приключва дефинитивно през 1973 година Страната е публично обединена още веднъж на 2 юни 1976 г.; причислява се към Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ) през 1978 година

1970 година
Съюз на съветските социалистически републики и Западна Германия подписват пакт за ненападение.

1965 година
В интервала 12–16 август се водят договаряния в Москва за икономическо съдействие сред Съюз на съветските социалистически републики и България за интервала 1966-1970.

1962 година
Космическият транспортен съд на Съюз на съветските социалистически републики “Восток – 4 ” е изведен в орбита. Пилотиран е от Пр. Р. Попович (на снимката). Извършва 48 обиколки в орбита с обща дълготрайност 70 ч 42 мин. Перигеят му на орбитата е 179,8 км, а апогеят е 236,7 км. Извършва колективен полет с " Восток-3 " ; минималното разстояние сред корабите е към 5 км.

1961 година
Започва построяването на Берлинската стена.

1953 година
Съюз на съветските социалистически републики прави първия си опит с атомна бомба. Неин основател е Андрей Дмитриевич Сахаров.
Той е съветски физик теоретик и държавник, учен (от 1953 година – най-младият учен в новата история на науката), задграничен член е на доста академии на науките. Работи в региона на термоядрения синтез и основаването на първата в света термоядрена бомба, физиката на обикновените частици, космологията и гравитацията. Съучредител е на Комитета за отбрана на правата на индивида и гражданските свободи (1970 г.). През 1968 година разгласява публикацията манифест “Размисли за напредъка, мирното битие и интелектуалната независимост ”, в която преглежда опасността над човечеството от нуклеарна война, апетит, екологически и демографски произшествия, дехуманизацията на обществото, диктаторските тоталитарни режими. Публикуването на книгата и на Запад е мотив Андрей Сахаров да бъде отхвърлен от секретна работа; а след митинга му при влизането на руските войски в Афганистан (януари 1980 г.) той е лишен от всички държавни награди и е интерниран под домакински арест в гр. Горки. Завръща се в Москва през 1986 година През 1975 година получава Нобелова премия за мир.

1953 година
Американката Ан Дейвидсън става първата жена, прекосила сама с яхта Атлантическия океан.

1908 година
Хенри Форд и неговата компания " Ford Motor Company “ пуска на пазара своя най-популярен модел Т (наречен Тин Лизи).

1898 година
Подписан е мирният протокол, с който се слага завършек на Испано-американската война.
Испано-американската война е война, избухнала сред Съединени американски щати и Испания във връзка въстанието на остров Куба (1898 г.). Унищожението на испанската флота при Манила и обсаждането на Сантяго са основните епизоди на войната. Испания губи богатите си колонии: Куба, Пуерто Рико и Филипинските острови, които минават под суверенитета на Съединени американски щати.

1898 година
Съединени американски щати анексират Хавайските острови.

1887 година
От Виена потегля първият трен Ориент експрес до Истанбул.

1877 година
Американският астроном Асаф Хал открива Деймос, сателит на Марс.

1965 година
Английският хирург Джоузеф Листър за първи път употребява за стерилизация на инструментите и ръцете на опериращия карболовата киселина (фенол). В резултат на приложението на фенол за стерилизация, смъртните случаи при интервенция понижават три пъти.

1851 година
Американецът Айзък Сингер получава патент за шевната машина със задвижване чрез педал, с което се освобождават и двете ръце на шивача.

1813 година
Австрия афишира война на Наполеон.

1759 година
В решителната борба от Седемгодишната война (1756 - 1763) руско-австрийските войски разрушават считаната за непобедима пруска войска на крал Фридрих ІІ.

1867 година
Обединените унгарско-френски войски нанасят проваляне на османските турци в борбата при Мохач.

На тази дата са родени:

1930 година
Роден е американският финансист и милиардер от еврейско-унгарски генезис Джордж Сорос.
Става прочут с валутни спекулации и активността си на човеколюбец. Основава фондация „ Отворено общество “ и написва няколко книги. Неговото благосъстояние е оценено на 8,5 млрд $ от списание Форбс, с което той се подрежда на 80-то място по благосъстояние в света и 24 в Съединени американски щати. Сумата, която е дарил от 1991 година насам посредством своята фондация „ Отворено общество “, е към 5 милиарда $. Също е спонсор на „ Кива “, организация от Сан Франциско, която се занимава с безлихвено микрофинансиране, ориентирана главно към разрастващите се страни.

1887 година
Роден е Ервин Шрьодингер - австрийски физик, един от основателите на квантовата механика. Завършва Виенския университет през 1910 година и стартира работа във физическия институт на университета. Професор е във Висшето техническо учебно заведение в Щутгарт (от 1920 г.), във Висшето техническо учебно заведение във Вроцлав (от 1921 г.), във Висшето техническо учебно заведение в Цюрих (1921-1927 г.). Професор е в Берлинския университет от 1927 година От 1933 година до 1935 година е професор в Оксфордския университет, от 1936 година до 1938 година - в университета в Грац. През 1940 година става професор в Кралската академия в Дъблин, а по-късно е шеф на учредения от него Институт за висши проучвания. Професор е във Виенския университет от 1956 година Основните му писания са в региона на математическата физика, теорията на относителността, физика на атома и биофизика. През 1920 година основава математическата доктрина за цвета, която става основа на актуалната колориметрия. Особено значима заслуга на Ервин Шрьодингер е основаната от него вълнова механика (1926 г.). Намира главното уравнение на нерелативистката квантова механика (уравнение на Шрьодингер) и го взема решение за редица частни задачи; предлага общ способ за неговото потребление в атомната физика. Открива връзката на вълновата механика с “матричната механика ” на В. Хайзенберг, М. Борн и П. Йордан и потвърждава тяхната физическа еднаквост. През 1933 година получава Нобелова премия за физика.

На тази дата умират:

1989 година
Умира Уилям Бредфорд Шокли - американски физик. Завършва Калифорнийския софтуерен институт. От 1936 до 1954 година е помощник към компанията “Бел телефон ”. От 1942 година до 1945 година работи в Министерството на защитата на Съединени американски щати. От 1955 година е шеф на Лабораторията за полупроводници, а след това президент и шеф на компанията “Шокли транзистор ”. От 1958 година е преподавател, от 1963 година до 1975 година е професор в Станфордския университет. Основните му писания са върху физика на твърдото тяло (физика на полупроводниците, феромагнетизъм, гъвкавост на металите, доктрина на дислокациите и др.). През 1948 година открива транзисторния резултат. Лауреат на Нобелова премия за физика за 1956 година (съвместно с Дж. Бардин и У. Братейн).

1955 година
Умира Томас Ман - един от най-големите модерни немски писатели. Слуша лекции в Мюнхенския университет по история, политикономия и литература. Живее известно време в Рим. Секретар е на сп. “Симплицисимус ” в Германия. Става прочут с романа “Буденброкови ” (т. 1-2, 1901 г.). Автор е на новелите “Тристан ” (1903 г.), “Тонио Крьогер ” (1903 г.), “Смърт във Венеция ”, автобиографичната схема “Пред огледалото ” и други След Първата международна война издава романа “Вълшебната планина ” (1924 г.), а през 1933-1943 година издава историческата тетралогия на библейска тематика “Йосиф и неговите братя ”. Емигрира от Германия в Швейцария, а през 1938 година - в Съединени американски щати. През 1948 година разгласява “Доктор Фаустус ”. Посещава Германия през 1949 година Получава Нобелова премия за литература през 1929 година

1900 година
Умира австрийският шахматист Вилхелм Щайнц (1836 - 1900). Той е първият формален международен първенец по шахмат.

1689 година
Умира Инокентий ХІ Блажени (Innocentius ХI), Бенедето Одескалки - папа от 21 септември 1676 година до 12 август 1689 година Роден е през 1611 година Ръкоположен е за кардинал (1645 г.) и свещеник на Новара (1650 г.). Особено почитан е от паството си за неговата благотворителност и строго съблюдаване каноните на вярата. Първата му кандидатура за папа (1669 г.) е провалена от намесата на френския крал Луи ХIV, само че по-късно (1676 г.) кралят Слънце не може да повлияе на конклава. Води продължителна битка против него, поради намесата му в църковните каузи. Обявява се срещу отхвърли му да съблюдава Нантския едикт (1598 г.) и на решението му да го отстрани (1685 г.). Обявява се срещу опитите на британския крал Джеймз II да върне римокатолическата религия в Англия.

1633 година
Умира Якопо Пери (псевдоним Дългокосия) - италиански артист и композитор, един от основателите на операта.
Роден е на 20 август 1561 година в Рим. Участник е във Флорентинския кръжок (камерат). През 1592 година дружно с Я. Корси написа музиката към първата си опера " Дафна " (по либрето на поета О. Ринучини, сложена за първи път през 1597-1598 година във Флоренция). Неговата опера " Евридика " (1600 г.), в която Якопо Пери извършва партията на Орфей, е най-известната от достигналите до през днешния ден ранни опери.

За правенето на историческата информация на Агенция “Фокус ” са употребявани следните източници:

Енциклопедия “България ” - Издателство на Българска академия на науките, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика ” (2004 г.);

Большая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse ”;

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Български обичаен календар - Българска академия на науките, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес ”, 2002 г.;

Българска военна история - Българска академия на науките, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас ”, 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива ”, 1999 г.;

Българска енциклопедия, Българска академия на науките, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times ”;

Исторически бюлетин – на “The History Channel ”;

Исторически бюлетин – на “World of Quotes ”;

Исторически списък на Агенция “Фокус ” - отдел “Архив и бази данни ” и други.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР