През 1962 година Брендън Гримшоу прави нещо, за което много

...
През 1962 година Брендън Гримшоу прави нещо, за което много
Коментари Харесай

Човекът, който купи остров Мойен и го превърна в най-малкият национален парк в света

През 1962 година Брендън Гримшоу прави нещо, за което доста от нас единствено мечтаят – купува си тропически остров. Остров Мойен се намира на 4,5 км от северния бряг на Мае, най-големият остров от Сейшелския архипелаг с общо 115 острова. Необитаем, обраснал и с митове за пиратски съкровища, Гримшоу се влюбва в дребния остров сега, в който стъпил на него. Той е единствено 400 метра дълъг и 300 метра необятен.

Гримшоу отишъл за първи път на Сейшелите на отмора през въпросната 1962 година По това време той бил редактор, работещ за някои от най-големите вестници в Източна Африка. Като част от работата си той общувал с харизматичния нов водач и предстоящ президент на Танзания Джулиъс Ниерере.

Знаейки, че скоро ще остане незает, Гримшоу търсел нова посока в живота, която да го води по-близо до природата. Той мечтаел да има земя навръх Сейшелските острови.

Случайна оферта

През първите си няколко седмици на Сейшелските острови Гримшоу се зачудил дали не е нужна смяна на проекта, тъй като нямало доста острови на пазара, а тези, които имало, били доста скъпи. Но за негов шанс на предпоследния ден от почивката му млад мъж се доближил до него и го попитал дали желае да купи остров.

По-късно същия ден те посетили остров Мойен. Остров Мойен криел дребна тропическа гора, толкоз гъста, че падащите кокосови орехи не удряха земята. било невероятно да се премине. Гримшоу незабавно се влюбил в тишината и дивата плетеница от растителност. „ Беше напълно друго “, споделил той пред екип на документален филм през 2009 година „ Беше особено възприятие. Това е мястото, което търсих ”, добавил той.

Четири минути преди среднощ в последния ден от ваканцията си на Сейшелите Гримшоу подписал съглашение да заплати £8000 за Мойен.

Остров Мойен

Мойен е един от най-малките вътрешни острови на Сейшелите: той е дълъг единствено 0,4 км и необятен едвам 0,3 км, а бреговата му линия е по-малко от 2 км. Най-високата му точка се издига на надморска височина от единствено 61 метра.

Мойен има същия божествен бял пясък и гранитни камъни, които характеризират толкоз доста крайбрежия на Сейшелите, само че също по този начин е дом на гъста, непрекъсната стена от дървета.

С изключение на семейство риболовци, които живееха на острова, Мойен бил зарязан от десетилетия.

Работата стартира

Въпреки дребния размер на Мойен, възобновяване на естествената хубост на острова била голяма задача.

Гримшоу притегля помощта на локалния гражданин, Рене Антоан Лафортюн. Двамата се заели да възстановят острова да това, което Сейшелите са били преди туризма и развиването.

Първоначалната цел на Гримшоу била да отбрани Мойен от свръхразвитие, като трансформират острова, да изчистят храсталаците, да засадят дървета и да проправят пътеки през шубраците. Засаждането се трансформира в фикс идея и през днешния ден Мойен има над 16 000 дървета.

След това Гримшоу се обърна към идващия проблем: неналичието на локална фауна. Затова той донесъл разнообразни птици и почнал да ги храни с цел да останат на острова.

После транспортира и няколко гигантската костенурка от Алдабра. Видът е роден на Сейшелските острови, само че е липсващ на доста от островите.

Дългосрочната му фантазия били да сътвори натурален парадайс, който да го надживее и да остане предпазен дълго откакто си отиде.

Оферта от 50 милиона $

Преди гибелта си през 2012 година той отхвърлил голям брой оферти за закупуване на острова. Веднъж саудитски принц му предложил 50 милиона $.

Гримшоу живее на острова до края на живота си, само че не постоянно е бил самичък. Когато майка му умира през 1981 година, той кани татко си да пристигна да живее при него. Той беше по едно и също време разчувствуван и сюрпризиран, когато 88-годишният му татко се съгласи.

Баща му умрял пет години по-късно и бил заровен на острова, до гроба, който Гримшоу към този момент бил изкопал за себе си.

Дори откакто татко му умрял, Гримшоу не останал самичък. Лафортюн също остана на острова. Те разрешили на любопитни хора да вършат еднодневни екскурзии от Мае против дребна такса. Без кей посетителите трябвало да газят по белите пясъци на острова, където Гримшоу ги посрещал. През 2010 година кино екип също посети острова, с цел да направи документален филм за Гримшоу и това, което е направил с острова.

С напредването на възрастта Гримшоу от ден на ден осъзнава, че му остава лимитирано време, с цел да отбрани бъдещето на острова.

Той подписва съглашение от 2009 година с министерството на околната среда на Сейшелските острови, което включва Мойен като част от морския парк Ste Anne, само че му дава собствен личен специфичен статут.

Така се ражда Националният парк Moyenne Island, най-малкият народен парк в света.

Задачата да се изпълнят желанията на Гримшоу в този момент е в ръцете на Фондацията на остров Мойен. Освен ресторант – Jolly Roger – който сервира локални ястия като риба на скара и къри с морски блага в червен креолски сос, дребен музей, отдаден на живота на Гримшоу, и два развъдника за излюпени дребни костенурки, Moyenne остава по този начин, като е желал Гримшоу.

Според една оценка Мойен има повече растителни типове на квадратен метър от всеки различен народен парк в света.

Дори по време на пиковия туристически сезон на острова рядко има повече от 50 гости едновременно и в никакъв случай повече от 300 за един ден.

Прочети Още:

Един човек засадил гора, като засаждал по дърво дневно в продължение на 40 години

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР