През 1937 година американската авиаторка Амелия Еърхарт изчезва безследно над

...
През 1937 година американската авиаторка Амелия Еърхарт изчезва безследно над
Коментари Харесай

3-те най-популярни теории относно изчезването на Амелия Еърхарт

През 1937 година американската авиаторка Амелия Еърхарт изчезва безследно над Тихи океан. До ден-днешен нейната орис остава изцяло незнайна. Въпреки това, през годините доста хора са се опитвали да обяснят изгубването й. Ето дребна част от най-популярните теории:

1. Горивото на самолета свършва и той пада в океана

Много специалисти считат, че самолетът на Амелия в никакъв случай не каца на остров Хауленд, тъй като горивото му свършва и той пада в океана. Околосветското й странствуване стартира от Оукланд, Калифорния на 21.05.1937 година и на 29.06 тя и навигаторът Фред Нунан доближават до Нова Гвинея. Няколко дни по-късно двамата вършат непрестанно пътешестване от 2556 благи до остров Хауленд, където считат да заредят гориво и да отпътуват за Хаваи и по-късно към Калифорния.

На 2.07 в 6:14 часа Еърхарт и Нунан реализират радио връзка с кораба „ Itasca ” и тя оповестява, че са единствено на 200 благи разстояние от крайната си точка, само че горивото им свършва, а те не виждат земя. Връзката сред самолета и кораба е слаба и Еърхарт не съумява да чуе добре отговорите от „ Itasca ”. Амелия и Нунан се свързват още няколко пъти с кораба, като последната им връзка е в 8:43 часа, след което губят всевъзможен контакт.

Днес доста специалисти, в това число и представители от държавното управление считат, че самолетът е паднал в Тихи океан, при което умират както Еърхарт, по този начин и Нунан. Те са оповестени за „ изчезнали в океана “ на 19.07.1937 година, след осъществени огромни търсения, в които присъединяване вземат 4000 души, 9 плавателни съда и 66 самолета. През последните години „ Nauticos ” – компания в Мериленд, която прави океански проучвания, няколко пъти прави опити да открие самолета на Еърхарт, само че до в този момент не са имали триумф.

2. Еърхарт е разузнавач и не умира при пътуването, а се укрива до края на живота си

В книгата си от 2016 година „ Amelia Earhart: Beyond the Grave ” създателят Уилям Джеймсън споделя доктрина, съгласно която Еърхарт не е била просто водач. Тя е била и разузнавач, нает от президента Франклин Рузвелт за да следи японските военни дейности на Маршаловите острови. Джеймсън счита, че проектът не е провървял, че японците виждат шпионина, след което самолетът й или се разрушава на островите или Еърхарт е направила наложително кацане.

Според историята, Еърхарт е арестувана като пленница в продължение на няколко години, само че Рузвелт не оповестява нищо за това, тъй като не желае да признае пред обществото, че е наел най-популярната жена водач за такава задача. Джеймсън споделя, че е интервюирал племенник на някогашен боен, заемащ висок чин, който споделя, че единствено високопоставени лица са знаели, че Еърхарт е взела присъединяване в шпионска задача. Според теорията Амелия е освободена през 1945 година, връща се в Америка и трансформира името си на Айрин Крейгмил Болам. Умира през 1982 година.

3. Еърхарт е хваната от японците и умира като пленница

Някои настояват, че японците залавят Еърхарт и Нунан като шпиони. В последна сметка двамата умират като пленници. Няколко книги поддържат тази доктрина, в това число и „ Т he Search o f Amelia Earhart ” на Горнър. Според него няколко локални поданици са споделили, че са станали очевидци на кацането на самолета на Амелия.

През 2009 година Уоли Еърхарт – четвърти братовчед на Амелия удостоверява тези изказвания. Той споделя , че Амелия умира от дизентерия, а Нунан е обезглавен от японците. Уоли обаче отхвърля да уточни източниците си. Наскоро Parker Hannafin Corporation финансира търсене на Маршаловите острови, при което е открито парче метал, за което се има вяра, че е част от самолета на Еърхарт. Резултатите от експедицията не са оповестени обществено.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР