През 1917 г. този дирижабъл поставя световен рекорд, като остана

...
През 1917 г. този дирижабъл поставя световен рекорд, като остана
Коментари Харесай

Макет на знаменития цепелин L 59 показват в Музея на бойната слава в Ямбол

През 1917 година този дирижабъл слага международен връх, като остана във въздуха цели 95 часа и 5 минути

Макет на популярния цепелин " L 59 " в мащаб 1:24 към този момент може да се види в единствения у нас общински " Музей на бойната популярност " в Ямбол. Макетът е с дължина 9,58 метра и тежи 207 кг. Поради липса на чертежи при подготовката на структурата били употребявани непокътнати документални снимки от времето преди повече от един век. Занапред той ще бъде част от непрекъснатата експозиция на музея.

А оригиналът бил същинско " страшилище ". Цепелин " L-59 " бил дълъг 226,5 метра, с диаметър от съвсем 24 метра в най-широката си част и размер на балоните 68 500 куб. метра. Можел е да носи до 52 тона потребен товар и да стигне скорост от 103 км/час. Тя се осигурявала от 5 мотора " Майбах ", всеки от които с мощ по 240 конски сили. Горивото му било до 25 тона.

Тъкмо с този цепелин през ноември 1917 година е реализиран международен връх за времето си по дълготрайност на полета - изпълнявайки бойна задача, машината е била във въздуха тъкмо 95 часа и 5 минути, като през това време минала без да каца 6757 км от Ямбол до Судан в Африка и назад. Този дирижабъл изпълнявал разнообразни бойни задачи, само че не се завърнал през април 1918 година, когато изхвърчал, с цел да бомбардира остров Малта. Вероятно бил свален над Средиземно море.

По време на Първата международна война Ямбол е бил най-южното летище на тогавашния български съдружник Германия. По това време немците воювали с цепелини, а в Ямбол те построили голяма база за тях - хангарът за цепелините бил с дължина 240 метра, необятен 70 и висок 52 метра - колкото сегашен жилищен блок на 18 етажа. Заемал повърхност от 17 декара. Край него построили още жилища и трапезария за обслужващия личен състав, който наброявал 180 немски и 400 български бойци от дирижабълното поделение на Балонната ни рота, скадове, работилници, газодобивно поделение, метеорологична станция, помпена станция, електроцентрала - цялостен град. Имало даже казино за офицерите.

Базата за цепелини, която се намирала северно от днешната ямболска гара, както и други забележителности в покрайнината, са изобразени върху терена под макета на цепелина, който е показан в полет над Ямбол. Експозицията е обогатена и с доста фотоси от това време. /24chasa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР