През 1908 г. по време на демонстрация на братята Уилбър

...
През 1908 г. по време на демонстрация на братята Уилбър
Коментари Харесай

Най-неудобната пола в историята

През 1908 година по време на проява на братята Уилбър и Орвил Райт във френския град Льо Ман госпожа Едит Бърг става първата жена пътник на аероплан. Полетът трае две минути и седем секунди. Тогавашните дамски дрехи не са били особено практични за самолет и с цел да избегне случай, госпожа Бърг завързва полата си с въже над глезените. Твърди се, че изобретателността ѝ въодушевява френските фешън дизайнери, с цел да се роди така наречената hobble  пола. 

Всъщност заслугите си приписва моделиерът Пол Поаре, който твърди, че черпи ентусиазъм за hobble полата си от модерните по това време азиатски дрехи. Но тясната, съвсем прилепнала върху кожата пола стартира да се появява още първоначално на 80-те години на XIX век, когато модата слага акцент върху задната част на тялото, скрита под гиздав, привлекателен турнел. В началото на XX век полите не престават да се стесняват и към 1908 година спъващата, неуместна пола прави своя дебют.

Тя се стеснява към подгъва, което прави ходенето с нея извънредно мъчно. Въпреки това е безспорен шлагер от Париж до Ню Йорк. Тя демонстрира, че дамите, които я носят, живеят толкоз луксозен живот, че не им се постанова да работят. Или въобще да се движат.



В реалност полата била толкоз тясна, че принуждавала дамите да вършат дребни, ситни стъпки, сходно на гейши, и съвсем попречила свободното придвижване. За да не я скъсат, някои дами в допълнение завързвали краката си към коленете или глезените. Особено мъчно било качването на трамвая. Затова през 1912 година в Ню Йорк се появили трамваи без ходило за качване. Година по-късно сходни коли навлизат и в Лос Анджелис.

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР