През 1907 г., когато в щата Мейн действа Сухия режим,

...
През 1907 г., когато в щата Мейн действа Сухия режим,
Коментари Харесай

Най-странните и интересни методи срещу стареенето от XX век

През 1907 година, когато в щата Мейн работи Сухия режим, списание American Bottler оповестява, че жителите се любуват на домашно приготвена бира, „ подправена със сокове от корени на глухарче и ревен, която е доста известна измежду дамите, които настояват, че тя ги прави доста по-млади, в сравнение с са в действителност “. Списанието изяснява, че бирата „ изглажда бръчките в ъглите на очите, изпъва бузите и придава прасковен цвят на страните “. Може би най-привлекателното е, че за този по този начин наименуван „ подмладяващ артикул “ не е избрана някаква съответна доза, а се пие „ колкото желаете “.

 Swoboda ad

Алоис П. Свобода, австрийски преселник в Съединените щати, дава името си на серия от извършения, които назовава „ Съзнателна еволюция “. („ Не че това значи нещо, само че звучи много научно “, отбелязва Journal of the American Medical Association в публикация за шарлатанството от 1918 г.) Свобода продавал курса си по пощата и го рекламирал необятно в периодическите издания по това време, като взимал по 20 $ (над 600 $ днес) за нещо, което се равнявало на шест листа хартия с описания на извършения за ръце.

Упражненията евентуално са били безвредни и може би даже в действителност потребни, само че Алоис минава границата с екстравагантните си искания за тях. Освен че „ лекувал “ дълъг лист от заболявания, той твърдял, че с категоричност подсигурява, че ще ви върне младостта, без значение на какъв брой години сте. „ Гарантирам, че ще изкореня старостта изцяло и вечно. Гарантирам, че ще ви дам безконечна младост. “ Сред тези, които пробват тренировките му, е професорът от Принстън и по-късно президент на Съединени американски щати Удроу Уилсън.

Гледката на голи мъже и дами, които се търкалят в снега в задния двор на къща в град Еванстън, щата Илинойс, „ с убеждението, че по този метод ще възобновят младостта си “, притегля вниманието на цялата страна към доктор Хенри Е. Лейн, притежател на санаториума за физическа просвета „ Космос “, и неговото Лечение със сняг. Вестниците оповестяват, че пациентите – на възраст от 45 до 65 години – се наслаждавали и на пердах със снежни топки. Преди снежната терапия Лейн, същински доктор, първо вкарва слънчевата терапия, която също изисква голота навън, само че при по-хубаво време. Първоначално кабинетът му се намира в северната част на Чикаго, само че възраженията на съседите наложили да се реалокира нагоре по пътя в предградието Еванстън към 1910 година Той наподобява заинтригуван от цялата публичност към практиките му, само че декларира пред „ Чикаго Трибюн “: „ Не виждам за какво някой би се оплакал “.

Прочутият „ лекар “ Джон Бринкли (който си купува дипломата от фабрика за дипломи) се прочува в целия свят и забогатява баснословно, като трансплантира кози тестиси на мъже и кози яйчници на дами. Той твърди, че това лекуване освен възвръща младежката сила на хората, само че и че може да излекува редица болести – от запек до полуда. „ Трансплантирал съм жлези за съвсем всички вероятни болести и съм получавал прелестни резултати в съвсем всички случаи “, написа той през 1920 година

Бринкли построява радиостанция с мощен предавател, с цел да разпространява практиката си в цялата страна, само че в последна сметка губи както медицинския си лиценз, по този начин и лиценза за радиоразпръскване вследствие на безразсъдните си изказвания. Той въодушевява и куп други лекари да се занимават с кози жлези: доктор Клейтън Уилър, хирург с кабинети в Холивуд и Сан Франциско, развива толкоз огромен бизнес, че съгласно сведенията купува всичките 40 000 диви кози на остров Каталина от притежателя на земята, основателя на едноименните дъвки Уилям Ригли.

Може би най-успешният артикул на един различен „ лекар “ – Уилям Бейли – е бутилиран балсам, наименуван „ Радитор “, който, наред с други смели изказвания, дава обещание „ подмладяване без интервенция “. Етикетът на бутилката показва, че съставките ѝ са радий, мезоторий и дестилирана вода – и за жалост Бейли не лъже. А тъй като „ Радитор “ е бил вярно етикетиран, Американската организация по храните и медикаментите съгласно разпоредбите си по оновав време е била неспособна да го забрани.

Радитор и други сходни артикули изпадат в недружелюбност през 1932 година, когато е необятно разгласена гибелта на Ебен Байърс, богат 51-годишен състезател, който пие по няколко бутилки от продукта всеки ден в продължение на две години. Вследствие Байърс е извънредно обезобразен, като губи горната и долната си челюст и множеството си зъби.

Парк Г. Хамар, пенсиониран производител на бои от Сейнт Луис, стартира да притегля вниманието към своите необикновени теории за подмладяване с публикуването на книгата си „ Да пораснеш млад и да останеш млад “ през 1929 година Хамар, който основава лаборатория в Швейцария, с цел да тества концепциите си, предлага на хората да прекарват допустимо най-вече време на четири крайници, вместо да стоят изправени (макар да отхвърля да е упорствал да се разхождат по този начин), да спят с лицето надолу върху дървени трупи и последователно да преминат към диета, която се състои единствено от кокосови орехи. И, несъмнено, цялостна голота. „ Няма причина, заради която човек да не може да живее безпределно дълго, стотици, даже хиляди години, в случай че следва моя проект “, споделя той пред кореспондент през 1930 година Хамар умира през 1948 година на 84-годишна възраст.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР