През 1905 г. в Чикаго адвокат Пол Харис се среща

...
През 1905 г. в Чикаго адвокат Пол Харис се среща
Коментари Харесай

30 години от възстановяването на Ротарианството у нас

През 1905 година в Чикаго юрист Пол Харис се среща с трима свои другари, с цел да обсъдят една концепция. Това било началото на ротарианското придвижване, което повече от век събира на едно място водачи, подготвени да служат на своите общности и на света. Идеята за хуманизъм, честност и безкористна помощ доближава и до България, където през 1933 година бива учреден първият Ротари клуб.

Забранявано два пъти – през 1941 година от държавното управление на Богдан Филов със Закона за отбрана на нацията, и през 1951 година от комунистическия режим, ротарианството у нас през актуалната година отбелязва 30 година от възобновяването на активността си. По този мотив през днешния ден (13.04) ще се състои благотворителен празник с идея: поддръжка на плана „ Звукът на тишината ” в помощ на децата с повреден слух.



Пред Народния спектакъл “Иван Вазов ” ще бъде открита галерия с плакати, представящи развиването на Ротарианството от основаването му до през днешния ден, а в столичната зала „ България ” ще се състои концерт за да се съберат средства за децата с проблеми на слуха.

„ Избрахме идеята, тъй като главната задача на Ротари е да оказва помощ за решаването на социалнозначими проблеми – споделя Каролина Любомирова, президент на Ротари клуб София. – След разбор на публичните потребности установихме, че хората с понижен слух както у нас, по този начин и в международен мащаб са над 6% от популацията . Актуалността на тематиката се удостовери и на световно равнище посредством награждаването с Оскар на „ CODA: дете на глухи родители ” за най-хубав филм. Целта на плана е да се усъвършенства връзката, артикулацията, разбирането на речта . Затова и благодарение на разнообразни начинания – запознаване с музикални принадлежности, визити на концерти, ще се стремим да подпомогнем развиването на тези деца. ”

 Каролина Любомирова

В момента у нас има 91 Ротари клубове с към 2 хиляди души, които работят по разнообразни обществени планове – по образеца на своите прародители, отдали сърцето си на идеите на своето време. Сред тях най-значимата била спасяването на българските евреи.

През 1937 година ротарианците основават Ротариански съвещателен център за сърдечно-съдови болести. Днес техните наследници също влагат старания за възстановяване на здравето на хората и за обезпечаването на здравна помощ в труднодостъпни места.

Особено акцентираме на предварителната защита на диабета, онкологичните и ендокринните болести, заболяванията в детска възраст – споделя Каролина Любомирова. – Освен това, в региона на образованието се включваме с разнообразни планове, повишаващи здравната просвета на децата. В нашия клуб да вземем за пример сега реализираме план, обвързван със актуалните здравни опасности измежду тях – нови форми на опиати, психични рискове поради прекомерната приложимост на компютри и видео екрани . ”

 Калчо Хинов афишира решението за чартиране на РК София

Някога в редиците на ротарианците се забелязвали столични интелектуалци, бизнесмени, финансисти, учени. Според Каролина Любомирова и в съвремието дейни почитатели на концепцията са водачи и потвърдени експерти от всички области. През 1990 година група запалянковци, водени от Калчо Хинов, Стефан Стоянов и Симеон Кондов приготвят възобновяване на активността на Ротари. А връзката с началото станал доайенът Рачо Косов – ротарианец от 1935 година

Днес ротарианците се концентрират върху планове с стабилно развиване и непоклатимост във времето ”, прибавя Каролина Любомирова. За да не остане положителното еднократен акт и да доближи до колкото се може повече хора. Това, което в последните седмици ги сплотява и стимулира, е бедата, постигнала украинския народ. Затова и събират помощи, оказват помощ за напредването на бежанците и за адаптирането им у нас. До момента ротарианците са събрали 250 хиляди лева, с които са закупили движимости от първа нужда.

Снимки: rotarysofia.org, mu-sofia.bg
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР